زگیل تناسلی یا HPV یک عفونت ویروسی می باشد که تنها از طریق رابطه جنسی و تماس پوست با پوست نواحی تناسلی انتقال می یابد. اما از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم؟ در این مقاله شما را با نشانه ها و علائم زگیل تناسلی آشنا می کنیم.
معمولا این عارضه برای افرادی که از نظر جنسی دارای فعالیت زیادی می باشند، بیشتر است و احتمال این وجود دارد که زمان زیادی به طول انجامد تا علائم بیماری ظاهر شود. این بیماری در خانم ها بیشتر از آقایان می باشد.
از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم؟
زگیل تناسلی بطور معمول دارای برجستگی های گوشتی و یا پوستی شکل در ناحیه تناسلی فرد می باشد. این برآمدگی ها در بعضی مواقع بصورت جوش های چرکی بوده، گاهی به شکل تبخال دیده می شود و در مواقعی یک زائده گوشتی و سفت می باشد. زگیل تناسلی یک عفونت مقاربتی محسوب شده که توسط ویروس پاپیلومای انسانی یا همان اچ پی وی (HPV) منتقل می شود. این زائده ها مسری بوده و شکل آن به صورت های زیر است:
- مسطح یا برجسته
- گوشتی و کوچک
- نرم و انعطاف پذیر
- منفرد یا خوشه ای
تفاوت جوش های ایجاد شده در ناحیه تناسلی با زگیل تناسلی این بوده که جوش ها دارای حالت التهاب می باشد و دردناک است، در صورتیکه زگیل تناسلی دردناک نبوده و با خارش و گاهی خونریزی همراه می باشد. کیست مویی که بر اثر گیر افتادن مو در ناحیه تناسلی یا مقعد ایجاد می شود، معمولا قرمز، چرکی و ملتهب است و با زگیل تناسلی تفاوت ظاهری دارد. زگیل تناسلی تنها از طریق رابطه جنسی ایجاد شده و با دست زدن منتقل نمی شود.
در پاسخ به این سوال پرتکرار که از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم، توصیه ما به شما این است که افرادی که دارای شریک های جنسی مختلفی می باشند، در صورت بروز هر نوع لک یا زائده ای در نواحی تناسلی خود، حتما به پزشک مراجعه نمایند.
نواحی زگیل تناسلی در خانم ها و آقایان
ناحیه زگیل تناسلی در خانم ها در داخل واژن، اطراف مقعد، دهانه رحم و فرج می باشد و این محل در آقایان بر روی بیضه، اطراف مقعد و نوک آلت و اطراف آن است. در مواقع نادر و به دلیل رابطه دهانی یا اورال، این زائده ها ممکن است در داخل گلو و دهان فرد نیز ایجاد شود.
ویروس HPV تیپ های مختلفی دارد که شایع ترین نوع آن منجر به بروز زائده های واضح و قابل مشاهده در ناحیه تناسلی فرد می شود. اما در نوع های دیگر این ویروس ممکن است بدون هیچ گونه علامتی باشد یا تنها به شکل لک و یا زائده خیلی کوچک نمایان شود. این موضوع باعث شده تا دیرتر تشخیص داده شود و یا با بیماری های دیگر اشتباه گرفته می شود.
از چه روشی زگیل تناسلی را تشخیص دهیم؟
در هنگامی که زائده های گوشتی و مشکوکی مشاهده کردید، حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید. در مورد خانم ها پزشک معاینه های ساده و روتینی را انجام داده و در صورتیکه این علائم قابل مشاهده نباشد، برای بررسی بیشتر، داخل واژن و رحم را معاینه می کند. پزشک می تواند در صورت مشکوک بودن به HPV یا هر نوع عفونت دیگری، آزمایش خون و تست پاپ اسمیر را تجویز نماید.
یکی از نکات مهم و قابل توجه درباره زگیل تناسلی این می باشد که ممکن است ویروس اچ پی وی تا چند هفته یا چند ماه و حتی چند سال به طول انجامد تا علائم ظاهری خود را نشان دهد. این امکان نیز وجود دارد که فرد آلوده هیچ علامتی را از خود نشان ندهد و نمیتوان زمان مشخصی را برای بروز زگیل تناسلی در نظر گرفت.
آیا زگیل تناسلی قابلیت درمان دارد؟
زگیل تناسلی بعد از مدتی ممکن است از بین رود، اما این احتمال وجود دارد که ویروس ها همچنان در سلول ها باقی بماند و دوباره عود کنند و به دیگران منتقل شوند. زگیل تناسلی بصورت خود به خودی یا از طریق درمان از بین رفته، اما نیاز است فرد تا زمان بهبودی کامل، از برقراری رابطه جنسی خودداری نماید. داروهای قابل استفاده برای زگیل تناسلی شامل موارد زیر است:
- ایمی کیمود
- تری کلرواستیک اسید یا TCA
- پودوفیلین و پودوفیلوکس
در مواقعی که زگیل ها در دوره مشخصی از بین نروند، یکی از راه های درمان آن عمل جراحی می باشد. جراحی زگیل بصورت موضعی بوده و با روش هایی مانند لیزر، سوزاندن زگیل، بریدن زگیل، کرایوسرجری یا انجماد زگیل و تزریق داروی اینترفرون امکان پذیر است.
برای پیشگیری از زگیل تناسلی چه راهکاری وجود دارد؟
یکی از راه های موثر در پیشگیری از این بیماری، تزریق واکسن HPV می باشد. واکسن این عارضه با نام های گارداسیل و گارداسیل ۹ می باشد که می تواند فرد را در ابتلا به گونه های شایع ویروس اچ پی وی محافظت نماید. از موارد مهم در پیشگیری از ویروس پاپیلومای انسانی، تاثیر دوچندان آن در ابتلا به سرطان رحم می باشد. این واکسن قابلیت تزریق در سنین ۹ تا ۴۵ سال را داشته و تعداد دوزهای آن بسته به سن فرد دارد و در ۲ تا ۳ دوز بصورت منظم، ایمنی بلند مدتی را ایجاد می کند.
چه زمانی بعد از درمان HPV قابلیت انتقال ندارد؟
تشخیص اینکه فردی که به ویروس HPV مبتلا شده است، دیگر قابلیت انتقال ندارد، سخت می باشد. در واقع آزمایشی برای تشخیص این موضوع وجود نداشته و پس از درمان و یا ناپدید شدن زگیل ها نیز، همچنان خطر انتقال ویروس وجود دارد. در بیشتر مواقع تا ۲ سال بعد از درمان، ویروس بطور کامل از بدن فرد پاک می شود.
مدت زمان باقی ماندن ویروس در بدن شخص بسته به سیستم ایمنی آن و سلامت عمومی فرد دارد و به همین دلیل در هر شخص متفاوت می باشد. خیلی از افراد ممکن است ظرف چند ماه زگیل تناسلی خود را حذف نمایند، اما این نشان دهنده ریشه کن شدن بیماری نبوده و احتمال عود آن وجود دارد. در مواقعی که به داشتن زگیل تناسلی مشکوک هستید، بهتر است آزمایشات لازم را انجام داده و جهت درمان، سریعا با پزشک مشورت نمایید.