زایمان سزارین یک انتخاب شخصی مادران باردار می باشد که امروزه بیش از زایمان طبیعی مورد استقبال قرار گرفته است. میزان زایمان سزارین در کشورهای مختلف متفاوت است. نکته مهم در زایمان مادران باردار چه به روش طبیعی چه به روش سزارین حفظ سلامت مادر و فرزند می باشد. چرا که در بسیاری موارد مادرانی که قصد زایمان طبیعی دارند به دلایل مختلفی تحت زایمان سزارین قرار می گیرند و فرزند خود را به دنیا می آورند. ما دراین مقاله قصد داریم اطلاعات و نکاتی در ارتباط با زایمان سزارین ارائه دهیم با ما همراه باشید.
انواع زایمان
به طور کلی دونوع زایمان داریم :
زایمان طبیعی – زایمان سزارین
زایمان طبیعی :
زایمان طبیعی از زمان های بسیار قدیم و به طور غریزی وجود داشته است .در زایمان طبیعی بدون هیچ برشی مادر می تواند بر اثر فشاری که درد زایمان وارد می کند فرزند خود را به دنیا آورد. در طی این زایمان به دلیل فشاری که کانال زایمان بر روی قفسه سینه نوزاد وارد می کند، ریه نوزاد سریع تر از مایعات و ترشحات خالی می شود لذا به راحتی نوزاد می تواند نفس بکشد.
زایمان سزارین:
زایمان سزارین که امروزه بیشتر متداول شده است انتخاب اغلب مادران باردار می باشد و با یک برش زیر شکم مادر وارد می شود. در زایمان سزارین نوزاد به دلیل اینکه در طی عبور از کانال زایمان دچار فشار می شود ممکن است تغییرات بیولوژیک داشته باشد. در زایمان سزارین چون نوزاد از کانال زایمان عبور نمی کند سر نوزاد گرد می باشد و به همین دلیل هوشیاری نوزاد کم تر از زایمان طبیعی می باشد. زایمان سزارین به دلیل بخیه جراحی و درد برای مادران دشوارتر می باشد و به راحتی نمی توانند نوزاد خود را در آغوش بگیرند. هم چنین در زایمان سزارین جمع شدن رحم با سرعت کمتری اتفاق می افتد.
مراحل زایمان سزارین
همانگونه که اشاره شده زایمان سزارین امروزه طرفداران بیشتری نسبت به زایمان طبیعی پیدا کرده است لذا در این بخش می خواهیم از مراحل زایمان سزارین صحبت کنیم که به اختصار در زیر اشاره شده است:
- سه ساعت قبل از ساعت زایمان سزارین در بیمارستان حضور داشته باشید. به یاد داشته باشید که تمامی وسایل نوزاد و وسایلی که فکر می کنید ممکن است در بیمارستان لازم شود همراه خود از شب قبل آماده کرده و در بیمارستان بیاورید.
- سعی کنیدتمام مراحل پذیرش و اقدامات لازم را از روزهای قبل تر انجام دهید تا در روز زایمان استرس و اضطراب به هیچ عنوان به شما وارد نشود
- پس از آمادگی پذیرش و انجام معاینات بالینی و فیزیکی و هم چنین چک کردن فشار خون و ضربان قلب مادر بنا به تشخیص پزشک داروی بیهوشی و یا بی حسی در محل زایمان تزریق می گردد. فراموش نکنید که استفاده از هر کدام دارو بنا به تشخیص و تکنیک پزشک متخصص شما می باشد.
- مادر روی تخت دراز کشیده و تمام نواحی به جز شکم به منظور جلوگیری از انتقال الودگی و رعایت استرلیزه بودن پارچه کشیده می شود هم چنین از بالای شکم یک پرده کشیده می شود و تمام تمرکز بر روی ناحیه ی زایمان قرار می گیرد
- بعد از تاثیر گذاری داروهای بیهوشی روند انجام سزارین صورت می گیرد
- در تکنیک سزارین برش هایی روی شکم ایجاد می شود تا راه خروج برای نوزاد باز باشد
- در طول این برش ها کیسه آب نوزاد پاره می شود
- پس از اینکه برش ها تکمیل شد جنین از کیسه اب خارج شده و از مجراهایی که برای خروجی نوزاد باز شده بود خارج می شود
- بعد از این مراحل جفت خارج می شود
- پس از خارج شدن جفت مادرحالتی شبیه به عرق کردن و تهوع و سردرد را تجربه می کند که کاملا موقتی بوده و با تحت نظر قرار گرفتن بهبود می یابد
- نوزاد شما برای بررسی و معاینه تحت نظر قرار می گیرد و در این حین سلامتی مادر نیز بررسی می شود تا مشکلی پیش نیاید.
- در انتهای سزارین نوزاد خود را در آغوش گرفته و دردی متوجه شما نخواهد بود
- پس از بخیه زدن و اطمینان از صحت و سلامت حال مادر و نوزاد ، به بخش منقل شده تا روند بهبودی زایمان سزارین را طی کنید.
انواع روش های زایمان سزارین:
زایمان سزارین بسته به تکنیکهای پزشک شما به روش های مختلفی قابل انجام می باشد که دو مورد از پرکاربردترین آنها در زیر آمده است:
بیهوشی کامل
در بیهوشی کامل مادر به طور کامل بیهوش شده و رواند زایمان سزارین طی می شود.
بیحسی نخاعی
روش بی حسی نخاعی این روزها در بسیاری از عملهای جراحی جای خود را به بیهوشی کامل داده است. در این روش ناحیه ی کمر به پایین با تزریقی که در نخاع انجام می شود بی حس شده و مادر متوجه هیچ دردی نخواهد بود.خوبی این روش این است که هوشیاری مادر در تمام مراحل حفظ شده هم پزشک با خیال راحت عمل را انجام می دهد و مادر پس از زایمان می تواند نوزاد خود را در آغوش بگیرد.
چه کسانی کاندید زایمان سزارین هستند؟
در زایمان سزارین برخی شرایط و ممنوعیت ها وجود دارد که به اختصار در زیر اشاره شده است:
- زنانی که دارای لگن کوچک هستند و ساختار بدنی شان به گونه ای می باشد که زایمان طبیعی برای آنها دشوار و یا در برخی موارد خطرناک می باشد.
- زنانی که دارای بیماری های خاصی هستند و انجام زایمان طبیعی برایشان مضر است مثل بیماری ایدز یا ویروس HIV.
- نوزادانی که جثه ی بزرگ دارند و سنگین هستند بهتر است مادر زایمان طبیعی انجام ندهد چرا که حرکت جنین در کانال زایمان خطرناک بوده و پارگی واژن ممکن است سبب آسیب به عضلات کف لگن شود.
- زنانی که در یک بارداری دارای چند قلو هستند.
- زنانی که به دلایلی ضربان قلب نوزادشان دچار اختلال شده است.
بیشتر بخوانید : درمان ناباروری با IVF
زایمان سزارین چه مزایایی دارد؟
- از اولین مزیت زایمان سزارین نسبت به زایمان طبیعی عدم احساس هیچ گونه درد در روند زایمان می باشد.
- زنانی که لگن کوچک دارند ممکن است در اثر زایمان طبیعی دچار مشکل شوند ازاین رو زایمان سزارین گزینه بهتری می باشد.
- زنانی که دچار بیماری های خاصی هستند و به هر دلیل زایمان طبیعی برای انها دردسرساز می باشد می توانند باخیال راحت زایمان سزارین انجام دهند.