آستروسیتوم نوعی سرطان و یکی از انواع تومور مغزی است که می تواند در مغز یا نخاع ایجاد شود. سلول هایی به نام آستروسیت در مغز ما وجود دارد که از سلول های عصبی حمایت می کنند، تومور آستروسیتوما از این سلول ها شروع می شود.
علائم و نشانه های آستروسیتوما به محلی که تومور شما قرار دارد، بستگی دارد. آستروسیتوم هایی که در مغز ایجاد می شوند می توانند باعث تشنج، سردرد و حالت تهوع شوند. آستروسیتومایی که در نخاع رخ می دهد می تواند باعث ضعف و ناتوانی در ناحیه تحت تأثیر تومور در حال رشد شود.
آستروسیتوما می تواند یک تومور با رشد آهسته باشد یا می تواند یک سرطان تهاجمی باشد که به سرعت رشد می کند. با توجه به درجه آستروسیتوم شما گزینه های درمانی برایتان را تعیین می کند.
تشخیص تومور آستروسیتوم
آزمایش ها و روش های مورد استفاده برای تشخیص آستروسیتوم عبارتاند از:
معاینه عصبی
در طول معاینه عصبی، پزشک از شما در مورد علائم و نشانه های شما سوال می کند. او ممکن است بینایی، شنوایی، تعادل، هماهنگی، قدرت و رفلکس های شما را بررسی کند. وجود مشکل در یک یا چند مورد از این مناطق ممکن است سرنخ هایی را در مورد بخشی از مغز شما که ممکن است تحت تاثیر تومور مغزی قرار گرفته باشد، ارائه دهد.
تصویربرداری
آزمایشات تصویربرداری کمک میکند تا پزشک شما بتواند محل و اندازه تومور مغزی شما را تعیین کند. MRI اغلب برای تشخیص تومورهای مغزی استفاده میشود و ممکن است همراه با تصویربرداری تخصصی MRI مانند MRI عملکردی، MRI پرفیوژن و طیفسنجی رزونانس مغناطیسی، استفاده شود.
سایر آزمایشات تصویربرداری که در درمان شما میتواند به پزشک کمک کن، شامل CT و توموگرافی انتشار پوزیترون (PET) میشود.
اسکن MRI تومور مغزی
آزمایش هایی برای یافتن سرطان در سایر قسمت های بدن شما: برای رد سایر انواع تومورهای مغزی که ممکن است از سایر قسمتهای بدن پخش شده باشند، پزشک ممکن است آزمایشها و روشهایی را برای تعیین محل منشأ سرطان توصیه کند. گلیوما از مغز منشا می گیرد و نتیجه سرطانی نیست که از جاهای دیگر پخش شده است (متاستاز).
جمع آوری و آزمایش نمونه بافت غیر طبیعی (بیوپسی): بسته به محل گلیوم، بیوپسی ممکن است با سوزن قبل از درمان یا به عنوان بخشی از عمل برداشتن تومور مغزی انجام شود.
بیوپسی سوزنی استریوتاکتیک ممکن است برای گلیوما در نواحی صعب العبور یا نواحی بسیار حساس در مغز شما که ممکن است در اثر یک عمل گسترده تر آسیب ببینند، انجام شود. در طول بیوپسی سوزنی استریوتاکتیک، جراح مغز و اعصاب شما یک سوراخ کوچک در جمجمه شما ایجاد می کند. سپس یک سوزن نازک از طریق سوراخی که در جمجمه ایجاد شده، وارد می شود. بافت با سوزن برداشته می شود، که اغلب با اسکن سی تی یا ام آر آی هدایت می شود.
نمونه بیوپسی سپس زیر میکروسکوپ تجزیه و تحلیل می شود تا سرطانی یا خوش خیم بودن آن مشخص شود.
بیشتر بخوانید: تومور مننژیوم مغزی چیست
بیوپسی تنها راه تشخیص قطعی تومور مغزی و ارائه راه کار برای هدایت تصمیمات درمانی است. بر اساس این اطلاعات، پزشک متخصص در تشخیص سرطان و سایر ناهنجاری های بافتی (پاتولوژیست) می تواند درجه یا مرحله تومور مغزی را تعیین کند.
پاتولوژیست همچنین ظاهر فیزیکی و سرعت رشد نمونه بیوپسی شما (تشخیص مولکولی) را بررسی خواهد کرد. پزشک شما نتیجه های پاتولوژیست را برای شما توضیح خواهد داد. این اطلاعات به تصمیم گیری در مورد برنامه درمانی شما کمک می کند.
برداشتن نمونه بافت برای آزمایش (بیوپسی)
بیوپسی را می توان با سوزن قبل از جراحی یا در حین جراحی برای برداشتن آستروسیتوم انجام داد که به موقعیت خاص شما و محل تومور بستگی دارد. نمونه بافت مشکوک در آزمایشگاه آنالیز می شود تا انواع سلول ها و میزان تهاجمی آنها مشخص شود.
آزمایشهای تخصصی سلولهای تومور میتواند انواع جهشهای سلولها را به پزشکتان بگوید. این به پزشک شما سرنخ هایی در مورد درجه تومور شما می دهد و میتواند در گزینه های درمانی شما پزشک را راهنمایی کند.
درمان تومور آستروسیتوم
جراحی برای برداشتن تومور آستروسیتوم
جراح مغز شما (جراح مغز و اعصاب) تمام تلاش خود را میکند تا بیشتر تومور آستروسیتوما را از مغز شما بردارد. هدف پزشکتان از بین بردن تمام سرطان است، اما گاهی اوقات تومور آستروسیتوم در نزدیکی بافت حساس مغز قرار می گیرد که فرآیند برداشت را بسیار خطرناک می کند. اما با این حال حتی حذف قسمتی از تومور نیز ممکن است علائم و نشانه های شما را کاهش دهد.
برای برخی افراد، جراحی ممکن است تنها راه درمان مورد نیاز باشد. برای برخی دیگر، ممکن است روش های درمانی دیگری برای از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده و کاهش خطر بازگشت سرطان توصیه شود که علاوه بر جراحی انجام دهند.
روش های درمانی آستروسیتوم عبارتاند از:
پرتو درمانی
پرتودرمانی از پرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس یا پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. در طول پرتودرمانی، روی یک میز دراز میکشید در حالی که دستگاهی در اطراف شما حرکت میکند و پرتوها را به نقاط دقیق مغز هدایت میکند.
اگر سرطان شما به طور کامل برداشته نشده باشد یا اگر خطر بازگشت سرطان شما افزایش یافته باشد، ممکن است توصیه شود پس از جراحی پرتودرمانی را نیز انجام دهید. پرتودرمانی اغلب با شیمی درمانی برای سرطان های تهاجمی توصیه می شود. برای برخی از افراد که توانایی انجام عمل جراحی را ندارند، ممکن است پرتودرمانی و شیمی درمانی به عنوان درمان اولیه توصیه شود.
شیمی درمانی
درشیمی درمانی داروهایی استفاده می شود که سلولهای سرطانی را از بین می برد. داروهای شیمی درمانی را می توان به صورت قرص یا از طریق تزریق سرنگ مصرف کرد. در شرایط خاص، داروی شیمیدرمانی را میتوان پس از جراحی در مغز قرار داد، جایی که به آرامی حل میشود و دارو را آزاد میکند.
شیمی درمانی اغلب پس از جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده استفاده می شود. می توان آن را با پرتودرمانی برای سرطان های تهاجمی ترکیب کرد.
آزمایشات بالینی
آزمایشهای بالینی، مطالعات درمانهای جدید هستند. این مطالعات به شما فرصتی می دهد تا آخرین گزینه های درمانی را امتحان کنید، اما خطر عوارض جانبی آنها ممکن است شناخته نشده باشد.