پزشک با انجام دادن تست پاپ اسمیر(تست پاپ) می تواند هر نوع ویروسی که در دهانه رحم (سرویکس) وجود دارد را تشخیص دهد. دهانه رحم قسمت انتهایی رحم است که به داخل واژن باز میشود.
سرطان دهانه رحم یکی از مهمترین و رایج ترین بیماری هایی است که در بسیاری از زنان به وجود می آید. اما شما با انجام منظم آزمایشات می توانید سریعتر بیماری های دهانه رحم از جمله سرطان دهانه رحم را شناسایی کنید و از شدت بیماری جلوگیری نمایید. این تست با بررسی تغییرات سلولهای دهانه رحم وجود سرطان را نشان میدهد.
پاپ اسمیر یکی از بهترین تست های غربالگری به شمار می رود که برای مشخص کردن بسیاری از بیماری های دهانه رحم انجام می شود. شما با درمان زود هنگام هر یک از ویروس های به وجود آمده در دهانه رحم می توانید از شدت بیماری جلوگیری کنید و سلامت آن را تضمین نمایید.
بنابراین در دوره های مشخص شده جهت انجام این آزمایش باید به پزشک مراجعه کنید تا دهانه رحم شما را مورد بررسی قرار دهد.
نمونه گیری تست پاپ اسمیر معمولا همراه با معاینه لگن توسط پزشک متخصص انجام میشود وبرای برسی به آزمایشگاه ارسال میشود.
تست پاپ اسمیر یکی از روش های کنترل دستگاه تولید مثل بانوان است. در صورت مشاهده موارد غیر طبیعی، با انجام تست های دقیق تر می توان ببیماری هایی نظیر سرطان دهانه رحم را (با شناسایی سلول های غیر طبیعی) کنترل کرد.
چرا تست پاپ اسمیر انجام می شود ؟
این تست به طور معمول برای تشخیص دادن سرطان دهانه رحم توسط پزشک انجام می گردد. هر یک از پزشکانی که در زمینه شناسایی سرطان رحم تخصص دارند با تست های متنوع می توانند این بیماری را در افراد تشخیص دهند.
در خانم هایی که بالای ۳۰ سال هستند انجام دادن این تست امکان دارد به صورت ترکیبی انجام شود. در برخی از شرایط پزشک به جای استفاده کردن از آزمایش پاپ اسمیر ، آزمایش ویروس پاپیلوم (HPV) را نیز همراه با این تست انجام می دهد.
در واقع در صورتی که شما می دانید شرایط به وجود آمدن بیماری های متنوع در دهانه رحم خود را دارید باید به پزشک مراجعه کنید تا تست را برایتان انجام دهد.
عوامل مؤثر در به وجود آمدن سرطان دهانه رحم
- داشتن روابط جنسی از سنین پایین
- تجربه کردن بیماریهای روابط جنسی
- کسانی که قبلا به سرطان ناحیه تناسلی دچار شده و درمان شده اند.
- ضعف سیستم ایمنی به دلیل مبتلا شدن به HIV
- اعتیاد به سیگار کشیدن
- بالا رفتن سن و رسیدن به سن یائسگی
- موجود نبودن واکسنHPV
- انجام ندادن آزمایشات غربالگری روتین
- استفاده نکردن از کاندوم در روابط جنسی
- داشتن چندین شریک جنسی
- مبتلا شدن به عفونت کلامیدیا
- عدم استفاده از میوه وسبزیجات در رژیم غذایی
- استفاده از قرصهای ضدبارداری برای مدت طولانی
- استفاده از دستگاه IUD برای کنترل بارداری
- کم سن و سال بودن در زمان بارداری اول
- در صورتی که خودتان یا مادرتان از داروی هورمونی DES استفاده کرده باشید.
چه افرادی و چه مدت یکبار باید از آزمایش پاپ استفاده کنند؟
اگر شما زیر نظر به پزشک زنان و زایمان باشید پزشک برایتان تصمیم می گیرد که چه زمانی باید این تست را انجام دهید.اغلب تست پاپ اسمیر در لیست آزمایشات پیش ازبارداری وجود دارد. به طور معمول پزشکان توصیه می کنند از سن ۲۱ سالگی باید این آزمایش انجام شود.
با این تست هر نوع بیماری که در دهانه رحم به وجود آمده باشد تشخیص داده می شود و پزشک روش های پیشگیری را توصیه می کند. پزشکان به طور معمول پیشنهاد می دهند که برای خانم های ۲۱ سال تا ۶۵ سال هر سه سال یک بار باید این آزمایش انجام شود.
انجام شدن تست پاپ اسمیر برای تمام خانمهای بالای ۲۱ سال که از لحاظ جنسی فعال هستند الزامی است.اگر انجام دادن این تست به درستی انجام نشود امکان دارد که بیمار از ویروس به وجود آمده در دهانه رحم خود مطلع نگردد.
خانم هایی که بالای ۳۰ سال هستنددر صورتی که نتیجه آزمایش HPV و پاپ اسمیر آ نها منفی باشد می توانند هر ۵ سال یک بار این تست را انجام دهند.در سنین ۶۵ سال به بالا در صورتی که پزشک صلاح بداند ممکن است که دیگر این آزمایش نیاز نباشد.
ممکن است سیکل انجام این آزمایش بسته به وجود بیماری زنان و یا شرایط عمومی فرد متقاضی، یکسان نباشد. متخصص زنان و زایمان با بررسی های دقیق مشخص می کند بهتر است این تست هر چند وقت یکبار انجام شود.
اگر این علائم را داشتید حتما برای انجام تست پاپ اسمیر مراجعه کنید
- اگر ترشحات غیر عادی واژن دارید.
- اگر در حین و یا بعد از رابطه جنسی احساس درد یا خونریزی در واژن دارید.
- اگر در زمانی خارج از زمان قائدگی لکه بینی دارید.
افرادی که در خطر هستند باید تست پاپ اسمیر دهند؟
برخی از افراد هستند که فاکتور های مشخص شده ای از خطر در دهانه رحم خود دارند. آنها بدون توجه به سن باید به پزشک برای انجام دادن پاپ اسمیر مراجعه کنند. برخی از افرادی که در خطر هستند و توصیه می شود که از پاپ اسمیر استفاده نمایند عبارت هستند از :
۱. در صورتی که شما سابقه سیگار کشیدن داشته باشید باید بدانید که از جمله افراد پرخطر می باشید. بنابراین باید به پزشک مراجعه کنید تا آزمایش پاپ اسمیر را برایتان انجام دهد.
۲. در صورتی که دچار عفونت اچ آی وی شده اید باید انجام دادن این تست را جدی بگیرید.
۳. قرار گرفتن در معرض دی اتیل استیل بسترول یکی دیگر از شرایطی است که موجب به وجود آمدن سرطان دهانه رحم می گردد. تشخیص دادن سرطان دهانه رحم و سلول های پیش سرطان با استفاده از این تست به خوبی انجام داده می شود.
۴.اگردر آزمایش پاپ اسمیر قبلی سرطان دهانه رحم تشخیص داده شود، شما باید به طورمکرر و با فواصل کوتاهتری تست پاپ اسمیر را انجام دهید.
۵.اگر شما در اثر شیمی درمانی،پیوند اعضا ویا استفاده زیاد از کورتیکواستروئیدها به ضعف سیستم ایمنی دچار شده اید.
همچنین شما می توانید با در مورد فواید و همچنین عوارض پاپ اسمیر با پزشکتان مشورت کنید وبر اساس فاکتورهای خطرزایی که در بدن شما وجود دارد پزشکتان این تست را به شما توصیه می کند.
زمان مراجعه برای انجام این تست بسیار با اهمیت است. زیرا معمولا انجام این تست برای کنترل عملکرد بدن قبل از بروز هرگونه علائم صورت می گیرد. بنابراین توصیه می شود انجام روتین تست های پاپ اسمیر را جدی بگیرید.
افرادی که دیگر به تست پاپ احتیاج ندارد؟
در برخی از موارد پزشک زنان و زایمان می تواند تصمیم بگیرد که دیگر پاپ اسمیر را برای افراد متوقف سازد و انجام ندهد. این موارد عبارت هستند از :
۱. اگر شما رحم را تخلیه کرده باشید دیگر نیازی نیست که پاپ اسمیر انجام دهید. در صورت تخلیه رحم عوامل بیماری زا در دهانه به وجود نمی آید و پاپ اسمیر متوقف می شود.
ولی باید به خوبی بدانید که اگر تخلیه رحم به دلیل شرایط سرطان دهانه رحم انجام شده باشد پزشک توصیه می کند که چندین بار دیگر این تست را انجام دهید.
اما اگر تخلیه رحم به دلیل یک بیماری غیر سرطانی مانند فیبروم رحم انجام شده باشد،ممکن است بتوانید آزمایش پاپ اسمیر را متوقف کنید.
۲. پزشکان به طور معمول بر این باور هستند که اگر بانوان بعد از ۶۵ سالگی تست ها و آزمایش های قبلی شان منفی بوده باشد دیگر نیازی نیست که پاپ اسمیر انجام دهند.
شما میتوانید با پزشک خود مشورت کنید و در این مورد تصمیم بگیرید. اگر از نظر رابطه جنسی فعالیت دارید، پزشک به شما توصیه می کند که چندین بار پاپ اسمیر انجام دهید. پاپ اسمیر یکی از بهترین روش ها برای بررسی دهانه رحم است.
۳. تعداد بسیار کم سلول های غیر طبیعی در بدن یکی دیگر از دلایلی است که پزشک به آن دقت می کند و دیگر پاپ اسمیر برای بیمار انجام نمی دهد.
در برخی از موارد نیز ممکن است این تست انجام این تست به طور کامل قطع نشود. اما بسته به وضعیت جسمانی خانم، این تست دیر به دیر توصیه شود.
تست پاپ اسمیر برای زنان باردار
اگر باردار هستید و قبلاً آزمایشات غربالگری منظم انجام داده اید، احتمالاً می توانید آزمایش را حداقل سه ماه پس از زایمان به تعویق بیندازید، زیرا ممکن است بارداری نتایج قابل مشاهده را دشوار و تغییر دهد. با این وجود تست پاپ اسمیر در دوران بارداری خطرناک نبوده و مشکلی برای جنین ایجاد نمی کند.
اگر نتایج آزمایش غیرطبیعی داشته باشید و باردار شوید، ممکن است پزشک آزمایشهای بیشتری از جمله کولپوسکوپی را در حدود سه تا شش ماه پس از بارداری تجویز کند، اما گاهی اوقات میتوانید این آزمایش را تا پس از زایمان به تعویق بیندازید.
✅ بیشتر بدانید: بارداری پوچ چیست و چه علائمی دارد؟
انجام تست پاپ در دوران قاعدگی
همانطور که در بالا اشاره کردیم این تست در دوران قاعدگی انجام نمی شود و حداقل ۳ الی ۵ روز پس از اتمام این دوره امکان پذیر است. به این دلیل که وجود خون می تواند احتمال نمونه برداری واضح را پایین بیاورد. بنابراین احتمال تست پاپ ناکافی و یا تست پاپ غیر طبیعی به صورت کاذب را بالا می برد.
انجام این تست در صورت لکه بینی و یا وجود خونریزی های خفیف که ناشی از دوران قاعدگی نباشد، انجام می شود. بهتر است در این موارد با پزشک خود در خصوص شرایط موجود مشورت کنید.
آیا تست پاپ اسمیر برای دختران باکره انجام می شود؟
تست پاپ اسمیر برای بانوانی توصیه می شود که رابطه جنسی دارند و یا حداقل یکبار رابطه جنسی را تجربه کرده اند. این تست برای دخترانی که باکره هستند، انجام نمی شود. دلیل آن هم این است که برای انجام این تست اسپکولوم باید وارد رحم شود. بنابراین به احتمال زیاد پرده بکارت دچار آسیب می شود. مشکل زمانی ایجاد می شود که دختران در سنین ۳۰ تا ۳۵ سالگی رابطه جنسی را تجربه نمی کنند. در اینگونه موارد معمولا با رضایت متقاضی تست انجام شده و به صورت روتین ادامه می یابد.
جایگزین تست پاپ برای دختران باکره چیست؟
بانوان و دختران ممکن در معرض سرطان دهانه رحم قرار داشته باشند. احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم برای بانوانی که رابطه جنسی داشته اند، بیشتر است. اما این احتمال برای دختران هم وجود دارد. بنابراین انجام آن از سن سی سالگی با اینکه احتمال از بین رفتن پرده بکارت وجود دارد، توصیه می شود. چرا که به غیر از رابطه جنسی، موارد دیگری نیز ممکن است احتمال ایجاد سرطان دهانه رحم را بالا ببرد. به طور کلی از این تست برای سلامت ارگان های تولید مثل بانوان استفاده می شود. بنابراین در صورتی که حتی خانم دوسال رابطه جنسی بدون دخول داشته باشد نیز انجام این تست توصیه می شود.
آماده شدن برای انجام تست پاپ اسمیر
یک روز قبل از تست پاپ اسمیر رابطه جنسی نداشته باشید و از مصرف محصولات اسپرم کش خود داری کنید.
دو روز قبل از آزمایش دوش نگیرید و از داروهای واژینال استفاده نکنید چرا که ممکن است سلولهای غیر طبیعی شسته شوند. مصرف داروهای ضد بارداری را قطع کنید.
حتی الامکان در زمان قاعدگی این تست را انجام ندهید و تا چند روز بعد از تمام شدن قاعدگی صبر کنید. بهترین زمان ممکن برای انجام تست پاپ اسمیر ۵ روز بعد از اتمام دوره قاعدگی است.
قبل از آزمایش مثانه خود را تخلیه کنید.
در حین انجام تست پاپ اسمیر ضمن حفظ آرامش خود سعی کنید نفسهای عمیق بکشید تا تست شما آرامتر انجام شود.
سعی کنید حداقل از دو روز قبل استفاده از پماد های موضعی واژینال را متوقف کنید.
اگر باردار هستید، حتما پزشک خود را در جریان جزئیات قرار دهید.
نگران هزینه های این آزمایش نباشید زیرا بیشتر هزینه ها را بیمه متقبل میشود.
برای مراقبت های بعد از انجام این تست حتما با خود نوار بهداشتی به همراه داشته باشید.
نحوه انجام دادن آزمایش پاپ اسمیر
پاپ اسمیر در مطب پزشک انجام خواهد شد و مدت زمانی که طول می کشد این تست انجام شود چند دقیقه است. امکان دارد که پزشک تنها از کمر به پایین لباستان را خارج سازد و یا اینکه به صورت کامل لباس هایتان را در بیاورد تا تست انجام شود. شما باید به پشت روی میز معاینه پزشک دراز بکشید و زانوهایتان را خم نمایید. پاشنه پای شما از استخوان رکابی حفاظت خواهد کرد.
پزشک به آرامی وسیله ای که مربوط به انجام دادن آزمایش می باشد را وارد واژن تان می سازد. این وسیله دیواره های رحم را از یکدیگر جدا می سازد تا پزشک به راحتی قادر باشد دهانه رحم را مشاهده کند.
این اقدام امکان دارد کمی در قسمت لگن درد ایجاد نماید و یا احساس فشار ایجاد کند. برخی افراد که دچارمشکلاتی مانند خشکی واژن یا واژینیسموس وآندومتریوز باشند ممکن است درد بیشتری را تحمل کنند.
پس از آن پزشک از سلول های دهانه رحم به وسیله یک قلم نرم و همچنین به وسیله تراش نمونه برداری می کند، این کار چندان آزاردهنده نمی باشدومعمولا کمتر از چند دقیقه طول میکشد.
پزشک نمونه سلول برداشته شده از دهانه رحم را به ظرفی که دارای مایع مخصوصی است منتقل میکند.نمونه ها در آزمایشگاه به وسیله میکروسکوپ مورد بررسی قرار میگیرند.
ممکن است بعد از انجام این تست خونریزی کمی از واژن ببنید که میتوانید از پد استفاده کنید. اما در صورتی که این خونریزی بیش از یک روز ادامه پیدا کرد به پزشک خودتان اطلاع دهید.
اگر بعد از انجام تست پاپ اسمیر دچار گرفتگی عضلات شدید برای کاهش گرفتگی از کیسه آبگرم استفاده کنید. همچنین داروی ایبوپروفن میتواند درد ناشی از گرفتگی را تسکین دهد.
اگر برای انجام این آزمایش استرس دارید، بهتر است یک نفر را به عنوان همراه با خود ببرید.
نمونه برداری در این تست برای متقاضی درد و ناراحتی ایجاد نمی کند ولی در صورتی که نگران هستید با مشورت با پزشک از یک ساعت قبل می توانید از داروی مسکن استفاده کنید.
آیا پاپ اسمیر دردناک است؟
نگرانی بسیاری از خانم ها علی الخصوص در دفعات اول برای انجام این آزمایش دردناک بودن آن است. انجام این تست به هیچ عنوان دردناک نیست. همچنین هیچ خطری برای متقاضی ندارد. تنها خطر در شناسایی دیر هنگام سلول های غیر طبیعی در دهانه رحم است. تنها عارضه ای که ممکن است پس از انجام آزمایش به وجود بیاید، این است که فرد دچار خونریزی بسیار جزئی و یا لکه بینی شود. به همین دلیل است که توصیه می شود برای انجام این آزمایش با خود نوار بهداشتی به همراه داشته باشید.
عوارض پاپ اسمیر چست؟
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، این تست عوارض خاصی ندارد. بنابراین اگر فرد دچار عارضه های دردناکی نظیر موارد زیر شود، بهتر است هرچه سریع تر به متخصص زنان و زایمان مراجعه کند:
- درد در هنگام رابطه جنسی بعد از انجام تست
- خونریزی
- ایجاد درد غیر طبیعی در ناحیه زیر شکم
آیا در تست پاپ اسمیر عفونت تشخیص داده می شود؟
هدف معاینه دهانه رحم تشخیص هرگونه تغییر در سلول های دهانه رحم و وجود عفونت های سرطانی مانند HPV است. برای جلوگیری از مبتلا شدن به ویروسHPV در رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید.
با این حال در طول انجام نمونه برداری سایر عفونت های رحمی نیز تشخیص داده می شود. اغلب پزشکان با توجه به سوابق بیمار و امکان ابتلا به سرطان دهانه رحم یا عفونت زگیل تناسلی این تست را توصیه می کنند.
برای تشخیص عفونت های رایج و معمولی زنان معاینه بیمار کفایت می کند. به هر روی امکان تشخیص عفونت در طول اسکن تشخیص داده می شود.
ارتباط بین تست پاپ اسمیر و HPV
همان طور که اشاره شد، اگر پزشک تشخیص به بیماری زگیل تناسلی و عامل ویروس آن (ویروس پاپیلوم) را در بانوان تشخیص دهد، همزمان با تست پاپ اسمیر تست HPV نیز انجام می شود. بر اساس آمارها بیش از ۹۰ درصد موارد سرطان دهانه رحم به دلیل وجود عفونت HPVاست. با این وجود در بین ۴۰ نوع ویروس HPV تنها چند نمونه از آن به سرطان رحم تبدیل می شود و بسیاری از ویروس ها سرطانی نخواهند شد.
آزمایش پاپ اسمیر با استفاده از چه ابزارهایی انجام میشود؟
پزشک ممکن است با استفاده از ابزارهای زیر فرایند نمونه برداری را انجام دهد.
- استفاده از ابزاری به نام اسپاتول
- استفاده از اسپاتول و برس
- استفاده از دستگاهی که ترکیبی از اسپاتول و برس است و سیتوبراش نام دارد.
آزمایش پاپ اسمیر با چه روشهایی انجام میشود؟
پاپ اسمیر مستقیم:
پاپ اسمیر مستقیم به صورت سنتی و به وسیله برس توسط پزشک انجام میشود. در این روش پزشک نمونه های گرفته شده از سلولهای دهانه رحم را روی لام شیشهای پخش میکند و برای بررسی به آزمایشگاه میفرستد.
این امکان وجود دارد که سلولهای پیش سرطانی در این نوع تست به دلیل وجود خون،مخاط یا موکوس و قرار گرفتن
آنها بر روی یکدیگر به صورت واضح قابل مشاهده نباشند.
از طرفی ممکن است نمونه گرفته شده به دلیل جا ماندن بر روی وسایل نمونه گیری برای بررسی و تشخیص کافی نباشد.بنابراین این احتمال وجود دارد که نتیجه تست نرمال و طبیعی باشد اما سلولهای پیش سرطانی وجود داشته باشند.
پاپ اسمیر تین پرپ:
این روش که نسبت به روش قبلی ارجحیت بیشتری دارد و از دقت بالاتری برخوردار است.نمونه سلولهای برداشته شده در این روش به جای قرار گرفتن بر روی لام شیشه ای به طور کامل به یک محلول نگه دارنده منتقل میشوند.
در آزمایشگاه برای جداسازی نمونه از خون و موکوس از دستگاه اتوماتیک استفاده میشود. سلولهای جدا شده به صورت یک لایه یکنواخت بر روی لام منتقل میشوند و این باعث می شود که احتماع تجمع سلولهای اپی تلیال که در روش وجود داشت از بین برود و تمام سلولها قابل رؤیت باشند.
نتایج پاپ اسمیر چگونه است؟
به طور کلی دو نتیجه ممکن برای آزمایش پاپ اسمیر وجود دارد که به شرح زیر است:
تست پاپ طبیعی
اگر نتایج نرمال یا طبیعی (normal) باشد، به این معنی است که هیچ سلول غیرطبیعی شناسایی نشده است و در اصطلاح نتیجه منفی است. لازم به ذکر است که در صورت نتایج نرمال نیازی به آزمایش پاپ اسمیر تا سه سال دیگر نخواهد بود.
تست پاپ ناکافی
اگر نتایج ناکافی (inadequate) باشد، بدین معناست که میزان سلول های لازم برای بررسی در نمونه برداری کافی نبوده و نیاز به تکرار مجدد تست پاپ اسمیر است. در مواردی که نتیجه نمونه برداری بیش از دو تا سه بار متوالی inadequate باشد، انجام نمونه برداری با روش کولپوسکوپی توصیه می شود.
تست پاپ غیرطبیعی
اگر نتایج آزمایش غیرطبیعی باشد، لزوماً به این معنی نیست که سرطان وجود دارد، بلکه صرفاً به این معنی است که سلولهای غیرطبیعی در دهانه رحم وجود دارد.
برخی از آنها ممکن است سلولهای پیش سرطانی باشند و برای تعیین ماهیت آن ها به آزمایشهای بیشتری نیاز دارند. بسته به آنچه که نتایج آزمایش نشان می دهد، پزشک ممکن است افزایش دفعات آزمایش پاپ اسمیر را توصیه کند، یا با معاینه کولپوسکوپی نگاهی دقیق به بافت دهانه رحم داشته باشد. در برخی موارد، پزشک ممکن است از بافت دهانه رحم نیز نمونه برداری کند.
به طور کلی نتایج غیرطبیعی شامل چهار مورد زیر است:
- تغییرات لب مرزی (borderline): منظور این است که تغییراتی وجود دارد، اما بسیار ناچیز است که در سلول های سرطانی طبقه بندی نمی شود.
- تغییرات کم (mild dyskaryosis): تغییرات بسیار کم بوده و در اکثر موارد بدون هیچ درمانی برطرف می شود.
- تغییرات متوسط (moderate) یا شدید (severe): نتایج متوسط تا شدید نگران کننده نبوده و جز سلول های سرطانی طبقه بندی نمی شوند، اما نیاز به درمان خواهند داشت. در اغلب موارد پزشکان برای شروع درمان آزمایش های تکمیلی مانند کولپوسکوپی را انجام داده و درمان را آغاز می کنند. لازم به ذکر است که در صورت عدم درمان به موقع امکان تبدیل این سلول ها به سلول های سرطانی بسیار زیاد است.
- بدخیمی غدد (glandular neoplasia): این نتیجه در تست پاپ اسمیر نشان از وجود سلول های غیرطبیعی در دهانه رحم است، اما نشان دهنده سلول های سرطانی نیست. در واقع این نتیجه نشان از تغییرات غیرعادی است که می تواند منجر به سرطان شود. اکثر پزشکان برای تشخیص و تایید سلول های سرطانی آزمایش های تکمیلی نظیر کولپوسکوپی (colposcopy) و هیستروسکوپی (hysteroscopy) انجام می دهند و با توجه به نتایج آزمایشات تکمیلی، درمان بیمار را شروع می کنند. خوشبختانه اکثر سلول های غیرطبیعی در دهانه رحم قابلیت درمان داشته و پس از تکمیل دوره درمان برطرف خواهد شد.
زمان آماده شدن جواب تست پااپ اسمیر معمولا از یک هفته تا ۱۴ روز می باشد. قدم بعدی مراجعه به متخصص زنان و زایمان برای بررسی و تحلیل جواب آزمایش است.
کولپوسکوپی چه زمان تجویز می شود؟
چه زمانی از کولپوسکوپ استفاده می شود؟ کولپوسکوپی نیز یک روش برای تشخیص سرطان دهانه رحم است و همانطور که در بالا به آن اشاره شد در زمانی که نتاج تست پاپ اسمیر غیر طبیعی باشد انجام می شود. از این تست می توان برای تشخیص دقیق تر سلول های سرطانی در صورت وجود و انجام بررسی های لازم استفاده کرد.
روش انجام کولپوسکوپی به این صورت است که پزشک با استفاده از دستگاه کولپوسکوپ به دقت دهانه رحم را بررسی می کند. دقت این تست بسیار بالا است و در صورت نیاز توسط متخصص زنان و زایمان تجویز می شود.
علائم سرطان دهانه رحم را بشناسید
تست پاپ اسمیر و HPV از جمله تست هایی هستند که سرطان دهانه رحم را تشخیص می دهند. از شایع ترین علائم سرطان دهانه رحم می توان به خونریزی در زمان های غیر از عادت ماهانه اشاره کرد. خونریزی در حین رابطه جنسی و همچنین ترشحات غیر طبیعی واژینال که معمولا با بوی بد همراه هستند، از دیگر علائم وجود سرطان دهانه رحم است. با وجود این علائم به صورت قطعی نمی توان وجود سرطان را تایید کرد.
تست پاپ اسمیر یک روش دقیق برای اطلاع از این موضوع است. در صورتی که نتیجه این تست غیر طبیعی باشد و سزطان دهانه رحم را تشخیص دهد، معمولا از تست های دیگر برای اطلاعاز پیشرفت و جزئیات مورد بررسی قرار می گیرد. این تست ها شامل موارد زیر می شود:
- عکس برداری از داخل از سینه
- اوروگرافی داخل وریدی
- اسکن PET
- تصویربداری تشدید مغناطیسی
- توموگرافی کامپیوتری
- معاینات تحت بیهوشی با بی حسی موضوع و یا بیهوشی در صورت نیاز
سوالات متداول پاپ اسمیر
تست پاپ اسمیر بسیار دقیق است و انجام منظم این آزمایش میزان سرطان دهانه رحم و مرگ و میر را تا ۸۰ درصد کاهش می دهد.
نتیجه پاپ اسمیر معمولا با توجه به نوع آزمایشگاهی که انجام می شود، متفاوت است، با این حال مدت زمان جوابدهی تست پاپ اسمیر به طور تقریبی بین سه تا یک هفته طول می کشد.
ممکن است کمی ناراحت کننده و با کمی درد همراه باشد. به منظور کاهش درد و فشار وارد بر لگن بهتر است قبل از انجام تست ادرار کرده و به هنگام انجام آزمایش از انقباضات بدنی اجتناب کنید.
تست پاپ اسمیر بی خطر است و هیچ آسیبی برای جنین در دوران بارداری ایجاد نخواهد کرد.
بله. به دلیل تحریک رگ های خونی رحم وجود لکه بینی و خونریزی کم بعد از تست پاپ اسمیر طبیعی است. اما در صورت داشتن خونریزی شدید به پزشک مراجعه نمایید.
خیر از آنجا که برای انجام پاپ تست، باید اسپکولوم وراد رحم شده و دهانه رحم باز شود تا نمونه برداری انجام شود، به دلیل وجود پرده بکارت در دختران مجرد ممکن است به پرده بکارت آسیب وارد شود و در نتیجه آزمایش پاپ اسمیر چندان برای دختران مجرد مناسب نیست.
کلام آخر
تست پاپ اسمیر یکی از ضروری ترین آزمایشات برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم محسوب می شود که سالانه جان بسیاری از زنان را نجات می دهد. این تست برای آزمایش سرطان نیست، بلکه تستی برای تغییرات غیر طبیعی در سلول های دهانه رحم است که می تواند از پیشرفت سرطان جلوگیری کند.
به طور کلی انجام این تست برای زنانی که مشکل زمینه ای ندارند هر سه سال یک بار توصیه می شود. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و اطلاعات لازم را کسب کرده باشید. شما میتوانید سوالات و تجربیات خود را در زیر این مطلب بیان کنید.