در گذشته به منظور پر کردن جای خالی دندان از روش هایی نظیر دندان مصنوعی استفاده می شد. استفاده از دندان مصنوعی محدودیت های بسیاری را برای فرد در پی داشت. امروز با پیشرفت علم روش های کاشت و ایمپلنت توسعه یافته است. با کمک ایمپلنت دندان علاوه بر ایجاد ظاهری خوشایند، می توان از آن به عنوان روشی بیخطر با ماندگاری بالا نیز یاد نمود. با ما همراه باشید تا بیشتر با ایمپلنت دندان، مزایا و معایب آن آشنا شوید.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان به عنوان روشی برای درمان دندان های از دسته رفته، استفاده می گردد. این روش درمانی به دلیل اینکه مادام العمر می باشد و مانند دندان طبیعی دچار پوسیدگی نمی گردد، طرفداران زیادی دارد.
ایمپلنت دندان از پروتز ثابت که آلیاژی از تیتانیوم با دوام بالا و سازگاری زیادی با بدن انسان است، ساخته شده است. ایمپلنت ها در استخوان فک کاشته می شوند و دندان روی آن سوار می گردد. ایمپلنت کاشته شده در فک مانند ریشه دندان عمل نموده و دارای استحکام زیادی می گردد. دندان ایمپلنت علاوه بر ایجاد ظاهری زیبا و مناسب منجر به راحتی در جویدن و افزایش کیفیت زندگی و اعتماد به نفس فرد می گردد.
دلایل از دست دادن دندان
دلایلی مانند ژنتیک، سن، حادثه، ضربه و همچنین برخی بیماری ها نظیر کمبود کلسیم و انجام شیمی درمانی ممکن است منجر به از دست دادن دندان گردد.
همچنین دلایلی نظیر پرتو درمانی ، شیمی درمانی، مصرف داروهای حاوی بیس فسفونات، بیماریهای سیستم ایمنی بدن، سن افراد، مصرف دخانیات و ضربان قلب نامنظم می تواند منجر به از دست دادن دندان گردد.
مزایای ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان علاوه بر ایجاد ظاهر خوشایند و سلامتی، در صورت انجام مراقبت مناسب و سلامت جسمانی می تواند جایگزین مدام العمری برای دندان طبیعی باشد. این روش، بسیار بی خطر بوده و بدون عوارض جانبی می باشد.
ایمپلنت دندان چقدر دوام دارد
مدت زمان دوام ایمپلنت بسته به مراقبت های بعد از کاشت و داشتن جلسات مراقبت و ترمیم منظم دارد. در صورت عدم رعایت بهداشت و مسواک منظم ممکن است ایمپلنت جرم بگیرد و منجر به عفونت لثه، خونریزی، درد و ناراحتی عمومی گردد. با مراقبت های مناسب و دوام استخوان فک، ایمپلنت می تواند سالهای زیادی در دهان سالم باقی بماند.
زمان مناسب انجام ایمپلنت
در صورتی که زمان مناسب برای ایمپلنت انتخاب گردد، می تواند بهترین نتایج از آن حاصل گردیده و تا مدت طولانی تری دوام داشته باشد. بنابراین قبل از انجام ایمپلنت باید بیمار معاینه گردد و در خصوص تکمیل رشد استخوان فرد اطمینان حاصل شود. همچنین بافت استخوان فک باید دارای استحکام مناسبی باشد و فرد مبتلا به بیماری های خاصی که ترمیم استخوان را دچار مشکل می کند، نباشد.
شایان ذکر است که باید در خصوص سلامت بافت دهان نیز اطمینان حاصل گردد.
مراحل قبل از جراحی ایمپلنت دندان
یکی از مهمترین اقدامات قبل از انجام ایمپلنت یافتن دندانپزشک مناسب می باشد. باید حتما در خصوص دندانپزشک تحقیق شود و با دقت و هوشیاری بالا انتخاب گردد. پس از مراجعه به دندانپزشک ضروری است که در خصوص بیماری های زمینه ایی نظیر فشار خون بالا، سابقه سکته قلبی یا مغزی، سابقه پیوند عضو و … وسایر دلایل از دست دادن دندان ها اطلاعات کاملی به دندانپزشک داده شود. در مواردی ممکن است یک سری از داروها، نظیر داروهای ضد انعقاد قطع گردد.
دندانپزشک پس از مراجعه اقدام به معاینه لثه ها و اطمینان یافتن از سلامتی کامل دهان می نماید و در صورت نیاز و وجود عفونت، آنتی بیوتیک تجویز می نماید. سپس از اسکن رادیوگرافی مخصوص ایمپلنت استفاده نموده و با استفاده از آن ارتفاع و ضخامت استخوان و نیز سایر موارد مهم مانند محل عبور اعصاب مهم، سینوس ها و … را بررسی می نماید.
مصرف سیگار به مدت دو هفته قبل از ایمپلنت باید قطع گردد.
مراحل انجام ایمپلنت دندان
پس از بررسی تصاویر رادیوگرافی و پیش از انجام جراحی ایمپلنت باید پوسیدگی دندان ها بررسی و در صورت وجود هر گونه مشکل، در خصوص پر کردن و درمان اقدام گردد. سپس ایمپلنت در استخون فک کاشته می شود. برای قرارگیری ایمپلنت در دهان انجام حداقل یک جراحی ضروری است. پس از گذر زمان پین تیتانیومی با استخوان فک بیمار ادغام می گردد و پس از اطمینان از ادغام مناسب ایمپلنت و استخوان دندان، می توان از ایمپلنتها به عنوان بیس استفاده نموده و پروتز دندان را بر روی آنها نصب می گردد.
کاشت ایمپلنت دندان با لیزر
بیولیزر روشی برای کاشت ایمپلنت دندان می باشد. در این روش سیستم فیبر نوری که به ابزار دستی بیو لیزر وصل می باشد، به بافت استخوان فک تابیده و کاشت دندان به راحتی بدون احساس کوچکتری دردی انجام می گردد.
انواع ایمپلنت دندان
ایمپلنت بر اساس نحوه کاشت انواع مختلفی دارد. برای مثال ایمپلنت فرورونده که در آن پایه به استخوان فک پیچ می گردد و یا ایمپلنت درون کاشتی که در آن پایه فلزی در زیر لثه و روی استخوان فک چسبانده می شود.
ایمپلنت بر اساس مرحله ی کار، شامل انواع تک مرحله ایی و دو مرحله ایی می باشد. در روش تک مرحله ایی نیازی به جراحی دوم نمی باشد.
ایمپلنت بر اساس نوع اتصال دهنده شامل ایمپلنت اندواستیل که جراحی دو مرحله ایی می باشد و ایمپلنت ساب پرو استیل که روی استخوان فک و زیر استخوان لثه می باشد.
آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟
به دلیل استفاده از بی حسی موضعی، بیمار معمولا دردی را احساس نمی کند. پس از اتمام جراحی نیز، مسکن هایی به منظور کاهش درد تجویز می گردد.
مراقبت های پس از ایمپلنت دندان
مراقبت های موثر پس از انجام ایمپلنت منجر به اثر بخشی مناسب درمان، کاهش درد، تورم، خونریزی و تسریع بهبود می گردد.
توصیه می گردد که ۳ تا ۷ روز پس از کاشت ایمپلنت، از مصرف قهوه، سیگار و مشروبات الکی خودداری کنید. ضروزی است که تمام داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک را به موقع مصرف گردد و تا چند روز پس از درمان از مسواک استفاده نگردد.
ضروری است که حداقل تا ۸ ساعت بعد عمل سعی کنید دهان خود را با آب شستشو ندهید و به طور مرتب از دهانشویه های مناسب ایمپلنت استفاده گردد. همچنین به منظور جلوگیری از تشدید خونریزی هرگز آب دهان خود را تف نگردد.
هزینه ایمپلنت دندان
هزینه لمینت دندان با توجه به تخصص داندانپزشک معالج، نوع ایمپلنت دندان، مواد به کار برده شده، میزان سلامت لثه و دندانها، پوسیدگی ریشه و تعداد ایمپلنت ها، متفاوت می باشد. به منظور اطلاع دقیق باید با داندانپزشک متخصص مشاوره گردد.
بیشتر بخوانید : جراحی بینی
عوارض و معایب استفاده از ایمپلنت
ایمپلنت دندان موازات داشتن مزایای فراوان دارای عوارضی نیز می باشد. . پس از جراحی با توجه به کیفیت استخوان و واکنش بافتی بیمار، مقداری درد و تورم وجود دارد که اکثر این عوارض زود گذر هستند و سریعا درمان می گردد.
همچنین شایان ذکر است که در صورت انجام ایمپلنت دندان توسط پزشک متخصص احتمال بروز این عوارض صفر می باشد.
این عوارض شامل عفونت دندان، آسیب به لثه، بروز آلرژی، پس زدن ایمپلنت دندان و زمان بهبودی طولانی می باشد.
کلام آخر
ایمپلنت دندان یکی از روش های کارامد و موثر به منظورحل مشکل از دست دادن دندان در فرد می باشد. این روش علاوه بر اینکه منجر به افزایش زیبایی و جوانی می باشد، منجر به سلامت جسمانی و روانی فرد نیز می گردد.