صفحه اصلی / بیماری زنان و زایمان / درمان نازایی و راه های موثر برای ناباروری
۶ دقیقه

درمان نازایی و راه های موثر برای ناباروری

آنچه می خوانید...

امروزه ناباروری یکی از عارضه های مطرح در جهان بوده که از هر ده نفر، یک نفر به آن مبتلا می شود. با وجود پیشرفت های قابل توجه در این زمینه، اما هنوز هم درمان نازایی با مشکلات زیادی همراه است. موارد زیادی در نازایی فرد نقش داشته و از شیوه زندگی تا ژنتیک و سن در این زمینه موثر است. در این مقاله قصد داریم تا علل مختلف ناباروری را بررسی کرده و به راه های موثر در این درمان بپردازیم.

راه های درمان نازایی

از آنجاییکه نازایی در زنان به عوامل مختلفی بستگی دارد، در ابتدا شناخت علت نازایی شخص توسط پزشک زنان از اهمیت زیادی برخوردار بوده تا در ادامه با توجه به نوع مشکل فرد، درمان نازایی صورت می گیرد.

راه های درمان نازایی

سندروم تخمدان پلی کیستیک و درمان آن

یکی از علت های مهم در نازایی داشتن سندروم تخمدان پلی کیستیک در زنان می باشد که منجر به اختلال در تخمک گذاری فرد می شود. از جمله علائم این سندروم داشتن دوره های قاعدگی نا منظم، افزایش جوش و آکنه، افزایش رشد موهای زائد، خونریزی نا منظم رحمی، عدم تخمک گذاری منظم و ناباروری و بزرگ شدن تخمدان ها می باشد.
درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک: از آنجاییکه این سندروم منجر به عدم تخمک گذاری در خیلی از مواقع می شود، درمان آن برای جلوگیری از نازایی اهمیت زیادی داشته و در صورت درمان نشدن منجر به افزایش ضخامت مخاط رحم بصورت غیر طبیعی شده و در سنین بالا منجر به سرطان رحم می شود. برای این موضوع درمان های موثری وجود داشته که از جمله آن موارد زیر می باشد:


مصرف دارو: پزشک زنان در صورت داشتن فرد به تخمدان پلی کیستیک، دارو تجویز می کند که منجر به درمان آن و به دنبال آن ناباروری می شود
کاهش وزن: با کاهش وزن، سیکل قاعدگی فرد تنظیم شده و پروسه تخمک گذاری منظم می شود و یا بهبود می یابد
عمل جراحی: در مواقعی که تخمدان پلی کیستیک با دارو درمان نشود، ممکن است پزشک متخصص با کمک جراحی منجر به درمان تخمدان پلی کیستیک شده و عدم تخمک گذاری را درمان کرده و باعث شده تا زوجین بعد از یک سال باردار شوند.

تحریک تخمک گذاری

از دلایل مهم در ناباروری، اختلال در تخمک گذاری می باشد که برای درمان نازایی و تحریک شدن تخمدان ها جهت آزاد سازی از داروهای هورمونی مانند کلومیفن سیترات، HCG و HMG استفاده می شود.

درمان نازایی با IUF

درمان نازایی با کمک آی یو اف، در مواقعی می باشد که علت نازایی نامشخص بوده و یا اختلال در اسپرم است. این روش درمانی با کمک دارو، تحریک تخمک گذاری ایجاد می شود و بدین صورت است که در زمان تخمک گذاری، مایع منی از مرد برداشته شده و در آزمایشگاه شستشو داده می شود و جداسازی شده و در ادامه اسپرم های زنده با استفاده از لوله استریل به حفره رحم انتقال داده می شود.
در این روش زمان تخمک گذاری بوسیله سونوگرافی و در روزهای متوالی از تخمدان ها و همچنین اندازه گیری هورمون های جنسی امکان پذیر می باشد.

درمان نازایی با IVF

درمان نازایی با کمک آی وی اف که به آن لقاح خارج از رحم نیز گفته می شود. در این روش زمانی که علت ناباروری بخاطر مشکل در تخمدان ها، اندومتریوز، آسیب به لوله های رحمی و یا علت ناباروری با مشکل مردانه می باشد، از این روش استفاده می شود. در این روش ابتدا فرد توسط داروهای تحریک تخمک گذاری، میزان تخمک های آزاد شده تا را به حد مطلوب رسانده که از طریق آمپول HCG می باشد و پس از ۳۶ ساعت، با کمک سونوگرافی از دیواره واژن و داروی بی حسی، از سوزن هدایت شونده تخمک های مورد نیاز جمع آوری می شود. همزمان با این کار مایع منی مرد گرفته شده، شستشو داده شده و در مجاورت با تخمک ها قرار می گیرد تا لقاح صورت گیرد. بعد از باروی تخمک ها، جنین هایی که مناسب می باشد را با کمک لوله استریل و بصورت سرپایی به رحم منتقل می شود.

علت های موثر در نازایی

عوامل مختلفی در نازایی افراد نقش داشته که با شناخت هر کدام از این موارد، می توانید شناخت بهتری از مشکل خود پیدا نمایید. در ادامه به بررسی هر کدام از این موارد می پردازیم:

علت های موثر در نازایی

سن

یکی از موارد مهم در نازایی زنان، سن آنها می باشد و هر چه سن خانم بالاتر رود، تعداد تخمک ها و به دنبال آن قدرت باروری او کاهش می یابد. روند کاهش تعداد تخمک ها از اواسط ۳۰ سالگی مشخص تر شده و طبق تحقیقات یک سوم از خانم هایی که بالای ۳۵ سال سن دارند، درگیر نازایی می باشند. علاوه بر تاثیر سن در تعداد تخمک ها، کیفیت آنها نیز با افزایش سن کاهش می یابد و منجر به اختلالات ژنتیکی و یا سقط جنین می شود.

اختلال در تخمک گذاری

در صورتیکه تخمک گذاری با اختلال همراه باشد، هیچ تخمکی برای لقاح و باروری وجود نداشته و منجر به ناباروری فرد می شود. این اختلال بدین معنا می باشد که در یک خانم تخمک گذاری به ندرت و یا اصلا صورت نمی گیرد. یکی از اختلالات رایج در تخمک گذاری سندروم تخمک پلی کیستیک می باشد. عارضه های دیگری نیز در اختلال در تخمک گذاری نقش داشته که از جمله آن نارسایی تخمدان، پرکاری و کم کاری تیروئید می باشد.

تخمدان پلی کیستیک

از علت های شایع و عمده در تخمک گذاری، تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک است. از نشانه های این عارضه دوره های نامنظم قاعدگی، رشد موهای زائد به ویژه در صورت، چاقی، آکنه و مقاومت به انسولین می باشد.

نارسایی زودرس در تخمدان

از عوامل ایجاد این عارضه شیمی درمانی و یا ژنتیک خانوادگی فرد می باشد. این اختلال با پاسخ خود ایمنی همراه بوده که منجر به کاهش و از دست رفتن زود هنگام ذخیره تخمک ها می شود.

اختلالات هورمونی

نوسانات هورمونی از سری مشکلات شایع در بین خانم ها می باشد که بر دوره قاعدگی و تخمک گذاری آن تاثیرگذار است و به دنبال آن در باروری و یا ناباروری آن نیز نقش دارد.

اختلال در عمکرد هیپوتالاموس

یکی از نشانه های این اختلال پریودهای نامنظم و نداشتن قاعدگی می باشد. اختلال در عملکرد هیپوتالاموس منجر به اختلال در سطح هورمون های گنادوتروپین و هورمون های هیپوفیزی LH و FSH می شود و در تخمک گذاری و قدرت باروری فرد موثر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *