رفلاکس معده در کودکان یکی از شایع ترین مشکلاتی است که مادران با آن دست و پنجه نرم می کنند. رفلاکس معده کودکان در بسیاری از مواقع برای والدین مشکل ساز و خسته کننده می شود. اکثر اوقات آنها به دنبال راهی برای درمان رفلاکس معده کودک خود هستند تا از دردسرهای آن خلاص شوند.
در ابتدا بهتر است در مورد رفلاکس معده کودکان یک شناخت اولیه داشته باشید. معده اکثر کودکان پس از خوردن شیر، آن را پس می زند. دلیل این موضوع نیز گشاد بودن دهانه میان معده و مری است. شیر غلیط می تواند درصد وقوع این مشکل را کاهش دهد. بد نیست بدانید کودکانی که با این مشکل روبرو می شوند، ممکن است با مشکل کاهش وزن نیز روبرو شوند.
علائم رفلاکس معده در کودکان
علایم رفلاکس معده غالباً برای تمامی کودکان یکسان است و مهمترین نشانه آن بالا آوردن مقدار کمی از شیر است. در ادامه این مطلب به دیگر علائم آن اشاره ای خواهیم داشت:
چاقی
احساس سوزش معده و دهان
سکسکه
کاهش وزن
گریه های غیرطبیعی کودک
گلو درد
کاهش اشتهای کودک
درد در ناحیه سینه
تورم گلو
سینه پهلو
افزایش ترشح بزاق دهان
اختلال در تنفس کودک
بیشتر بخوانید: درمان سریع رفلاکس معده
روش های جلوگیری از رفلاکس معده در کودکان
برای جلوگیری از رفلاکس معده کودکان می بایست مادر برخی شرایط شیردهی و رژیمی را رعایت کند. اینجا قصد داریم به تمامی مواردی که ممکن است به درمان رفلاکس معده کودکان کمک کند اشاره ای داشته باشیم.
مادر می بایست در حالت نشسته به کودک خود شیر دهد.
بینی کودک برای تنفس و عدم ایجاد اضطراب در کودک باز باشد. سعی کنید هنگام شیردهی به این موضوع توجه داشته باشید.
برای جلوگیری از رفلاکس معده در کودکان ، هنگام شیردهی به هیچ عنوان کودک خود را به پشت نخوابانید. در این وضعیت فشار زیادی به معده و مری نوزاد وارد می شود. در نتیجه اسید به معده بر میگردد و کودک دچار رفلاکس می شود.
سعی کنید سطح سر کودک هنگام شیردهی، بالاتر از سطح پاهای آن باشد.
بهتر است به کودک کمتر شیر دهید. در مقابل وعده های شیردهی را افزایش دهید.
برای تامین کلسیم و ویتامین دی بدن کودک، بهتر است مادر از قرص کلسیم و ویتامین دی استفاده کند.
برای مقابله با رفلاکس معده در کودکان بهتر است مادر رژیم غذایی داشته باشد. در رژیم غذایی شیر گاوی و لبنیات مشابه، گوجه فرنگی، ادویه، هرگونه سس، قهوه و شکلات باید حذف شوند.
اکثر کودکان با پتو، بالشت و جای گرم مشکل دارند. در صورتی که کودک احساس گرما می کند، اصرار به استفاده از پتو و بالشت نداشته باشید.
برای جلوگیری از رفلاکس معده در کودکان می توانید ازعرق نعناع استفاده کنید. البته به برخی نکات در استفاده از آن باید توجه داشته باشید. عرق نعناع غلظت بالایی دارد که برای معده کودک به هیچ عنوان مناسب نیست. پیش از مصرف، بهتر است آن را با مقداری آب و نبات حل کنید. این ترکیب غالباً به عنوان یک مسکن برای نوزادان استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: بهترین دارو برای رفلاکس معده
درمان رفلاکس معده در کودکان
روش های درمان رفلاکس معده در کودکان متفاوت هستند و به شرایط جسمی نوزاد و کودک بستگی دارند. برخی والدین ترجیح می دهند بی دردسرترین و موثرترین درمان را انتخاب کنند. این در حالی است که دیگر والدین ممکن است کم عارضه ترین روش را انتخاب کنند. درمان رفلاکس در کودکان از سویی دیگر بستگی به شرایط جسمی کودک شما دارد. یک پزشک کودکان با بررسی دقیق این موضوع می تواند شما را در انتخاب بهترین نوع درمان یاری کند. در ادامه هر یک از روشهای درمانی رفلاکس معده در کودکان را شرح خواهیم داد.
درمان خانگی رفلاکس معده کودکان
درمان خانگی رفلاکس معده کودکان را به راحتی با تغییر سبک زندگی دنبال کنید. نوزاد را پس از شیر خوردن در چه حالتی قرار می دهید؟ کودک شما پس از غذا خوردن چگونه می خوابد؟ فعالیت های کودک پس از غذا خوردن چیست؟
تغییر سبک خوابیدن
برای درمان خانگی رفلاکس معده کودکان بهتر است سبک زندگی خود را تغییر دهید. به عنوان مثال کودک شما هنگام خواب می بایست سر خود را بالاتر از پاها قرار دهد. کودک ممکن است شب، هنگام خواب دچار سوزش معده شود. این راهکار به طور قابل توجهی می تواند برای سوزش معده کودک موثر باشد.
تغییر رژیم غذایی
راهکار دیگر مربوط به تغذیه کودک شماست. در رژیم غذایی کودک خود مصرف نوشیدنی هایی مانند شکلات، قهوه و هر گونه کافئین را متوقف کنید. کافئین به نوبه خود موجب شل شدن دیواره مری می شود. همچنین نوشیدنی های اسیدی مانند نوشابه و آب پرتغال را تا حد امکان کاهش دهید. اگر پیتزا و غذاهای پرادویه را از لیست غذاهای کودک خود حذف کنید، نتیجه بهتری خواهید گرفت.
تمرکز بر کاهش وزن کودک
یکی از علائم رفلاکس معده در کودکان چاقی است. اگر کودک شما چاق است و یا وزن بالایی دارد، بهتر است روی کاهش وزن او تمرکز کنید. کاهش وزن به طور قابل توجهی در درمان رفلاکس معده می تواند موثر باشد. البته بهتر است این کار را زیر نظر پزشک انجام دهید.
درمان گیاهی رفلاکس معده در کودکان
برای درمان گیاهی می توانید از عرق نعناع و بادرنجبویه استفاده کنید. نحوه مصرف عرق نعناع را در بخش جلوگیری از رفلاکس معده شرح دادیم. بهتر است آن را با کمی آب رقیق کنید و سپس به آن مقداری نبات اضافه کنید. علاوه بر این دمنوش بادرنجبویه می تواند این مشکل را برطرف کند. این گیاه نه تنها رفلاکس معده را درمان می کند، بلکه نفخ روده و معده را از بین می برد.
بهترین داروی رفلاکس کودکان
شربت رفلاکس کودکان یکی از موثرترین داروها برای درمان این مشکل است. معروف ترین دارویی که در حال حاضر اکثر والدین از آن استفاده می کنند، شربت بی باریج است. این دارو هم ضدنفح است و هم چرخه گوارش را برای کودک آسان تر می کند. بی باریج بهترین شربت معده برای کودکان است که بر پایه آلوئه ورا ساخته می شود.
رفلاکس کودکان تا چند سالگی ادامه دارد؟
رفلاکس معده در کودکان از زمان تولد آغاز می شود و می تواند تا چهار ماهگی ادامه پیدا کند. گاهاً تا یک سالگی و دو سالگی نیز ادامه پیدا می کند. جالب است بدانید رفلاکس معده کودکان تا ۹ سالگی نیز ممکن است ادامه پیدا کند. برای برطرف کردن این مشکل می توانید از روش های درمانی که در بالا به آنها پرداخته شد، استفاده کنید. کودکان معده بسیار حساسی دارند و بهتر است پیش از استفاده از هر یک از این روشها با پزشک مشورت کنید.
درمان رفلاکس معده در کودکان ۱ ساله با ۴ ساله متفاوت است. همچنین نحوه درمان برای کودکان ۵ تا ۹ سال نیز می تواند بسته به شرایط فرزند شما متفاوت باشد. درمان این مشکل به سن کودک شما بستگی دارد که یک پزشک می تواند درمان قطعی تری را به شما معرفی کند.