یکی از مشکلات مهم برای بیمارانی که در ناحیه مقعد خود دارای احساس بر آمدگی می باشند، آگاه نبودن آنها درباره علت این بیماری بوده و معمولا این اشخاص نمی توانند فرق زگیل مقعدی و بواسیر را از هم تشخیص دهند. بیماران توده باد کرده در ناحیه مقعد را احساس کرده ولی تشخیص این دو بیماری برای آنها دشوار است. قدم اول برای این موضوع این است که ابتدا با علائم و نشانه های هر کدام از این بیماری ها آشنا شده و علت شکل گیری هر دو را بررسی نماییم. در این مقاله قرار است با بررسی هر کدام از این بیماری ها، فرق زگیل مقعدی و بواسیر را برای شما مشخص نماییم.
تفاوت بین زگیل مقعدی و بواسیر
همانطور که پیش تر اشاره کردیم برای اینکه تفاوت بین زگیل مقعدی و بواسیر را بدانیم، نیاز است که ابتدا علائم هر کدام را به خوبی شناخته، تا به کمک آن بتوانیم این دو عارضه را از یکدیگر مشخص نماییم. از راحت ترین علائم برای تشخیص این است که زگیل مقعدی در هنگام لمس زبر بوده و دارای بافت گوشتی تر با رنگ متفاوت می باشد ولی بواسیر یک توده نرم و از جنس پوست است. زگیل ها از سطح پوست جدا می باشد و از روی پوست آویزان است، در حالیکه بواسیر که به دلیل رگ های باد کرده در مقعد می باشد، در نتیجه بافت ایجاد شده از جنس خوده پوست است و وقتی شخص به بواسیر مبتلا می باشد، بر آمدگی از زیر پوست بوجود می آید و جدا از پوست نیست.
با همه این علائم و نشانه های جدا از یکدیگر، این دو عارضه دارای ویژگی های مشترک با هم نیز می باشد که می تواند منجر به اشتباه گرفتن زگیل مقعدی و بواسیر با یکدیگر شود. از جمله آنها شامل موارد زیر است:
- خارج شدن مدفوع همراه با ترشحات از مقعد
- احساس خارش در ناحیه مقعد
- خونریزی بر اثر خارش شدید
- حس تنگی در ناحیه رکتوم بطوریکه انگار چیزی در آن ناحیه گیر کرده است
- بعد از دفع، داشتن حس گیر کردن چیزی در ناحیه رکتوم
بعد از اینکه فرق زگیل مقعدی و بواسیر و علائم هر کدام را بررسی کردیم، نیاز است تا علت شکل گیری هر کدام را دانسته تا با کمک آن نیز از تفاوت های این دو عارضه بیشتر مطلع شوید.
علت ایجاد زگیل مقعدی
زگیل مقعدی که از عارضه های ایجاد شده بوسیله ویروس اچ پی وی می باشد، در اطراف مقعد و ناحیه تناسلی ایجاد می شود. زگیل های مقعدی دارای لکه های کوچک قهوه ای، صورتی یا زرد رنگی می باشد که حتی می تواند به رنگ پوست خوده فرد باشد و در هنگام لمس می توانید آن را حس نمایید. زگیل مقعدی در صورت درمان نشدن به مرور افزایش پیدا کرده و به زائده های بزرگ تر و زیادتر تبدیل می شود.
علت شکلی گیری زگیل مقعدی زنان و مردان به دلایل زیر است:
- تماس پوستی با فردی که آلوده به زگیل مقعدی است
- داشتن شریک های جنسی متنوع
- بیماری های نقص ایمنی مانند ایدز
- سابقه داشتن سرطان یا رادیوتراپی
- داشتن زخم باز در ناحیه مقعد
- مصرف داروهای سرکوب کننده ایمنی جهت پیوند عضو
علت ایجاد بواسیر یا هموروئید
بواسیر در واقع زمانی ایجاد می شود که بافت های راست روده و مقعد ملتهب و متورم شود. این بیماری به دو صورت بواسیر داخلی که در داخل مقعد ایجاد می شود و بواسیر خارجی که در اطراف مقعد می باشد، ایجاد می شود. از جمله عواملی که منجر به بیماری بواسیر می شود، شامل موارد زیر است:
- یبوست های مزمن
- بالا رفتن سن و کمی تحرک
- اسهال مزمن
- چاقی
- زور زدن در هنگام دفع
- رژیم غذایی کم فیبر
- بلند کردن اجسام سنگین
فرق زگیل مقعدی و بواسیر در نشانه های این بیماری
از جمله نشانه های بیماری زگیل مقعدی داشتن ضایعه هایی با شکل، رنگ و اندازه های مختلف می باشد که بیشتر در اطراف مقعد و ناحیه تناسلی ایجاد می شود. در افرادی که دارای نقص سیستم ایمنی می باشند، این زائده های گوشتی شکل ممکن است در داخل رکتوم و کناره های سوراخ مقعد نیز ایجاد شود. بواسیر رگ های باد کرده در مقعد می باشد که توده ایجاد شده توسط همروئید از جنس خوده پوست است و انگار این بر آمدگی ها از زیر پوست بوجود آمده اند.
ضایعه های پوستی در زگیل مقعدی ابتدا کوچک، برجسته و قهوه ای شکل می باشد که بدون درد است. اما این لکه ها به مرور معمولا تغییر رنگ و شکل داده و شکلی شبیه به سر گل کلم و یا ساقه آن پیدا می کند. از آنجایی که این زائده ها تمایل به گسترش دارند، ممکن است به سمت ناحیه تناسلی فرد نیز کشیده شده و در اطراف آن ایجاد خارش می کند.
ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV باعث ۵ درصد از تومورها در جهان شده و بطور متوسط هر ۸ ثانیه، یک تومور ناشی از اچ پی وی شناخته می شود. این ویروس در اکثر افراد بدون علامت بوده و خود به خود از بین می رود، اما نقش مهم و مستقیمی با سرطان دهانه رحم در خانم ها داشته و در سرطان مقعد نیز موثر است.
بیشتر بدانید: همه چیز درباره سرطان تخمدان
چه زمانی بهتر است به پزشک مراجعه نماییم؟
در مواقعی که هر کدام از علامت های زگیل مقعدی و یا بواسیر را تجربه کردید، بهتر است برای تشخیص و معاینه بهتر و دقیق تر به پزشک متخصص آنورکتال و یا جراح عمومی مراجعه نمایید. این نکته در مورد زگیل های ناحیه تناسلی دارای اهمیت است که تنها در هنگامی به آن مبتلا می شود که در تماس با فرد آلوده به اچ پی وی قرار بگیرید و این ارتباط تنها از طریق داشتن رابطه جنسی و یا رابطه ممکن می شود. افرادی که دارای یبوست های مزمن می باشند و به دریچه مقعد فشار زیادی وارد می کنند، در اکثر مواقع به هموروئید مبتلا شده و پزشک از طریق این اطلاعات می تواند به بیمار برای تشخیص و درمان بهتر، کمک نماید.
درمان این دو با یکدیگر متفاوت بوده و درمان بواسیر با استفاده از رژیم غذایی دارای فیبر زیاد، ورزش کافی و داروهای بدون نسخه می باشد. جراحی برای درمان بواسیر به ندرت انجام شده و معمولا با درمان های خانگی قابلیت درمان دارد. اما درمان زگیل مقعدی به کمک داروهای موضعی مانند پمادها، سوزاندن زگیل ها، فریز کردن زگیل ها با کمک نیتروژن مایع و جراحی می باشد که جراحی آن معمولا بصورت سرپایی و بدون نیاز به بستری امکان پذیر است.