صفحه اصلی / بیماری زنان و زایمان / سقط جنین و هر آنچه نیاز است درباره آن بدانید
۶ دقیقه

سقط جنین و هر آنچه نیاز است درباره آن بدانید

آنچه می خوانید...

سقط جنین به اصطلاحی از بارداری گفته می شود که نشان می دهد مشکلی در حاملگی بوجود آمده است. سقط جنین یک تجربه طبیعی از بارداری است که بطور معمول از هر ۴ بارداری در جهان، یکی از آنها به سقط منجر می شود.

چه زمانی احتمال از دست رفتن جنین بیشتر است؟

طبق تحقیقات انجام شده بیشتر سقط ها در ۸ هفته نخست بارداری صورت می گیرد و تقریبا نزدیک به تمامی سقط ها در سه ماه اول بارداری انجام می شود. بیشتر سقط ها به دلیل عدم رشد طبیعی جنین می باشد و حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد بارداری ها به سقط خود به خودی منجر می شود که به از دست دادن غیر عمدی بارداری گفته می شود. آمار واقعی سقط در جهان بیش از این مقدار می باشد و علت آن این است که بسیاری از سقط ها آنقدر زود اتفاق می افتد که فرد اطلاعی از بارداری خود ندارد. با وجود اینکه سقط جنین یک تجربه بسیار رایج است، اما امکان مواجه با آن را آسان تر نمی کند.

نشانه های رایج سقط جنین

در هر مرحله از حاملگی، علائم سقط جنین متفاوت بوده و در بعضی از مواقع آن قدر زود اتفاق می افتد که شما حتی نمی دانید که باردار هستید. از نشانه های رایج در سقط جنین خود به خودی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خون ریزی واژینال
  • لکه بینی زیاد
  • دل درد شدید یا گرفتگی عضلات شکم
  • خارج شدن بافت و مایعات از واژن
  • کمردرد خفیف تا شدید

در صورت بروز هر کدام از موارد زیر حتما با پزشک خود تماس بگیرید و همچنین ممکن است با وجود این علائم در شما، سقط جنین صورت نگرفته باشد اما نیازمند به انجام معاینات و آزمایشات توسط پزشکتان می باشید، تا از سلامت جنین خود مطمئن شوید.

بیشتر بدانید: توده های زیر بغل خطرناک اند؟

عوامل مهم در سقط جنین

دو عامل مهم در سقط جنین نقش دارند که شامل ژن یا کروموزوم های غیر طبیعی و همچنین مشکلات سلامتی مادر می باشد.

در مورد اول که حدود ۵۰% از سقط های جنین را شامل می شود به این دلیل اتفاق می افتد که جنین بطور طبیعی رشد نمی کند و سقط های خود به خودی با کروموزوم ها مرتبط است. این مشکلات به دلیل خطاهایی می باشد که بصورت تصادفی در تقسیم و رشد جنین اتفاق افتاده است و با موارد ارثی والدین مرتبط نمی باشد.

مشکلات سلامتی مادر نیز از موارد مهم در سقط جنین می باشد که از جمله آنها بیماری هایی نظیر دیابت کنترل نشده، مشکلات هورمونی، بیماری تیروئید، مشکلات رحم یا دهانه آن و عفونت می باشد.

عواملی که منجر به خطر افزایش سقط جنین می شود
عواملی که منجر به خطر افزایش سقط جنین می شود

عواملی که خطر سقط را افزایش می دهد

علاوه بر موارد ذکر شده عوامل دیگری نیز وجود داشته که خطر سقط جنین را در افراد افزایش می دهد که به بررسی هر کدام از آنها می پردازیم:

مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر: خانم هایی که به مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر می پردازند در مقابل بانوانی که این مواد را مصرف نمی کنند، در معرض خطر بیشتری قرار می گیرند.

سن: یکی از موارد مهم در سقط جنین افزایش سن مادر می باشد، بطوریکه خانم های بالای ۳۵ سال نسبت به بانوان جوان تر در معرض بیشتری از سقط جنین قرار می گیرند. این خطر در خانم هایی که در سن ۳۵ سالگی قرار دارند، ۲۰% بوده و این میزان در سن ۴۰ سالگی، ۴۰% و در سن ۴۵ سالگی، ۸۰% می باشد.

وزن: لاغری و چاقی بیش از اندازه ارتباط مستقیمی با افزایش خطر سقط جنین دارد.

سقط جنین های قبلی: خانم هایی که تجربه دو سقط جنین غیر عمدی یا بیشتر را دارند، در معرض ریسک بیشتری قرار می گیرند.

بیماری های مزمن: مواردی مانند دیابت کنترل نشده احتمال ریسک سقط جنین را افزایش می دهد.

آزمایشات تهاجمی: برخی از آزمایشات ژنتیکی پیش از زایمان مانند نمونه برداری از پرزهای کوریونی و آمینوسنتز، کمی احتمال سقط جنین را به دنبال دارد.

بیماری های رحم و دهانه رحم: برخی از ناهنجاری های رحمی یا بافت های ضعیف دهانه رحم ممکن است خطر سقط جنین را افزایش می دهد.

برای داشتن اطلاعات بیشتر در زمینه بهترین روش برای جلوگیری از بارداری بدون عوارض این مقاله را مطالعه فرمایید.

نشانه های سقط ناقص چیست؟

سقط جنین ناقص به زمانی گفته می شود که هنوز موادی از جنین در رحم باقی مانده است و ممکن است این مدل از سقط گمراه کننده باشد، زیرا به نظر می رسد که سقطی اتفاق نیافتاده است. این مدل از سقط بسیار نادر بوده و همراه با نشانه های زیر می باشد:

  •  خون ریزی بیش از حد
  • خون ریزی که بیش از سه هفته طول می کشد
  • درد یا گرفتگی مزمن
  • خون ریزی که بعد از چند روز، کمتر نمی شود
  • تب بالا

عوارض سقط جنین چیست؟
از عوارض شایع در سقط جنین عفونت رحمی می باشد که به آن سپتیک گفته می شود و نشانه های آن تب، لرز، ترشحات بد بو در واژن و حساسیت در زیر شکم است.

آیا سقط جنین دردناک است؟

سقط جنین ممکن است همراه با درد و گرفتگی باشد و تجربه آن برای هر شخص متفاوت است. شدت درد و عوارض جانبی آن به نوع سقطی که انجام می شود، بستگی دارد. سه نوع سقط جنین رایج وجود دارد که شامل انواع زیر است:

آسپراسیون خلا: از انواع سقط جنین می باشد که برای سه ماهه اول بارداری (۱۲ هفته اول) یا اوایل ماه دوم (هفته ۱۲ تا ۱۶) مناسب می باشد. این روش با مکش آرام همراه بوده که منجر به بیرون کشیدن جنین و جفت از رحم می شود. استفاده از این روش حتما باید توسط پزشک انجام شده و دردناک نمی باشد. در این روش مدت زمان انجام کار ۵ تا ۱۰ دقیقه بوده و تنها ممکن است با احساس گرفتگی در رحم همراه باشد که به دلیل برداشتن بافت، این انقباضات صورت می گیرد. برای اطمینان از سقط کامل لازم است تا چندین ساعت در کلینیک بمانید.

کورتاژ (D&E): از انواع روش های سقط جنین مناسب برای سه ماهه دوم بارداری می باشد که برای مادرانی استفاده شده که جنین دارای یک ناهنجاری شدید یا مشکل پزشکی است. روش D&E از دو روش آسپیراسیون خلا، پنس و اتساع و کورتاژ می باشد. این روش کمتر از ۳۰ دقیقه طول می کشد و ممکن است دردناک باشد که پزشک می تواند برای جلوگیری از ناراحتی شما، داروی بی حسی تجویز نماید.

سقط جنین دارویی: یکی از روش های سقط جنین برای بانوان کمتر از هفته دهم بارداری می باشد که در این روش از دو دارو برای سقط جنین استفاده شده است و با مصرف آن منجر به پایان حاملگی می شود. .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *