از آنجایی که دندان های شیری در جهت الگوی رویش جوانه دندان های دائمی موثر می باشند، نگهداری و مراقبت از این دندان ها و جلوگیری از عفونت دندان کودکان نقش مهمی در بهداشت دهان و دندان کودک دارد. اما بهترین روش درمان عفونت دندان کودکان به چه صورت است؟ چگونه میتوان از این عفونت ها جلوگیری کرد؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی این عفونت ها و روش تشخیص و پیشگیری از آن بپردازیم تا در سلامت بیماری های دهان و دندان و جلوگیری از پوسیدگی و آسیب به دندان های شیری، جلوگیری نمایید.
نشانه های عفونت دندان کودکان چیست؟
نقش مهم دندان های شیری و تاثیر آن بر دندان های دائمی باعث شده تا اهمیت نگهداری از دندان های شیری هر چه بیشتر برای والدین مشخص شود. رعایت بهداشت دهان و دندان برای کودکان امری اجتناب ناپذیر است و ممکن است بعضی از والدین با تصور موقتی دانستن این دندان ها، اصراری به رعایت بهداشت دهان و دندان کودکان خود نداشته باشند. اما نکته قابل توجه این است مشکلات دندان کودکان از همین نقطه شروع می شود. توجه به علائم عفونت دندان کودکان باعث شده تا بتوانید هرچه سریع تر از پیشرفت پوسیدگی و آسیب به دندان ها جلوگیری نمایید. از مهمترین نشانه های این عفونت ها شامل موارد زیر است:
- تب
- بوی بد از دهان
- تورم در داخل دهان
- تورم در خارج از دهان و گسترش عفونت به محل سر و صورت و گردن که بسیار خطرناک می باشد
- عدم تمایل کودک به غذا
- درد های نامشخصی در دهان، که کودک قادر به تشخیص محل دقیق درد نمی باشد
- خروج ترشحات چرکی از لثه
یکی از نشانه های رایج عفونت دندان کودکان تمایل نداشتن به خوردن غذا بوده که منجر به بی اشتهایی شدید کودک و به دنبال آن کاهش وزن آن می شود. عفونت حاد در کودکان باعث شده که تمایل به صرف غذا را نداشته باشند.
بیشتر بدانید: ایمپلنت دندان و هر آنچه باید بدانید
علت ایجاد عفونت دندان در کودکان چیست؟
پوسیدگی های دندان در کودکان علل مختلفی داشته که از جمله آنها می توان به عواملی مانند شکستگی دندان کودک بر اثر ضربه یا تصادف، بیماری هایی مانند اوتوئیمیون، بدخیمی ها، تنفس از راه دهان و نقص مادرزادی در رشد بافت دندان ها اشاره کرد. این موارد از علت های شایع در عفونت دندان کودکان نبوده و علت اصلی آن عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. در ادامه به بررسی دو علت مهم در عفونت در دندان کودکان می پرازیم:
پوسیدگی در دندان
از علت های مهم در عفونت دندان کودکان، پوسیدگی دندان می باشد که در صورت درمان نشدن و رها کردن این پوسیدگی ها، باعث عبور آن از مینا و عاج دندان شده و به عصب دندان می رسد. در چنین مواقعی در صورت درمان نشدن با وجود داشتن دردهای دندانی، عفونت دندان رخ می دهد. این عفونت ها با درد شدید، بوی بد دهان و تورم همراه بوده و بدین صورت قابل تشخیص و درمان است.
شکستگی دندان
علت مهم دیگر عفونت دندانی کودکان شکسته شدن دندان در اثر عواملی مانند ضربه، دندان قروچه، تصادف و خوردن غذاهای سفت می باشد. هر کدام از این موارد منجر به درگیر شدن عصب دندان می شود که باعث نشت بزاق، باکتری های داخل دهان، مواد غذایی و غیره به داخل دندان شده و نهایتا عفونت دندان را ایجاد می کند.
روش های پیشگیری از عفونت دندان در کودکان
دو اصل مهم در پیشگیری از ابتلا به عفونت دهان و دندان کودکان دارای اهمیت زیادی می باشد:
- رعایت بهداشت دهان و دندان: تا زمانیکه بهداشت دهان و دندان صورت نگیرد، این محل فضای مناسبی برای رشد باکتری ها بوده و این آلودگی ها از راه دهان وارد سیستم گوارشی کودک شده و این موضوع منجر به بیماری هایی مانند برفک دهانی، آبسه و حتی استفراغ می شود. رعایت بهداشت دهان و دندان توسط والدین باعث شده تا از ایجاد عفونت های دندانی و حتی مشکلات گوارشی در کودکان جلوگیری شود.
- چکاپ های دوره ای منظم دندانپزشکی: از دیگر راه های پیشگیری از عفونت دهان و دندان در کودکان، مراجعه منظم به دندانپزشکی می باشد. در واقع این موضوع با رویش اولین دندان شیری باید مد نظر والدین قرار گیرد تا بتواند در جلوگیری از مشکلات دهان و دندان کودکان و پیشگیری از آن نقش داشته باشد.
بیشتر بدانید: نشانه های عفونت دندان و راه های درمان آن
درمان عفونت های دندانی در کودکان
روش های درمانی عفونت های دندانی به موارد مختلفی بستگی داشته که از جمله آن سن کودک، شدت و وسعت عفونت، وضعیت جوانه زدن دندان دائمی، تعداد دندان از دست رفته، دندان جلوی یا خلفی بودن، همچنین مدت زمان باقی ماندن دندان شیری در دهان کودکان بستگی دارد. در مرحله بعدی درمان با کمک دارو درمانی و خارج کردن ضایعات و عفونت انجام می شود که بایستی توسط دندانپزشک انجام شود و درمان توسط والدین و بصورت خودسرانه صورت نگیرد که عواقب جبران ناپذیری را به دنبال دارد. مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک توسط والدین باعث شده که مقاومت کودک نسبت به آنتی بیوتیک بالا رفته و در آینده کودک مجبور به مصرف آنتی بیوتیک قوی تری خواهد بود.
در صورت مشاهده و یا احتمال داشتن عفونت دندان در کودکتان، قبل از انجام هر عمل خودسرانه ای، حتما به دندانپزشک مراجعه نمایید، چون هر عمل خودسرانه ای عواقب جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت. همانطور که پیش تر اشاره شد مصرف آنتی بیوتیک بدون تجویز دکتر منجر به مقاوم شدن بدن کودک نسبت به این دارو می شود. در کنار آن استفاده از کمپرس سرد و یا گرم نیز می تواند وضعیت را تشدید و حاد نماید. بطور مثال کمپرس گرم باعث شده تا در صورت آبسه حاد در کودک، عفونت از روی پوست درناژ شود و صورت کودک را آزرده نماید. در زمانیکه والدین برای تسکین درد فرزند خود از مراجعه به دندانپزشک خودداری کرده و تصور می کنند با روش های خود می توانند باعث بهبودی آسیب شوند، اما این موضوع باعث شده تا دندان آسیب دیده وارد فاز جدید به نام نکروز یا همان مرگ دندان شود که به ریشه دندان رسیده و عفونت را برای این ناحیه فراهم می کند. در چنین مواقعی بهترین کار مراجعه به دندانپزشک کودکان و مشورت با او جهت تجویز و درمان می باشد.