صفحه اصلی / مجله پزشکی / اسپاسم معده | علائم اسپاسم معده چیست؟
۶ دقیقه

اسپاسم معده | علائم اسپاسم معده چیست؟

آنچه می خوانید...

در این مقاله می خواهیم در رابطه با اسپاسم معده و نشانه های مربوط به آن توضیح دهیم:

اسپاسم معده به صورت انقباضات دوره ای ماهیچه صاف معده صورت می گیرد که در مدت زمان ۲ تا ۳ دقیقه تا چند ساعت به طول می انجامد. چنین دردهایی ناشی از نارسایی در عملکرد اندام گوارشی در نظر گرفته شده و علاوه بر ایجاد درد در شخص، منجر به اختلالات حرکتی و گوارشی در افراد نیز می شود. اسپاسم معده به دلایل مختلفی صورت می گیرد که یکی از آنها کم آبی و یبوست می باشد و از نظر شدت و مدت زمان درد آن، متغیر است. از دیگر موارد مهم در انقباض معده میتوان به استرس طولانی، مسمومیت غذایی، رژیم غذایی نا منظم، سیگار کشیدن به ویژه با معده خالی، استفاده بیش از حد غذاهای تند، استفاده از بعضی از داروها و آلرژی غذایی اشاره کرد. در واقع اسپاسم معده با انقباض عضلات معده یا روده صورت می گیرد که در بیشتر موارد منجر به آسیب به بدن نمی شود، اما این امکان وجود دارد که نشانه ای از یک بیماری زمینه ای بوده که نیازمند به درمان و مراجعه به پزشک داشته باشد. عوامل مختلفی منجر به بروز اسپاسم معده بصورت زمینه ای می شود که شامل مواردی مانند: کمبود آب در بدن، یبوست، التهاب معده و روده، تشدید گاز روده، کولیت عفونی، سندروم روده تحریک پذیر، بیماری التهابی روده، روده ایسکمیک و کولیت، اسپاسم معده در زمان بارداری و انقباض عضلانی می باشد که در ادامه هر کدام از این موارد و نشانه های آن را بررسی می کنیم.

اسپاسم معده و علامت های آن

کمبود آب در بدن و ایجاد اسپاسم در معده

کمبود آب در بدن یکی از موارد ایجاد اسپاسم معده می باشد که به علت عدم تعادل در الکترولیت های بدن به ویژه سدیم و پتاسیم بوده و این مواد برای عملکرد صحیح و درست عضلات مورد نیاز می باشد. وقتی مواد مورد نیاز عضلات معده وجود نداشته باشد، در این هنگام معده شروع به اسپاسم و گرفتگی می کند. از جمله موارد کمبود آب در بدن میتوان به سردرد، سر گیجه، ادرار تیره و تشنگی شدید اشاره کرد. ایجاد این علائم در بدن و به دنبال آن دردهای عضلانی معده می تواند نشان دهنده کمبود آب در بدن بوده که با برطرف نمودن آن می توانید به تنظیم ساختار عضلات و به دنبال آن رفع اسپاسم معده کمک نمایید.

یبوست و تشدید اسپاسم در بدن

علت شکل گیری اسپاسم، افزایش فشار داخل روده ها و شکم می باشد. در مواقعی که فرد دچار یبوست می شود، احتمال دارد به دلیل گرفتگی های ایجاد شده در روده بزرگ، اسپاسم را نیز تجربه نماید. از مواردی که منجر به یبوست فرد می شود گرفتگی عضلانی و اسپاسم می باشد که به عوامل همراه با یبوست می توان به نفخ معده، دفع مدفوع کوچک و سفت، کاهش تعداد دفعات دفع و زور زدن برای دفع مدفوع اشاره کرد. زمانی که روده ها در معرض ابتلا به یبوست می باشند، این مشکل منجر به افزایش فشار در داخل روده ها شده که در نهایت اسپاسم معده را ایجاد می کند.

التهاب معده و روده و نقش آن در اسپاسم معده:

التهاب معده و روده که معمولا در اثر عفونت در فرد ایجاد می شود، در نهایت منجر به ایجاد اسهال و استفراغ در افراد شده و دردهای عضلانی معده را نیز به دنبال دارد که از دیگر علائم آن موارد زیر است:

  • دل درد
  • نفخ شکم
  • اسهال
  • استفراغ

سندروم روده تحریک پذیر و ارتباط آن با اسپاسم

سندروم روده تحریک پذیر که به آن IBS نیز گفته می شود، اختلال در عملکرد گوارشی می باشد که در روده بزرگ اتفاق افتاده و آن را درگیر می کند. این بیماری از شایع ترین موارد اختلال در عملکرد گوارشی بوده که ۱۰ تا ۱۵ درصد از مردم جهان به آن مبتلا می باشند. همراه با این اختلال موارد دیگری مانند اسهال، یبوست، تولید گاز، درد شکم، اسپاسم معده و نفخ شکم نیز رخ می دهد.

انقباض عضلانی

انقباض بیش از اندازه عضلات شکم در نهایت باعث ایجاد اسپاسم معده می شود. یکی از مواردی که این انقباضات را منجر می شود، انجام دراز نشست مرتب و مداوم فرد می باشد که خطر اسپاسم معده را تشدید می کند. از نشانه ها و علائم این انقباضات عضلانی میتوان به درد هایی که با حرکت کردن فرد بدتر می شود اشاره کرد. همچنین افرادی که دارای عضلات حساس می باشند، در معرض بیشتر این انقباضات قرار می گیرند.

علت اسپاسم معده در دوران بارداری

در دوران بارداری به علت تغییراتی که در بدن اتفاق می افتد، اسپاسم معده نیز صورت می گیرد. شما می توانید در مواقعی که این اسپاسم ها بصورت مکرر و یا دردناک می باشد، به پزشک خود اطلاع دهید. در بیشتر مواقع این اسپاسم ها جای نگرانی نداشته و مسئله مهمی نمی باشد.

اسپاسم معده در زمان بارداری

علائم نشان دهنده اسپاسم در معده

یکی از مشخصه های اصلی اسپاسم معده ایجاد یک درد شدید در قسمت فوقانی شکم می باشد که ممکن است با سفت شدن عضلات شکم و همچنین بیرون زدگی شکم همراه شده که به دنبال آن منجر به ایجاد ضعف و بی حالی در فرد می شود. در اسپاسم های شدید معده فرد دچار انقباضات اسپاستیک عضلات شکم شده که در پی آن بیمار مجبور به حالت خمیده چانه تا زانو می شود. همچنین این اسپاسم ها با حالت تهوع و استفراغ همراه بوده که در بیشتر مواقع بعد از خوردن غذا، کمتر از حالت خالی معده مشاهده می شود و در این مواقع می توانید به بیماری هایی مانند زخم معده، پیلوروسپاسم یا پانکراتیت مشکوک شوید. در زخم معده درد پس از ۳۰ تا ۶۰ دقیقه مصرف شدن غذا فروکش می کند.

بیشتر بدانید: جدیدترین روش لیفت شکم

علت افزایش اسپاسم در هنگام دراز کشیدن چیست؟

در مواقعی که بر اثر دراز کشیدن فرد، اسپاسم شکمی شدید تر می باشد، بیمار علائمی مانند سوزش و گرفتگی در ناحیه میانی شکم، برگشت خون و گاها سرفه را تجربه می کند و این اتفاق زمانی می افتد که فرد وعده غذایی سنگین یا بیش از حدی مصرف کرده باشد. افرادی که به سوزش سر دل مبتلا هستند معمولا تحت تاثیر این اسپاسم ها قرار می گیرند و گاهی پانکراتیت حاد باعث ایجاد دردی می شود که با دراز کشیدن فرد این حالت تشدید می یابد و با نشستن یا خم شدن به سمت جلو این درد بهبود می یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *