زخم معده یک بیماری شایع است. این بیماری به دلیل وجود اختلال در لایه مخاطی معده ایجاد می شود و در دیواره های معده زخم هایی ایجاد می کند. لایه مخاطی معده برای محافظت از معده در برابر اسید های قوی خود معده است. این اسید ها برای هضم غذا ترشح می شوند و در صورت وجود اختلال در لایه مخاطی معده می تواند موجب زخم معده شود. ادامه مقاله قصد داریم به راهکار های درمان قطعی زخم معده اشاره کنیم.
تشخیص و درمان زخم معده
از علت های ایجاد زخم در معده مصرف دخانیات و مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی و همچنین استفاده بیش از حد از داروهای ضد درد اشاره کرد. وجود باکتری عامل دیگری است که موجب زخم معده می شود. در حالت کلی، دو حالت زیر اصلی ترین دلایل ابتلا به این بیماری در افراد است:
- استفاده طولانی مدت از برخی از داروهای ضد التهاب
- وجود هلیکوباکتری پیلوری (h.pylori)
یکی از راه های شناخت این عارضه، تصویر برداری آندوسکوپی است. در صورت بروز علائم مشکوک نظیر موارد زیر ممکن است پزشک آندوسکوپی تجویز کند:
- معده درد
- وجود نفخ معده
- مشکل در هضم غذا
- حالت تهو
- کاهش وزن
- احساس سیری
زخم معده در بیشتر موارد پنهان باقی می ماند. چرا که بسیاری از افراد نشانه ای از خود بروز نمی دهند. در صورت وجود هرکونه ناراحتی در معده بهتر است در سریع تر زمان ممکن به پزشک مراجعه شود.
همه چیز هایی که باید درباره هلیکوباکتری پیلوری بدانید
در گذشته تصور می شد تنها دلیل ایجاد زخم معده کاهش مقاوت مخاط های معده در مقابل اسید های آن است. اما دخالت مستقیم هلیکوباکتری پیلوری در کاهش قاوت مخاط های معده اثبات شد. همین عامل سبب شد درمان های مدرن تری برای کاهش این باکتری که به طور مستقیم در ایجاد زخم معده موثر است، به وجود بیاید. در ادامه به درمان قطعی زخم معده اشاره خواهیم کرد.
✅ بیشتر بدانید >> درمان فوری معده درد در خانه
درمان های طب سنتی زخم معده
تحقیقات نشان داده است درمان های خانگی می تواند به کنترل زخم معده کمک زیادی کند. به همین دلیل در ادامه سعی داریم به مواد غذایی مفید در رژیم غذایی برای افراد مبتلا به زخم معده اشاره کنیم. درمان طب سنتی زخم معده مواد غذایی زیر را پیشنهاد می کند:
عسل : این ماده غذایی با هلیکوباکتری های موجود در معده مقابله کرده و مانع رشد آن ها می شود. استفاده از عسل به عنوان یک ضد باکتری و در درمان زخم ها از گذشته رواج داشته که تحقیقات در طب جدید نشان داده استفاده از آن برای زخم معده مفید است.
مواد غذایی پروبیوتیک دار: پروبیوتیک ها در مواد غذایی تخمیری مانند ماست هم وجود دارند. این مخمر ها برای باکتری های موجود در دستگاه گوارش مفید هستند.
مواد غذایی فلاونوئید دار: این ماده در بسیاری از میوه ها و مواد غذایی یافت می شود. خاصیت آنتی اکسیدانی این باکتری ها شرایط را برای رشد هلیکوباکتری از بین می برد.
درمان قطعی زخم معده با سیر
یکی از اصلی ترین دلایل ایجاد زخم معده عفونت است. وجود عوفنت به همراه h.pylori می تواند باعث ایجاد زخم در دیواره معده شود. مصرف سیرخام برای درمان این عارضه بسیارموثر است. سیر یک آنتی اکسیدان طبیعی است. همچنین نباید در مصرف آن زیاده روی کرد. برخی افراد سیر را به صورت کپسول مصرف می کنند. توصیه می شود از مصرف حبه ای آن خودداری کرده و مقدار لازم برای مصرفف روزانه را به شکل خرد شده استفاده کنید.
درمان قطعی زخم معده با شیرین بیان
شیرین بیان با طبع گرم، یکی از مفید ترین گیاهان دارویی برای دستگاه گوارش است. شیرین بیان نیز یکی از گیاهان دارویی است که در کنترل و از بین بردن h.pylori نقش موثری ایفا می کند. همچنین این گیاه دارویی در از بین بردن باکتری هایی که باعث ایجاد زخم معده می شوند نیز نقش پررنگی ایفا می کند. این گیاه به شکل های مختلف قرص، شربت، و ریشه گباه برای درست کردن دمنوش در کشور های دنیا مورد استفاده قرار گرفته است. به همین دلیل است که برخی دم کرده این گیاه را بهترین دمنوش برای زخم معده می دانند.
✅ بیشتر بدانید >> درمان خانگی و فوری نفخ شکم
داروی زخم معده و مری چیست
رفلاکس های مکرر، وجود h.pylori می توانند موجب ایجاد زخم مری شوند. برای درمان زخم مری بهتر است رژیم های غذایی مناسب برای درمان زخم مری را دنبال کنید. داروهای درمانی زخم معده و زخم مری ممکن است متفاوت باشد. از داروهای درمانی زخم معده معمولا خواصی دارند که با هلیکوباکتر پیلوری مقابله می کنند همچنین اسید معده را کاهش می دهند و از مجرای معده محافظت می کنند.
برای دریافت داروی درمان زخم معده اگر در مراحل ابتدایی هستنید باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. چنانچه با درمان های نادرست و یا سهل انگاری در این زمینه بیماری پیشرفت کند، ممکن است علائم زیر ایجاد شود:
- استفراع (ممکن است با خون همراه باشد)
- وجود خون در مدفوع
- کم شدن بی دلیل وزن
- کاهش اشتها
- وجود اختلال در تنفس
درمان زخم معده با جراحی
در موارد نادر زخم معده با جراحی درمان می شود. جراحی ممکن است به دلایل مختلف از جانب پزشک متخصص توصیه شود. آیا در این صورت درمان قطعی خواهد بود؟ در هددف در این جراحی برداشتن آسیب هایی است که زخم معده ایجاد کرده است. این درمان ممکن است به روش های مختلفی انجام بگیرد و معمولا در صورتی که زخم معده آسیب های جبران ناپذیری به فرد وارد کرده باشد و یا معده خونریزی کند، ممکن است پزشک تشخیص دهد درمان دارویی برای کنترل زخم کارساز نیست و از روش های مختلف زیر برای جراحی استفاده کند:
- آندوسکوپی
- لاپاراتومی
- لاپاراسکوپی
سخن آخر
درمان قطعی زخم معده باید زیر نظر پزشک متخصص انجام شود. برای کنترل و جلوگیری از پیشرفت بیماری می توان از درمان های گیاهی و خانگی استفاده کرد. استفاده از درمان های خانگی نیز بهتر است زیر نظر پزشک طب سنتی انجام شود. در صورتی که زخم معده در مراحل اولیه تشخیص داده شود، درمان قطعی می تواند با دارو صورت بپذیرد. در صورت بروز آسیب های جدی به معده، ممکن است متخصص جراحی درمان زخم معده را توصیه کند.