فیبروآدنوم نوعی توده سفت و غیر سرطانی است که ممکن است در پستان خانم ها رشد می کند. انواع کیست و توده در پستان خانم ها ممکن است متفاوت باشد. همه این توده ها سرطانی نیستند. فیبروآدنوم یک توده خوش خیم است که برخی آن را با توده های چربی اشتباه می گیرند. این توده در سینه قابل لمس است. همچنین ممکن است در سینه حرکت کند. رشد سریع این توده برخی از بانوان را نگران کرده است. اما درمان درمان قطعی فیبروآدنوم با روش های مختلف امکان پذیر است. این توده ها در سنین ۱۵ تا ۳۵ سالگی شایع تر است بنابراین یکی از دغدغه های افراد ممکن است، بارداری در زمان فیبروآدنوم باشد.
فیبروآدنوم چیست؟
گاهی اوقات بسیاری از خانم ها به طور اتفاقی متوجه وجود توده ای سفت در سینه خود می شوند. احساس نگرانی و دلهره ای که در این لحظه پدید می آید قابل توصیف نیست! شاید اولین احتمالی که به ذهن این افراد می رسد، ابتلا به سرطان سینه باشد! اما همه ی توده هایی که در پستان ها ایجاد می شوند لزوما نشانه سرطان نیستند.
فیبروآدنوم ها توده های خوش خیمی هستند که در بافت پستان رشد می کنند. این توده ها سایز بسیار کوچکی دارند و معمولا ابعاد آن ها بیشتر از ۲ سانتی متر نیست. مگر در مواردی محدود؛ که شاید قطر آن ها تا ۵ سانتی متر برسد.
فیبروآدنوم ها بر خلاف توده های سرطانی در تمام بافت سینه و حتی نواحی دیگر بدن پخش نمی شوند و معمولا دردناک نیستند.
شاید بعضی ها فکر کنند که فیبروآدنوم یک غده ی چربی است؛ در حالیکه بافت این توده به هیچ وجه از جنس چربی نیست.
چه عواملی در ایجاد و رشد فیبروآدنوم ها موثر اند؟
هورمون هایی که در تخمدان ها ترشح می شوند تاثیر مستقیم روی شکل گیری و رشد فیبروآدنوم ها دارند. به همین دلیل تغییرات هورمونی مثل مصرف داروهای هورمونی ضدبارداری و باردار شدن، ممکن است باعث رشد فیبروآدنوم ها شوند.
آیا فیبروآدنوم ها دردناک اند؟
فیبروآدنوم ها در بیشتر مواقع هیچ دردی ندارند. حتی زمانی که توده ها بزرگ باشند هم باعث احساس درد در بیمار نخواهند شد. توده های فیبروکیستیک معمولا باعث بروز درد در سینه ها می شوند.
درمان قطعی فیبروآدنوم به چند طریق قابل انجام است؟
برای فیبروآدنوم روش هایی جهت درمان قطعی وجود دارد. توده فیبروآدنوم یک توده خوش خیم است و نیازی به نگرانی برای این بیمای نیست. اما پزشکان در صورت وخامت این توده را جراحی کرده و در صورت نبود خطر خاصی آن را کنترل می کنند. درمان فیبروآدنوم از دو طریق با جراحی و بدون جراحی امکان پذیراست. انتخاب هر کدام از روش ها برای درمان قطعی فیبروآدنوم به صلاح دید پزشک بستگی دارد.
درمان بدون جراحی
برای درمان بدون جراحی از دستگاه های وکیوم بیوپسی و یا ماموتومی استفاده می شود. در هر کدام از این دو روش از بیهوشی استفاده نمی شود. درمان با استفاده از ماموتومی، بدون جای زخم و با وارد کردن سوزن به سینه انجام می شود. اما استفاده از دستگاه وکیوم بیوپسی جای زخم باقی می گذارد. درمان های بدون جراحی فیبرو آدنوم قطعی بوده و نگرانی ایجاد نمی کند.
درمان با جراحی
درمان با جراحی تحت بیهوشی انجام می شود. معمولا فیبروآدنوم نیاز به درمان با جراحی ندارد. در موازد زیر ممکن است پزشک صلاح ببیند درمان با جراحی را ادامه دهد:
- فرد در خطر ابتلا به سرطان سینه است (این مورد با توجه به ابتلا به سرطان پستان در بستگان درجه یک مشخص می شود)
- سایز فیبروآدنوم بزرگ باشد. ( معمولا به فیبرو آدنوم هایی با اندازه بالای ۳ سانتی متر بزرگ تلقی می شوند)
- بیمار اصرار به بیرون آوردن توده داشته باشد.
- فیبروآدنوم به بافت سینه صدمه بزند
- ابعاد این توده ثابت نباشد.
معمولا پس از تشخیص این اختلال به طور منظم در سونوگرافی چک می شود. اگر وضعیت توده به گونه ای باشد که پایدار باشد و ابعاد آن به بافت سینه صدمه ای نزند، معمولا درمان با استفاده از جراحی صورت نمی گیرد. همانطور که احتمال رشد این توده ها وجود دارد، امکان دارد این توده ها کوچک شوند. در این مورد نیز درمان با جراحی انجام نمی شود.
درمان قطعی توده خوش خیم فیبرواندوم
✅ بیشتر بدانید >> درمان خانگی سوزش واژن
درمان قطعی فیبروآدنوم به روش های خانگی
برای درمان قطعی فیبروآدنوم پژوهشگران طب سنتی موفق شدند روش هایی را معرفی کنند. درمان گیاهی فیبروآدنوم از سالم ترین روش های خانگی است که شما می توانید استفاده کنید. تفاوت در استفاده از هر یک از آنها، به متغیر بودن وضعیت زنان بستگی دارد.
در واقع پژوهشگران علت بروز چنین مشکلی را در کم تحرکی و استفاده از چربی های ناسالم می دانند. چربی هایی که در فست فودها به وفور وجود دارند و در بدن شما رسوب می کنند. رسوب آنها به مرور بیماری هایی مانند فیبروم، کیست، فیبروآدنوم و موارد مشابه را ایجاد می کند. بهتر است از اصل مطلب دور نشویم و روش های معرفی شده برای درمان قطعی فیبروآدنوم را بررسی کنیم.
روغن بابونه
برای درمان قطعی فیبروآدنوم، روغن بابونه را استفاده کنید. این نوع درمان، زمان بر و در عین حال موثر است. هر دوازده ساعت، سینه خود را با روغن بابونه ماساژ دهید. این کار موجب افزایش گردش خون و پاکسازی بدن از سموم می شود. بابونه برای کنترل بیماری های زنانه که در سینه بوجود می آیند، مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین از این گیاه برای التهاب های پوستی استفاده می شود.
روغن سیاه دانه برای فیبروآدنوم
در درمان قطعی فیبروآدنوم روغن سیاه دانه مانند روغن بابونه عمل می کند. سیاه دانه از گیاهان با طبع گرم است که گردش خون را بالا می برد. این روغن را مشابه روغن بابونه استفاده کنید. هر ۱۲ ساعت یا روزی دو بار، سینه خود را با این روغن ماساژ دهید. به هیچ عنوان بیش از دوبار در روز، از آن استفاده نکنید. چون استفاده بیش از حد از آن، موجب ایجاد تحریک پوستی می شود.
رازیانه
درمان قطعی فیبروآدنوم با استفاده از رازیانه امکان پذیر است. رازیانه و فیبروآدنوم، تغییرات هورمون های زنانه و مشکلات مشابه در کنار یکدیگر قرار می گیرند. به این دلیل که رازیانه تاثیر مستقیمی بر درمان این مشکلات دارد.
رازیانه به عنوان یک تنظیم کننده هورمونی، می تواند بسیاری از مشکلات زنان از جمله فیبروآدنوم را برطرف کند. شما می توانید رازیانه را به روش های مختلف مصرف کنید. همانطور که میدانید تغییرات هورمون های زنانه موجب بوجود آمدن بسیاری از بیماری ها در زنان می شوند. روزی یک لیوان دمنوش رازیانه یا ترکیب خرما و رازیانه، هورمون های شما را تنظیم می کند. در نتیجه به راحتی می توان از بروز بسیاری از بیماری ها پیشگیری کرد.
گل مغربی و فیبروآدنوم
گل مغربی در تحقیقات درمان قطعی فیبروآدنوم مورد استفاده قرار گرفته است. در یک دهه گذشته گل مغربی به عنوان یک کنترل کننده برای بیماری هایی مانند فیبروکیستیک و فیبروآدنوم معرفی شده است. شاید نتوان بطور قطعی این مشکل را با گل مغربی درمان کرد اما می توان آنها را کنترل کرد.
برگ تمشک قرمز
این برگ یک داروی گیاهی برای درمان قطعی فیبروآدنوم است که هورمون ها را متعادل می کند. جالب است بدانید این برگ، استروژن اضافی بدن را دفع می کند. برای اینکه نتیجه دلخواه خود را بگیرید، می بایست درمان با برگ تمشک را ادامه دهید. قطع درمان تاثیری روی مشکل شما نخواهد داشت. این برگ را بجوشانید و به عنوان دمنوش استفاده کنید.
ماهی بخورید
ماهی هایی که سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند، برای کنترل هورمون ها مفید می باشند. سالمون و ماهی خال خالی، ید بالایی دارند. کمبود ید در بدن زنان، منجر به ایجاد توده هایی در سینه می شود. با گنجاندن این ماهی ها در رژیم غذایی، می توان درصد بروز چنین بیماری هایی را کاهش داد.
حساس شدن پستان و بیماری های مربوط به آن، بیشتر به دلیل کمبود ید است. ید به عنوان یک مکمل طبیعی عمل می کند. در واقع ید به حذف استروژن اضافی و کاهش پاسخ بدن به آن، کمک می کند. رایج ترین منبع ید علاوه بر ماهی، نمک معمولی است. اگر به بیماری تیروئید مبتلا هستید، باید قبل از مصرف هر گونه مکمل ید با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف گوشت را کاهش دهید
گوشت گاو، مرغ و بز، هورمون بسیار زیادی در بدن پمپاژ می کنند. در مواقعی که بدنتان به میزان زیادی هورمون دارد، از خوردن این گوشت ها خودداری کنید. اگر مجبور به خوردن گوشت هستید، باید گوشت بدون هورمون تهیه کنید.
مصرف سبزیجات و درمان قطعی فیبروآدنوم
برای درمان قطعی فیبروآدنوم در رژیم غذایی خود، سبزیجات را از یاد نبرید. برخی از سبزیجات مانند جعفری، خیار و کلم به عنوان دیورتیک عمل می کنند. دیورتیک به تخلیه مایع اضافی از بدن کمک می کند، در نتیجه تورم سینه را کاهش می دهد.
درمان قطعی فیبروآدنوم و ویتامین e
علاوه بر گیاهانی که برای درمان طبیعی فیبروآدنوم معرفی کردیم، شما می توانید از قرص ویتامین e استفاده کنید. ویتامین e از جمله داروهایی است که میان رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها تعادل ایجاد می کند. بهم ریختگی رادیکال های آزاد بدن در بوجود آمدن بسیاری از بیماری ها موثر است. با مصرف ویتامین e می توان چنین مشکلاتی را کنترل کرد.
آیا درمان فیبروآدنوم قطعی است؟
در صورتی که توده شکسته شده باشد و یا با عمل جراحی خارج شود امکان عود کردن همان توده وجود ندارد. بنابراین می توان گفت درمان فیبروآدنوم قطعی است. اما ممکن است توده های فیبروآدنوم دیگری در پستان رشد کند. در صورت ابتلا به این عارضه نباید نگران شد. پس از تشخیص این توده به راحتی قابل درمان است. برای پیشگیری از ابتلا به این عارضه بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
- از رژیم غذایی مناسب و ورزش روزانه برای تناسب اندام خود استفاده کنید.
- چکاپ های دوره ای و غربالگری را فراموش نکنید.
- مصرف دخانیات و مشروبات الکلی رت به حداقل برسانید.
البته علت اصلی ابتلا به این عارضه نامشخص است. اما ممکن است امکان ایجاد آن با بارداری و با هورمون درمانی بالا برود. چرا که ارتباط ایجاد این عارضه با سطح هورمون استروژن در بانوان ثابت شده است.
درمان فیبروآدنوم با ورزش
تقریبا همه انسان ها از تاثیر مفید و مثبت ورزش بر سلامتی با خبر اند. ورزش برای تنظیم فشار خون، حفظ سلامت استخوان و ماهیچه ها و همچنین سلامت روحیه و روان بسیار نتیجه بخش است. بنابراین افرادی که بطور مرتب ورزش می کنند از سلامت جسمانی بالاتری برخوردار اند. با اینحال در مورد درمان برخی از بیماری ها از جمله: فیبروآدنوم ها، می توان به عنوان یک راهکار مکمل برای بازیابی سلامتی و پیشگیری از برگشت دوباره ی بیماری، به آن نگاه کرد. در صورتی که تشخیص متخصص مبنی بر مصرف دارو یا هرگونه اقدام درمانی دیگر باشد، توصیه ی منطقی این است که به تجویز پزشک اعتماد کنید.
درمان دارویی فیبروآدنوم
فیبروآدنوم ها نسبت به هورمون استروژن حساسیت دارند. با این حال درباره ی مصرف داروهای کاهش دهنده این هورمون برای درمان فیبروآدنوم، هنوز بین متخصصین اتفاق نظر وجود ندارد.
فیبروآدنوم ها ممکن است در تعداد مختلفی به وجود آیند. اگر توده ها از نوع ساده تشخیص داده شوند و احتمال بدخیم شدن آن ها وجود نداشته باشد، ممکن است پزشک با تجویز دارو سعی در بهبود آن ها داشته باشد و بعد از ۶ ماه درخواست انجام مجدد سونوگرافی یا ماموگرافی کند. اگر در طی مراحل چکاپ های دوره ای، سایز و وضعیت فیبروآدنوم ها تغییری نکرده باشد، اقدام درمانی خاصی لازم نیست و رعایت دستورالعمل های مهم و چکاپ های منظم کفایت می کند. در کل، تشخیص مناسب ترین روش درمان، بستگی به نظر پزشک متخصص دارد.
تشخیص فیبروآدنوم
در بالا به درمان قطعی فیبروآدنوم اشاره کردیم اما این سوال پیش می آید که این عارضه چگونه قابل تشخیص است؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم، زمانی که این توده بزرگ تر از ۳ سانتی متر باشد، ممکن است رشد کرده و با لمس قابل تشخیص است. این توده گرد است و در سینه حرکت می کند. همچنین ممکن است حالت لاستیکی داشته باشد. اما زمانی که این توده کوچک تر از ۲ سانتی متر است، با استفاده از تصویربردای قابل تشخیص است.
نشانه های فیبروآدنوم
یکی از راه های تشخیص توده فیبروآدنوم از طریق لمس می باشد. توده فیبروآدنوم مثل یک توده سفت یا لاستیکی در سینه احساس می شود. این توده ها به شکل گرد یا بیضی شکل هستند و در زیر پوست قابل حس و حرکت هستند. البته در مواردی تشخیص توده آدنوم به این سادگی نیست و نیاز به آزمایش تصویربرداری مثل ماموگرافی یا سونوگرافی می باشد.
سن شیوع توده فیبروآدنوم
توده فیبروآدنوم در هر سنی ممکن است برای بانوان ایجاد شود. اما سن شیوع توده فیبروآدنوم عموما در خانم های بین ۱۴ تا ۳۵ سال شایع است. با افزایش سن و نزدیک شدن به دوران یائسگی حجم توده فیبروآدنوم کاهش می یابد و احتمال وجود و خطر توده فیبروآدنوم کمتر می شود.
انواع توده فیبروآدنوم
توده های فیبروآدنوم نیز دارای انواع مختلف هستند که عموما به دو دسته فیبروآدنوم ساده و فیبرآدنوم پیچیده تقسیم می شوند. در ادامه بیشتر در خصوص انواع توده فیبروآدنوم می خوانید.
فیبروآدنوم ساده
توده فیبروآدنوم ساده یکی از کم خطرترین انواع این توده ها هستند. فیبروآدنوم ساده دارای سایز کوچک تر از دو سانتی متر می باشد و بسیار کوچک و کم خطر است. خطر ابتلا به سرطان در توده فیبروآدنوم ساده بسیار کم و نزدیک به صفر است.
فیبروآدنوم پیچیده
توده فیبروآدنوم پیچیده کمی نگران کننده تر از فیبروادنوم ساده است. توده فیبروآدنوم پیچیده در طی زمان احتمال رشد و تغییرات را دارد. بهتر است برای تشخیص دقیق تر تحت نظارت پزشک آزمایشات پاتولوژی و بیوپسی انجام دهید و جهت درمان یا پیشگیری از رشد بیشتر و کنترل آن اقدام کنید.
فیبروآدنوم نوجوانان
فیبروآدنوم نوجوانان در سنین کمتر شایع است. بازه سنی رایج ایجاد توده فیبروآدنوم عموما سن ۲۰ تا ۳۵ سال است. اما شیوع توده فیبروآدنوم نوجوانان در سن ۱۰ تا ۱۸ سال اتفاق می افتد.
فیبروآدنوم غول پیکر
توده فیبروآدنوم غول پیکر از نظر اندازه در سایزهای بزرگی وجود دارند. به طور مثال در بعضی از افراد تا حدود ۵ سانتی متر رشد می کنند که طبق تشخیص پزشک معالج ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد.
تومورهای فیلود
تومورهای فیلود یکی دیگر از انواع توده های پستانی هستند و شباهت زیادی با توده های فیبروادنوم دارند. تفاوت توده فیلود با توده فیبروآدنوم در سرطانی بودن این توده است. توده فیلود احتمال سرطانی شدن را دارا می باشد و بهتر است هرچه سریع تر برای عمل جراحی اقدام شود.
چه افرادی در معرض ابتلا به فیبروآدنوم قرار دارند؟
وقتی یکی از مهم ترین فاکتورهای موثر در ایجاد فیبروآدنوم ها، هورمون های زنانه هستند؛ پس می توان گفت تمامی زنان در معرض خطر ابتلا به آن قرار دارند. با این حال برای زنان جوان در بازه سنی ۱۵ تا ۳۵ سالگی و قبل از رسیدن به دوره ی یائسگی ریسک بیشتری وجود دارد. همچنین ممکن است در دوران بارداری و یا شیردهی فیبروآدنوم ها ظاهر شوند.
افرادی که سابقه ی خانوادگی در ابتلا به فیبروادنوم دارند، باید بیشتر مراقب سلامت سینه های خود باشند.
احتمال بزرگ شدن فیبروآدنوم در حاملگی
اگر در دروان باداری به سر می برید، نگران نباشید. این عارضه برای شما مشکلی ایجاد نخواهد کرد. اما اگر تصمیم به بارداری دارید، بهتر است آن را تا تکمیل شدن طول درمان به عقب بیندازید. چرا که این عارضه باید به طور منظم کنترل شود. در صورتی که وضعیت فیبروادنوم ها تحت کنترل باشد، باردار شدن مشکلی ایجاد نمی کند. فیبوآدنوم هایی که ابعاد آن ها بزرگ باشد گاهی ممکن است با سرطان پستان اشتباه شوند. البته لازم به ذکر است تنها درصد کمی از این توده های خوش خیم به بزگ شدن خود ادامه می دهند. اگر در یکی از سینه ها و یا در هر دو سینه فیبروآدنوم دارید، بهتر است هرچه سریع تر با تصویر برداری آن را کنترل کنید.
مراقبت های بعد از جراحی فیبروآدنوم
در صورتیکه که درمان فیبروآدنوم پستان نیاز به جراحی داشته باشد، تمام نکات مراقبتی قبل و بعد از عمل، توسط جراح به شما اطلاع داده خواهد شد. در ادامه، ما اشاره ی مختصری به مهم ترین نکات مراقبتی بعد از جراحی فیبروآدنوم می کنیم:
- پانسمان ناحیه ی جراحی شده را پس از ۳ یا ۴ روز حتما باز کرده و محل زخم ها را با آب ولرم و یک شوینده ملایم شستشو دهید.
- بعد از شستشو حتما جای زخم ها را بوسیله ی سشوار خشک کنید.
- بخیه ها را معمولا در هفته ی دوم بعد از جراحی باز می کنند. این مورد بستگی به نظر جراح شما دارد.
- قبل از کشیدن بخیه ها، لازم است محل زخم ها را با پماد آنتی بیوتیک چرب نمایید.
- در صورتی که دچار تب، تورم و ترشح خون یا عفونت از محل زخم ها هستید فورا به پزشک خود اطلاع دهید.
✅ بیشتر بدانید >> تشخیص علائم بارداری در هفته های اول
درمان دارویی فیبروآدنوم
درمان طب سنتی فیبروآدنوم باتوجه به اینکه مصرف غذاهای ناسالم، عدم تحرک کافی و همچنین چربی می تواند در ایجاد آن موثر باشد، در طب سنتی قابل پیشگیری و کنترل است. برای این کار در صورت ابتلا باید آزمایش های لازم برای تشخیص توده انجام شود. به این ترتیب می توان برای انجام مناسب ترین درمان زیر نظر پزشک متخصص اقدام کرد. نکته ای که باید در این مورد به آن دقت کنید این است که تعداد فیبروآدنوم ممکن است بیشتراز یکی باشد. همچنین می تواند در یکی از پستان ها و یا هر دو پستان ظاهر شود. این مورد با معاینات دقیق مشخص می شود.
کنترل توده فیبروآدنوم
توده فیبروآدنوم موضوع نگران کننده ای نیست و مزاحمتی برای فرد ایجاد نمی کند. اما امکان دارد تشخیص پزشک یا درخواست بیمار بر جراحی توده باشد. در این حالت توده به طور کامل برداشته می شود به طور قطع نمی توان گفت که دیگر توده فیبروادنومی وجود نخواهد داشت. حتی پس از عمل جراحی نیز امکان دارد توده جدیدی در سینه بیمار ایجاد شود و عمل جراحی درمان قطعی برای فیبروآدنوم نیست اما تا حدود زیادی آن را کنترل و رفع می کند. اگرچه این بیماری را با رژیم غذایی مناسب نیز می توان کنترل کرد. برای اطمینان از وخامت توده فیبروآدنوم بهتر است آزمایش هایی از قبیل ماموگرافی، سونوگرافی، بیوپسی پستان و… را انجام داده و با پزشک مشورت کنید که تصمیم بهتری درباره درمان و کنترل توده فیبروآدنوم بگیرید.
رژیم غذایی مناسب برای فیبروآدنوم
برای درمان فیبروآدنوم نیازی به تغییر سبک غذایی نیست. با رعایت رژیم غذایی تنها می توان روند رشد فیبروآندوم را کندتر و یا از تشدید آن جلوگیری کرد. غذاهایی مثل کنسرو، فست فود و … را از رژیم غذایی خود حذف کنید. رعایت رژیم غذایی درمان قطعی نیست اما در روند بهبود و کاهش سرعت رشد فیبروآدنوم تاثیرگذار است.
فیبروآدنوم سرطان نیست!
فیبروآدنوم یک توده خوش خیم است. پس اگر وجود این توده را در سینه خود احساس کردید نگران نباشید چرا که توده فیبروآدنوم سرطان نیست! توده فیبروآدنوم یک توده شایع غیرسرطانی است و اگرچه فرد با اطلاع از وجود این توده در بدن خود احساس نگرانی می کند اما این توده خطرناک نیست. اگر با توجه به راه های تشخیص توده فیبروآدنوم که پیش تر درباره آنها گفتیم و مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات مربوط به آن وجود این توده را تشخیص دادید باید به دنبال درمان آن باشید و با رعایت رژیم غذایی نیز تا حدودی می توانید این توده را مهار کنید.
سوالات متداول
خیر. این توده، نوعی توده خوش خیم است که راهکار های درمانی مختلف برای کنترل و خارج مردن آن وجود دارد و معمولا اختلال جدی ایجاد نمی کند.
این یک اصطلاح دی سونوگرافی برای معرفی توده هایی با تراکم بافت بالا و همچنین جذب کننده انواع صوتی به کار می رود. برای کسی اطلاعات بیشتر در این مورد باید حتما جواب آزمایش توسط متخصص زنان و زایمان چک شود.
از آنجایی که این گیاه بروی هورمون استروژن خون تاثیر می گذارد، استفاده از آن در زمان ابتلا به هفیبروادنوم باید با تشخیص و تایید پزشک باشد
خطر ابتلا به توده فیبروآدنوم در تمامی بانوان امکان دارد. اما شایع ترین سن ابتلا به توده فیبروآدنوم در سنین ۲۰ تا ۳۵ سال است. البته با افزایش سن، در دوران یائسگی این توده کاهش می یابد و احتمال ابتلا به فیبروآدنوم نیز کمتر می شود.
کیسه یخ تا حدودی التهاب و حساسیت را برطرف می کند. شما می توانید از یک کیسه پر از یخ خرد شده استفاده کنید. آن را در یک حوله بپیچید و به مدت ده دقیقه روی سینه قرار دهید. با این کار تا حدودی درد شما تسکین می یابد.