التهاب روده چیست و آیا التهاب روده خطرناک است؟ این سوالیست که اکثر افراد در پی روبرو شدن با چنین مشکلی مطرح می کنند. با نگرانی های متفاوت به دنبال جواب سوالات خود هستند و درمان های مختلف را امتحان می کنند. بیماری التهاب روده نوعی اختلال در روده است که باعث درد و تورم در روده ها و التهاب مزمن آنها می شود. این بیماری شامل کرون و کولیت اولسراتیو است که هر دو بر سیستم گوارشی تأثیر می گذارند. در این مطلب شما را با صفر تا صد این عارضه آشنا خواهیم کرد که شامل درمان نیز می باشد.
التهاب روده چیست؟
بیماری التهاب روده یا IBD، به معنای ملتهب شدن روده ها است. غالباً این بیماری به عنوان یک بیماری خود ایمنی شناسایی می شود. گاهی سیستم ایمنی به یک باکتری بی ضرر در روده حمله می کند که باعث التهاب در روده ها می شود. هر چند تحقیقات نشان می دهد که التهاب مزمن می تواند ناشی از حمله سیستم ایمنی بدن نباشد.
جالب است بدانید التهاب در روده تمامی رده های سنی را در سراسر دنیا درگیر کرده است. افراد در رده سنی ۱۵ الی ۳۰ سال ممکن است با این عارضه روبرو شوند. شاید بپرسید چه چیزی باعث بروز IBD می شود. دانشمندان تحقیقات زیادی روی این موضوع انجام داده اند و هنوز دلیل قطعی برای آن پیدا نکرده اند. البته سه عامل مهم ژنتیک، سیستم ایمنی و محرک های محیطی در بروز آن بی تاثیر نیستند.
علائم شایع التهاب روده
درد شکم
اسهال و گاهی به طور متناوب یبوست
گاز و نفخ روده
از دست دادن اشتها
کاهش غیرطبیعی وزن
وجود مخاط یا خون در مدفوع
ناراحتی و درد معده
خستگی
تب
خارش چشم ها
مشکلات بینایی مانند قرمزی و درد چشم ها
درد مفاصل
تهوع و استفراغ
زخم های پوستی
آیا IBD خطرناک است؟
التهاب در روده یا IBD در مراحل اولیه خطرناک نیست. البته در صورتی که درمان آن به تعویق بیفتد، بیماری می تواند بسیار خطرناک شود. در نتیجه بیمار با مشکلات حادتری روبرو خواهد شد.
آیا التهاب در روده باعث سرطان می شود؟ این سوالی است که بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری به دنبال جواب آن هستند. در واقع افراد مبتلا به IBD در معرض خطر ابتلا به سرطان کولون یا سرطان روده بزرگ می باشند.
التهاب روده به نوبه خود شما را با فیستول مقعدی درگیری می کند. فیستول مقعدی تونلی در زیر پوست ایجاد می کند، سپس غده آلوده و مقعد را به هم متصل می کند. تنگ شدن کانال مقعد نیز از تبعات این بیماری است. از دیگر خطرات این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کم خونی یا لخته شدن خون
سنگ کلیه
بیماری های کبدی
التهاب مجرای صفراوی
سوء جذب و سوء تغذیه
پوکی استخوان
سوراخ شدن یا پارگی روده بزرگ
مگاکولون سمی یا تورم شدید روده
بیشتر بخوانید: التهاب معده چیست؟
درمان التهاب روده
درمان IBD بسته به نوع و علائم خاص، از فردی به فرد دیگر متفاوت است. پزشکان غالباً جهت کاهش درد و تسکین بیماران، قرص برای التهاب روده تجویز می کنند. داروها می توانند به کنترل التهاب کمک کنند تا بیمار علائم کمتری داشته باشد. داروهایی که در ادامه به آنها معرفی خواهیم کرد، در درمان این مشکل بسیار موثر واقع شده اند.
۱- دارو ضد التهاب سولفاسالازین، مسالامین و بالسالازید که موجب کاهش تحریک روده می شوند.
۲- آنتی بیوتیک ها برای اینکه میزان عفونت و آبسه را کاهش داده و درمان کنند.
۳- داروهای بیولوژیک برای اینکه سیگنال های سیستم ایمنی که باعث التهاب می شوند، قطع شوند.
۴- کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزون که سیستم ایمنی را کنترل می کنند و خطر ابتلا به التهاب روده را کاهش می دهند.
۵- داروی ضد اسهال
۶- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
۷- ویتامین D و C
۸- مکمل هایی مانند پروبیوتیک ها
اگر التهاب در روده حاد باشد و درمان آن با دارو امکان پذیر نباشد، بیمار می بایست برای جراحی بستری شود. به طور معمول از هر ۱۰ نفر، ۷ نفر نیاز به جراحی روده دارند. چرا که ممکن است داروها برای تسکین و کنترل بیماری مثمر ثمر نباشند. در این عمل بخشی از روده برداشته می شود، سپس دو بخش انتهایی سالم را بهم متصل می کنند. پس از جراحی، روده به عملکرد طبیعی خود باز می گردد.
بیشتر بخوانید: هر آنچه نیاز است درباره پلیپ روده بدانیم
درمان خانگی
برخی تغییرات رژیم غذایی و سبک زندگی ممکن است علائم را کنترل کنند. کنترل کردن به نحوی با پیشرفت بیماری التهاب روده مقابله می کند. تغییراتی که می توانید در سبک زندگی خود ایجاد کنید به ترتیب عبارتند از:
۱- سعی کنید هر ۲ تا ۴ ساعت، یک وعده غذایی کوچک میل کنید.
۲- روش های سالم برای مدیریت استرس پیدا کنید. مدیتیشن، حرکاتی مانند تای چی، گوش دادن به موسیقی یا پیاده روی از این قبیل روشها هستند.
۳- خواب کافی داشته باشید و سعی کنید از نظر بدنی فعال باشید.
۴- برای شناسایی غذاهایی که باعث تشدید IBD می شوند، یک دفتر غذایی داشته باشید. ممکن است متوجه شوید پس از خوردن بعضی غذاها، معده آنها را تحمل نمی کند. اگر اینطور باشد، بدن شما برای هضم آن غذاها مشکل دارد.
۵- غذاهایی که روده ها را تحریک می کنند، از لیست غذاها حذف کنید. مصرف غذاهای تند، چرب یا حاوی شیر را کاهش دهید. بهتر است غذاهای نرم و سبک را انتخاب کنید که آسیب کمتری به معده و روده وارد می کنند.
۶- مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین و الکل را کاهش دهید. سعی کنید بیشتر آب بخورید.
۷- سیگار را ترک کنید.
تشخیص التهاب روده
برای تشخیص التهاب در روده، هیچ آزمایش واحدی نمی توان برای دو بیمار تجویز کرد. برای تشخیص پزشک علائم شما را می پرسد و در نهایت یک آزمایش خون برای شما می نویسد. یک آزمایش کامل که تعداد گلبولهای سفید را شمارش می کند. در این آزمایش نمونه مدفوع نیز از بیمار گرفته می شود تا نشانه های IBD بررسی شوند. دیگر روش هایی که پزشکان برای تشخیص این مشکل استفاده می کنند، به ترتیب عبارتند از:
۱- پزشک متخصص کولونوسکوپی روده های بزرگ و کوچک را بررسی می کند.
۲- سونوگرافی و آندوسکوپی که بررسی دقیقی از معده و روده، از نظر تورم و زخم را نشان می دهد.
۳- سیگموئیدوسکوپی روشی که در آن داخل روده راست و مقعد بررسی می شود.
۴- اسکن هایی مانند سی تی اسکن یا ام آر آی که علائم التهاب یا آبسه را بررسی می کنند.
۵- آندوسکوپی که در آن دهان تا ابتدای روده کوچک مورد بررسی قرار می گیرد.
۶- آندوسکوپی کپسولی که در آن بیمار یک دوربین کوچک که می بلعد. این دوربین در حین حرکت در دستگاه گوارش تصاویری را ثبت می کند.