آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی بوده و زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به جای محافظت از بدن، به خود آن حمله می کند. این بیماری باعث بروز التهاب در مفاصل می شود. به همین دلیل افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید دچار تورم، کبودی و درد مفاصل و استخوان ها خواهند شد.
اگر شما یا فردی از عزیزانتان به این بیماری سخت مبتلا هستید، در این مقاله می توانید تمام اطلاعاتی را که درباره آن نیاز دارید به دست آورید. با ما همراه باشید…
آرتریت روماتوئید چیست؟
آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مقصلی، اصولا هر دو طرف بدن را به صورت قرینه تحت تاثیر قرار می دهد. مثلا ممکن است هر دو دست و یا هر دو زانو را درگیر کند. دقیقا همین ویژگی آرتریت روماتوئید، باعث می شود آن را از سایر انواع آرتریت تشخیص دهیم. آرتریت روماتوئید می تواند تمام ارگان های بدن را فرا بگیرد. از چشم ها تا قلب، ریه ها، پوست، رگ های خونی و سایر بخش ها.
شناختن نشانه های روماتیسم مفصلی، مثل هر بیماری دیگری از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا اثربخش ترین روش های درمان هم در صورتی نتیجه ی ایده آلی را رقم می زنند که بیماری به موقع تشخیص داده شده باشد. در ادامه ی مقاله نشانه های این بیماری را بررسی خواهیم کرد…
آرتریت روماتوئید چه نشانه هایی دارد؟
آرتریت روماتوئید یک بیماری مزمن است که بیشتر با التهاب و درد مفصل ها شناخته می شود. علائم هشدار دهنده ای که درباره آرتریت روماتوئید ظاهر می شوند را می توان در دسته بندی های زیر جای داد:
- درد و التهاب مفاصل
- گرفتگی و خشکی مفاصل،خصوصا صبح ها بعد از بیدار شدن یا پس از نشستن های طولانی مدت
- خستگی مزمن
- درد در هر دو طرف بدن به صورت قرینه
- از دست دادن اشتها
- احساس ضعف
- تب خفیف
آرتریت روماتوئید در هر فرد به شکلی متفاوت بروز کرده و تاثیرات مختلفی را بر جای می گذارد. بعضی از بیماران سالها بعد از ابتلا، دچار عارضه های مفصلی می شوند، در حالیکه همین عوارض در بعضی دیگر ممکن است به سرعت پدید آیند.
برخی از افرادی که به آرتریت روماتوئید مبتلا می شوند، فقط مدت کوتاهی نشانه های آن را دارند و سپس وارد فاز خاموشی بیماری می شوند. یعنی علائم ناپدید می شوند.
روند بیماری در اکثر بیماران، حالت نوسانی دارد. یعنی: در دوره های زمانی معین شدت درد و سایر علائم در بیمار افزایش یافته و در دوره هایی دیگر، اوضاع کمی آرام تر است.
متداول ترین نواحی بدن که توسط بیماری آرتریت روماتوئید دچار درد و التهاب می شوند؛ انگشتان و مچ دست ها و زانوها هستند. ولی این بیماری می تواند تمام بافت های بدن و ارگان های مختلف مثل ریه ها، قلب و چشم ها را نیز درگیر کند.
نشانه های آرتریت روماتوئید را جدی بگیرید. حتی اگر خود بخود برطرف شده و بعد از مدتی دوباره عود می کنند! دنبال کردن نشانه های بیماری، مهم ترین اقدام برای تشخیص و درمان آن است.
علت بیماری آرتریت روماتوئید
در حال حاضر بیشترین چیزی که درباره ی علت ابتلا به روماتیسم مفصلی می دانیم، این است که: وقتی سیستم ایمنی بدن به اندام ها و بافت های خودی حمله می کند، این بیماری اتفاق می افتد. دلایل و علت های جزیی تر هنوز چندان واضح نبوده و نیاز به بررسی بیشتر دارند.
سیستم ایمنی افراد مبتلا به این بیماری، بعد از تولید آنتی بادی، آن را به درون مفصل ها ارسال می کند. آنتی بادی ها به بافت های مفاصل آسیب زده و باعث تخریب سلول ها می شود. این جریان باعث می شود که فرد مبتلا دچار التهاب مفاصل و استخوان ها شده و در اثر مواد شیمیایی آزاد شده، استخوان ها، غضروف ها و تاندون های اطراف آسیب ببینند.
عوامل زمینه ساز خطر
همانطور که گفته شد علت این اتفاق در بدن هنوز مشخص نیست. اما مواردی وجود دارند که می توانند ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. این موارد عبارت هستند از:
- سن
سن یکی از فاکتورهای تاثیرگذار در ابتلا و پیشرفت بیماری آرتریت روماتوئید بین بزرگسالانی است که در دهه ی پنجاهم زندگی خود به سر می برند. ریسک این بیماری در بین مردان با افزایش سن بالاتر می رود. در زنان نیز این اتفاق ممکن است در دوران بارداری و شیردهی رخ دهد.
- جنسیت
زنان بین دو تا سه برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به آرتریت روماتوئید قرار دارند.
- ژنتیک
بعضی از افراد دارای ژن های خاصی هستند که باعث پیشرفت بیماری روماتوئید می شوند. اگر این افراد در طول زندگی خود دچار اضافه وزن شده و یا در معرض عوامل پرخطر دیگر قرار بگیرند، ریسک ابتلای بیشتری نسبت به دیگران دارند.
- سابقه ی فرزند آوری
شاید دانستن این نکته برایتان جالب باشد که زنانی که هرگز باردار نشده و فرزندی به دنیا نیاورده اند، بیشتر از زنانی که تجربه ی زایمان داشته اند در معرض خطر قرار دارند.
- قرار گرفتن در معرض خطرات و آلودگی های مختلف؛ از اوایل زندگی
براساس اطلاعات دریافت شده از مرکز پیشگیری و درمان بیماری ها، کودکانی که والدین سیگاری دارند دو برابر بیشتر از دیگران در معرض خطر اند.
- مصرف دخانیات
یکی از فاکتورهایی است که در سطح قابل توجهی خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید را افزایش می دهد.
- اضافه وزن
داشتن اضافه وزن زیاد، میتواند باعث پیشرفت بیماری آرتریت روماتوئید شود.
- رژیم غذایی
مصرف زیاد سدیم، شکر و گوشت قرمز با بالا رفتن خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید رابطه مستقیم دارد.
بیشتر بدانید: راه های درمانی موثر برای از بین بردن تنگی نفس بعد از عمل بینی
آیا آرتریت روماتوئید خطرناک است؟
اگر بیماری آرتریت روماتوئید به موقع درمان نشود، آسیب دیدگی مفصل ها تا جایی پیشرفت می کند که حتی فرم و شکل ظاهری آن ها نیز دچار تغییر می شود. در نهایت این مفاصل و تمام بافت های آن، دچار تخریب کامل شده و از بین خواهند رفت.
درمان قطعی آرتریت روماتوئید
در حقیقت هیچ درمان قطعی و صد در صدی برای آرتریت روماتوئید وجود ندارد. اما روش های مختلفی برای تسکین درد و التهاب ناشی از آن و همچنین پیشگیری از آسیب بیشتر به بدن وجود دارند که به بیماران کمک بسیار زیادی خواهند کرد.
کنترل این بیماری نیاز به همکاری و همراهی متقابل پزشک و بیمار دارد؛ زیرا تنها در اینصورت است که می توان نشانه ها و علائم را به موقع شناسایی و درمان کرد.
در سالهای اخیر استراتژی های جدیدی برای درمان این بیماری طرح ریزی شدند که نتیجه های بسیار مطلوبی را برای بیماران به دنبال داشته اند.
متخصصین با در نظر گرفتن وضعیت بیماری در فرد مبتلا، می توانند رویکردی موثر و مناسب را در پیش گرفته و برای کنترل هرچه بهتر بیماری، به او کمک کنند.
پروسه درمان آرتریت روماتوئید می تواند شامل موارد زیر باشد:
- دارو درمانی
- درمان های مکمل یا مراقبت های خانگی
- اصلاح رژیم غذایی
- تمرینات حرکتی مخصوص
پزشک شما می تواند شما را برای داشتن مناسب ترین برنامه ی درمانی همراهی کرده و دارو های مورد نیاز را برایتان تجویز کند.
خوشبختانه افراد زیادی از مبتلایان به آرتریت روماتوئید توانسته اند با همین شیوه های درمانی، آسیب های این بیماری را به حداقل رسانده و زندگی خود را بدون هرگونه اختلال، ادامه دهند…