درمان قطعی واریکوسل چگونه امکان پذیر است؟ واریکوسل چیست؟ واریکوسل یک عارضه بدون درد است که در هنگام وجود اختلال در خون رسانی بیضه آقایان ایجاد می شود. البته در مواقع حادتر بروز درد هم گزارش می شود. این عارضه ممکن است در یک بیضه و یا در هر دو بیضه به وجود بیاید. از آنجایی که علائم و نشانه های آن پنهان است، در بیشتر موارد توسط خود فرد شناسایی نمی شود. اما عوارض بعدی ناشی از این عارضه ممکن است موجب آگاهی فرد شود. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا به راهکار درمان واریکوسل با روش های مختلف و شناسایی آن بپردازیم.
علت بروز واریکوسل
علت بروز واریکوسل به دلیل عدم خون رسانی به بیضه ها اتفاق می افتد. این مشکل به دلیل بسته شدن دریچه های درون رگ ها هستند. مشکل واریکوسل در بیضه ها مشابه مشکل واریس در پاها می باشد. رنج سنی ابتلا به واریکوسل عموما در دوران بلوغ برای پسران می باشد اما ممکن است این مشکل در آقایان بالای ۴۰ سال نیز اتفاق بیافتد که دلیل آن بسته شدن رگ خونی بزرگ در شکم و یا وجود غده در کلیه است.
بیشتر بخوانید : آیا در ربطه با علت بواسیر در مردان چیزی میدانید ؟
راه های شناسایی واریکوسل چیست؟
این عارضه ممکن است توسط خود فرد تشخیص داده نشود؛ علی الخصوص در موارد ابتلا به واریکوسل گرید ۱ و ۲. سن ابتلا به واریکوسل در سنین ۱۵ الی ۲۵ سال است. اما نشانه هایی وجود دارد که با توجه به آن می توان اقدام ها درمانی لازم را انجام داد. از جمله این نشانه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- وجود هرگونه برآمدگی در ناحیه بیضه ها
- بدشکلی یکی از بیضه ها یا هر دو بیضه
- ایجاد ورم در ناحیه بیضه
- مشاهده رگ های پیچ خورده در ناحیه بیضه
- وجود درد خفیف و ادامه دار
- تحلیل در اندازه بیضه ها
روش دقیق تر از معاینات فیزیکی برای تشخیص، وجود دارد. معمولا در صورت بروز عوارض واریکوسل انجام عکس برداری توصیه می شود.
درجه بندی واریکوسل
واریکوسل یا همان واریس بیضه دارای سه درجه بندی می باشد. در گرید یک ورید ها در حالتی که به فرد فشار وارد می شود و یا به اصطلاح در حالت زور زدن مشخص و قابل لمس هستند. در گرید دو وریدها در حالت ایستاده مشخص و قابل لمس هستند. در گرید سه وریدها در حالت ایستاده تنها قابل مشاهده هستند. نوع دیگری از واریکوسل ها نیز حالتی است که برای تشخیص نیاز به سونوگرافی است. این نوع از واریکوسل را واریکوسل ساب کلینیکال می نامند.
عوارض ابتلا به این عارضه برای مردان چیست؟
در صورت عدم تشخیص صحیح و به کار گیری روش های درمانی لازم، طبق تحقیقات انجام شده این عارضه می تواند در باوری یک سوم از مردان مشکل ایجاد کند. درمان این عارضه در موارد حادتر علی الخصوص گرید ۳ ضرورت پیدا می کند. همچنین احساس درد و ناراحتی در ناحیه بیضه ها ممکن است به این دلیل باشد. استفاده از روش های درمانی واریکوسل به درمان عوارض ناشی از آن کمک می کند.
انواع روش های درمان واریکوسل
روش های درمانی برای از بین بردن این عارضه ممکن است متفاوت باشد. در برخی از موارد خفیف تر ممکن است متخصصان نیاز به درمان را ضروری ندانند. اما در سایر موارد ممکن است اینطور نباشد. در موارد حادتر معمولا درمان های دارویی توصیه نمی شود. در ادامه مقاله به برخی از روش های درمانی اشاره خواهیم کرد که تاثیرگذارترین آن ها استفاده از جراحی است.
درمان با عمل جراحی واریکوسلتومی
روش ها مختلفی برای درمان با این روش وجود دارد. از انواع مختلف آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- واریکوسلکتومی اینگوینال: در این روش با ایجاد برش هایی در کشاله ران و یا شکم اقدام به بستن رگ های مشکل دارد می شود. به این ترتیب خون از طریق رگ های سالم در بیضه هدایت می شود. معمولا برای درمان واریکوسل به جای این روش، واریکوسلکتومی میکروسکوپیک پیشنهاد می شود
- واریکوسلکتومی میکروسکوپیک: معمولا برای انجام جراحی واریکوسل از روش میکروسکوپیک استفاده می شود. در این روش احتمال عود مجدد واریکوسل بسیار پایین می آید و عوارض بعد از عمل جراحی را کاهش می دهد. احتمال آسیب به رگ های دیگر همچنین احتمال بروز هیدورسل در این مورد بسیار کم است. دقت این روش از روش قبل بیشتر است.
- واریکوسلکتومی لاپاروسکوپی: در این روش پزشک به وسیله برش های کوچ دستگاهی به نام لاپاروسکوپ را وارد بدن می کند. سپس شکم با گاز پر می شود. سپس با ورود ابزارهای لازم، ورید های متورم برش خورده و انتهای آن بسته می شود.
- آمبولیزاسیون پوستی: این روش از طریق ورید های کنار ران انجام می شود و چیزی نزدیک به یک ساعت به طول می انجامد. در این روش لوله ای که وارد بدن شده با استفاده از اشعه به محل واریکوسل هدایت می شود. سپس مسیر خون عبور خون به رگ های سالم هدایت می شود.
آیا واریکوسل پس از درمان برگشت پذیر است؟
پاسخ این سوال مثبت است. در برخی از درمان ها حتی با کمک عمل جراحی ممکن است این عارضه دوباره ایجاد شود. مطمئن ترین درمان قطعی، واریکوسلکتومی میکروسکوپیک است که امکان برگشت پذیری آن کم تر از ۲% است. عوارض دیگری پس از عمل ممکن است برای متقاضیان پیش بیاید که این عوارض برخی را به سمت درمان های خانگی واریکوسل سوق داده است. در ادامه به برخی از این درمان ها اشاره خواهیم کرد.
راهکار های درمان واریکوسل بدون عمل جراحی
درمان قطعی واریکوسل بدون جراحی
درمان های بدون جراحی، ممکن است قطعی و دائمی نباشد. حتی در برخی از موارد درمان با جراحی نیز تا ۲۵ درصد امکان برگشت پذیری وجود دارد. بنابراین اگر پزشک استفاده از عمل جراحی را توصیه کرده است، برای جلوگیری از آسیب های احتمالی بعدی نظیر کوچک شدن بیضه ها و ناباروری اقدام به درمان کنید. بنابراین درمان قطعی واریکوسل با عمل جراحی امکان پذیر است.
درمان های گیاهی و طب سنتی
درمان واریکسول با طب سنتی و با استفاده از گیاهان دارویی به صورت قطعی موثر نیست. همچنین در طب جدید درمان با زالو و موارد مشابه توصیه نمی شود و ممکن است احتمال آسیب به رگ ها بالا برود. معمولا در مواقعی که این عارضه شدید نباشد و مشکلی برای فرد ایجاد نکند، برای درمان قطعی واریکوسل از عمل جراحی استفاده نمی شود.
بسته های درمانی که در طب سنتی پیشنهاد می شوند شامل رژیم غذایی سالم و پرهیزهای غذایی است که رعایت آن تا حدودی در پیشگیری این عارضه تاثیرگذار است. تغییر در شیوه سبک زندگی و استفاده از گیاهان دارویی که موجب کاهش میزان سودای خون می شود، در طب سنتی برای درمان توصیه می شود.
بیشتر بخوانید: درمان ناباروری IVF
مزایای جراحی واریکوسل
در پی عمل های جراحی که شما در هر نقطه از بدن انجام می دهید ممکن است مزایا یا عوارضی در پی داشته باشد. عمل جراحی واریکوسل نیز از این قاعده مستثنی نیست. یکی از مزایای جراحی واریکوسل که دیگر عمل های جراحی نیز این ویژگی را دارا هستند، کاهش درد و ناراحتی است. البته در کنار بهبود بیمار دیگر ویژگی که عمل جراحی واریکوسل به همراه دارد افزایش اسپرم و بالا رفتن قدرت باروری در آقایان است.
اقدامات بعد از جراحی واریکوسل
بعد از عمل جراحی واریکوسل روند بهبودی بیمار نسبت به دیگر عمل های جراحی کمی سریع است. بعد از عمل جراحی واریکوسل بیمار باید از انجام فعالیت های بدنی سنگین و ورزش خودداری کند و به مدت ۵ تا ۷ روز استراحت داشته باشد. بعد از این بازه زمانی می تواند به فعالیت های روزانه ه=خود بپردازد اما برای شروع ورزش باید ۱۰ تا ۱۴ روز صبر کند. بعد از عمل واریکسول درد زیادی احساس نخواهید کرد.
آیا پس از درمان واریکوسل مشکل عدم ناباروری درمان می شود؟
یکی از نگرانی های موجود در این زمینه تاثیر واریکوسل بر باروری مردان است. معمولا ۲۰ درصد آقایان دچار این عارضه می شود. اما در درصد کمی ممکن است ناباروری ایجاد کند. همانطور که در قبل هم اشاره کردیم این عامل از اصلی ترین دلایل ناباروری در آقایان است. یکی از نگرانی های آقایانی که دچار این عارضه می شوند، این است که آیا احتمال باروری پس از انجام عمل جراحی و برطرف شدن عارضه وجود دارد؟ درمان با عمل جراحی در حدود ۶۰ درصد احتمال موفقیت در باروری را افزایش می دهد. اگر تنها علت ایجاد این مشکل، واریکوسل باشد. به احتمال زیاد با برطرف کردن این مشکل، اقدام به بارداری با نتایج مثبت رو به روست.
سوالات متداول
از آنجایی که بیماری واریکوسل علت خاص و مشخصی ندارد بنابراین نمی توان راه پیشگیری قطعی برای آن تعیین کرد.
برای درمان قطعی این عارضه و کاهش احتمال برگشت پذیری از روش های جراحی استفاده می شود.
اگر ناباروری به دلیل وجود این عارضه باشد، پس از درمان احتمال باروری وجود دارد.
در صورتی که مبتلا به واریکوسل باشید امکان دارد در باروری دچار مشکل شوید. از هر ۵ مردی که به بیماری واریکوسل مبتلا می شوند ۱ نفر احتمال دارد در باروری دچار مشکل شود. با این حال برای اطمینان از اینکه نیاز به درمان هست یا خیر، طبق تشخیص پزشک آزمایش آنالیز منی را انجام دهید در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد به شما توصیه می شود هر دو الی سه سال آزمایشات را انجام دهید تا از کیفیت اسپرم اطمینان پیدا کند.
یکی از کارهایی که حتما باید انجام دهید استفاده از لباس زیر مناسب و مخصوص برای محافظت از کیسه بیضه ها است. سعی کنید بیشتر به پشت بخوابید تا به بیضه ها فشار وارد نشود. مصرف مسکن نیز به کم شدن احساس درد کمک می کند.