صفحه اصلی / بیماری زنان و زایمان / آشنایی با پرده بکارت و انواع آن + تشخیص سالم بودن پرده بکارت
۱۱ دقیقه

آشنایی با پرده بکارت و انواع آن + تشخیص سالم بودن پرده بکارت

آنچه می خوانید...

پرده بکارت یا هایمن، غشائی است با بافت ارتجاعی که سر تا سر یا بخشی از دهانه واژن را میپوشاند. این لایه که در قسمت بیرونی دهانه واژن قرار دارد، تکامل خود را در دوران جنینی طی میکند؛ بنابراین اکثر دختران با پرده بکارت متولد میشوند. اما در برخی موارد نیز ممکن است کودک بدون این غشاء متولد شود.

هایمن انواع مختلفی دارد و به شکل ها و مدل های متفاوتی دیده میشود. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی انواع پرده بکارت، نحوه تشخیص پرده بکارت و سایر اطلاعاتی که لازم است در مورد هایمن بدانید را مرور کنیم.

پرده بکارت یا هایمن چیست؟

هایمن یک بافت نازک، گوشتی و ارتجاعی است که در دهانه و در خارجی ترین بخش واژن قرار گرفته. این بافت در دوارن جنینی تکامل پیدا میکند و شکل میگیرد. این پوشش با اولین رابطه جنسی پاره میشود و پارگی آن در برخی افراد با خونریزی همراه است.

این بافت ارتجاعی که دهانه واژن را پوشش میدهد، بطور کامل بسته نیست و منافذی روی آن قرار گرفته تا خون قاعدگی به راحتی از آن عبور کند. همانطور که گفته شد، پرده بکارت از بدو تولد جنین در دهانه واژن قرار دارد؛ اما درصد کمی از افراد هستند که بدون آن متولد میشوند. همچنین ورودی واژن در برخی افراد مسدود است و منفذی ندارد. این افراد در سن بلوغ و شروع قاعدگی دچار مشکل خواهند شد.

آناتومی پرده بکارت

پرده بکارت یک غشا است که در دهانه واژن قرار گرفته است. برخلاف تصور بسیاری از افراد، محل قرار گیری پرده بکارت داخل واژن نیست؛ در واقع هایمن بخش خارجی اندام جنسی است و در خارجی ترین قسمت واژن و ورودی آن قرار دارد.پرده بکارت حدودا ۲ سانت داخل تر از پوست واژن قرار گرفته؛ بنابراین فقط با دخول یا ورود جسم خارجی از بین میرود.

روند تکامل هایمن

پرده بکارت بافتی ارتجاعی دارد و در دوران قبل از بلوغ بسیار نازک و آسیب پذیر است. در دوران بلوغ، این پوشش تحت تاثیر هورمون استروژن ضخیم تر میشود. در دوران قبل از بلوغ، در صورت آسیب هایمن، این بافت ممکن است ترمیم شود اما پس از بلوغ امکان ترمیم خود به خود آن در صورت آسیب دیدن وجود نخواهد داشت.

پرده بکارت یک غشا است که در دهانه واژن قرار گرفته است. برخلاف تصور بسیاری از افراد، محل قرار گیری پرده بکارت داخل واژن نیست؛ در واقع هایمن بخش خارجی اندام جنسی است و در خارجی ترین قسمت واژن و ورودی آن قرار دارد.پرده بکارت حدودا ۲ سانت داخل تر از پوست واژن قرار گرفته؛ بنابراین فقط با دخول یا ورود جسم خارجی از بین میرود.

انواع پرده بکارت

هایمن انواع مختلفی دارد و به شکل های متفاوتی دیده میشود. در ادامه انواع هایمن را بصورت کامل بررسی خواهیم کرد:

بیضی یا حلقوی

هایمن حلقوی، رایج ترین نوع هایمن است که دور تا دور دهانه واژن را میپوشاند. در مرکز این نوع پرده، یک منفذ وجود دارد که اندازه آن در افراد مختلف متفاوت است. هایمن حلقوی همچنین میتواند بیضی شکل و کشیده باشد.

پرده بکارت حلقوی
پرده بکارت دیواره دار

دیواره دار(سپتیت)

این شکل نیز از انواع شایع است. شکل هایمن دیواره دار، همانند نوع حلقوی است با این تفاوت که در وسط منفذ این نوع پرده یک دیواره از جنس هایمن بوجود آمده و این منفذ را به دو بخش تقسیم کرده.

غربالی یا مشبک

در هایمن غربالی یا مشبک که معمولا کمتر یافت میشود، بافت هایمن سر تا سر دهانه واژن را پوشش میدهد و به جای یک منفذ، منافذ ریز متعددی شبیه به سوراخ های آبکش روی آن وجود دارد. این منافذ عبور خون در هنگام قاعدگی را ممکن میسازند. در برخی افراد این منافذ بسیار ریز هستند و ممکن است در هنگام قاعدگی مشکل ساز باشند. این مشکل با معاینه پزشک و بدون آسیب به بافت پرده قابل رفع شدن است.

پرده بکارت غربالی یا مشبک
پرده بکارت ارتجاعی

هلالی یا ارتجاعی

پرده بکارت ارتجاعی، منعطف و ارتجاعی است و ممکن است با دخول پاره نشود و خون ریزی نکند.

مسدود

در پرده بکارت مسدود که بسیار نادر است، هایمن سر تا سر دهانه واژن را پوشش میدهد و هیچ منفذی روی آن وجود ندارد. در این افراد به دلیل مسدود بودن راه خروجی واژن، ترشحات روزانه دیده نمیشود. این افراد معمولا در قاعدگی خود دچار مشکل جدی هستند؛ به این دلیل که خون قاعدگی نمیتواند از واژن خارج شود و به داخل واژن بازمیگردد. در نتیجه این افراد به التهاب لگن، درد و گرفتگی شدید کمر و شکم و مشکل در دفع ادرار دچار میشوند.

افرادی که دهانه واژن آنها مسدود است، با مراجعه به پزشک و رفع این مسدودیت از طریق جراحی میتوانند این مشکلات را بهبود دهند.

پرده بکارت مسدود
پرده بکارت دندانه دار

دندانه دار

هایمن دندانه دار همان پوشش حلقوی است، با این تفاوت که لبه حفره این نوع پرده دندانه دار و مضرس است.

منفذ کوچک

هایمن منفذ کوچک، منفذ روی پرده بسیار کوچک است؛ در این حالت معمولا خون قاعدگی از واژن خارج میشود اما این افراد ممکن است قاعدگی دردناکی داشته باشند. در این صورت ممکن است با صلاح دید پزشک، به نیاز به جراحی باشد.

پرده بکارت با منفذ کوچک

تشخیص نوع پرده بکارت

نوع پرده بکارت فقط توسط متخصص و با معاینه لگنی قابل تشخیص است؛ بنابراین افراد عادی نمیتوانند نوع پرده بکارت خود را تشخیص دهند. همچنین تشخیص پارگی یا سالم بودن هایمن نیز فقط توسط پزشک و فرد متخصص امکان پذیر است.

پارگی پرده بکارت

پرده بکارت معمولا در اثر ورود جسم خارجی به داخل واژن دچار پارگی میشود. این بافت غشائی معمولا در نتیجه دخول و رابطه جنسی، ورود اجسامی مانند تامپون و کاپ قاعدگی، انجام تست پاپ اسمیر و برخی فعالیت های ورزشی دچار آسیب و پارگی میشود.

پارگی این پوشش معمولا با خونریزی همراه است (بجز نوع حلقوی). جدا از این موضوع، اگر رابطه جنسی به نرمی صورت گیرد، ممکن است خونریزی اتفاق نیوفتد. خون ناشی از پارگی هایمن معمولا قرمز رنگ و یک تا چند قطره است و با خونریزی قاعدگی تفاوت دارد.

تشخیص سالم بودن هایمن

پرده بکارت یک غشا است که در دهانه واژن قرار گرفته است. برخلاف تصور بسیاری از افراد، محل قرار گیری پرده بکارت داخل واژن نیست؛ در واقع هایمن بخش خارجی اندام جنسی است و در خارجی ترین قسمت واژن و ورودی آن قرار دارد.پرده بکارت حدودا ۲ سانت داخل تر از پوست واژن قرار گرفته؛ بنابراین فقط با دخول یا ورود جسم خارجی از بین میرود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با سرطان رحم و نحوه تشخیص علائم آن

ترمیم پرده بکارت

پرده بکارت خود به خود ترمیم نمیشوند و ترمیم آن فقط از طریق جراحی انجام میگیرد. در صورت ایجاد آسیب و پارگی جرئی در این پوشش، ممکن است ترمیم با جراحی قابل انجام باشد اما در صورت تکرار دفعات دخول، حتی پس از گذشت مدت زمان زیاد، هایمن قابل ترمیم نخواهد بود.

ترمیم هایمن در صورت تجاوز و یا پارگی در اثر ضربه و سایر موارد غیر دخول، صرفا به دلیل برخی عقاید و قوانین فرهنگی قابل انجام است.

تشخیص ترمیم بکارت

تشخیص ترمیم پرده بکارت امکان پذیر است. در صورتی که مهارت جراح کافی نباشد و علائمی از جراحی باقی مانده باشد در صورت معاینه پرده بکارت قابل تشخیص است. اگر جراح و متخصص زنان مهارت کافی را داشته باشد امکان تشخیص ترمیم بکارت کمتر می شود.

مراقبت های لازم پس از ترمیم هایمن

بعد از انجام جراحی ترمیم پرده بکارت نیاز به استراحت و مراقبت هایی جهت بهبود شخص لازم است. پس از ترمیم پرده بکارت موارد زیر را رعایت کنید:

  • ناحیه تناسلی را با آب و صابون بشویید
  • تا یک هفته بعد از عمل درد کمی را احساس خواهید کرد
  • تا یک هفته بعد از جراحی فعالیت سنگین انجام ندهید
  • جهت کاهش درد و جلوگیری از عفونت داروهای مسکن و آنتی بیوتیک مصرف کنید

گواهی سلامت پرده بکارت

در برخی از خانواده های سنتی داشتن گواهی سلامت پرده بکارت پیش از ازدواج مرسوم است. برای این منظور فرد می تواند به پزشکی قانونی مراجعه و معاینه پزشکی شود تا در صورت تایید، گواهی سلامت پرده بکارت برای ایشان صادر شود. البته توجه داشته باشید که به دلیل اصل رازداری، گواهی پرده بکارت تنها به شخص مراجعه کننده تحویل داده می شود.

تفاوت رنگ خون پریود و بکارت

رنگ خون پریود با رنگ خون حاصل از پارگی پرده بکارت متفاوت است. رنگ خون پریود کمی تیره تر و غلیظ تر است. خون پریودی علاوه بر خون لایه های داخل رحم را نیز شامل می شود. اما خون پارگی پرده بکارت رنگ روشنی دارد و چندان غلیظ نیست.

تغییرات پرده بکارت در طول زندگی

پرده بکارت نیز همچون دیگر اعضای بدن انسان در طول زمان تغییر می کند. پیش از دوران بلوغ پرده بکارت نارک و حساس تر است. در دوران بلوغ با افزایش هورمون استروژن پرده بکارت به نسبت قبل ضخیم تر می شود. در دوران بارداری نیز بافت های واژن به دلیل آمادگی برای زایمان تغییر می کنند و به مرور زمان کشیده و منعطف تر می شوند به همین دلیل شکل هایمن و بافت های واژن نیز تغییر می کند. در زمان یائسگی نیز به دلیل کاهش هورمون استروژن بافت واژن به مرور نازک می شود.

مقدار خونریزی در پاره شدن پرده بکارت

مقدار خونریزی در اولین رابطه جنسی و پاره شدن پرده بکارت به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای برخی افراد امکان دارد اصلا خونریزی وجود نداشته باشد و برخی افراد ممکن است خونریزی طولانی مدتی داشته باشند. میزان خونریزی پارگی پرده بکارت به ضخامت پرده بکارت، نوع آن، شدت دخول، خشکی واژن و عدم آمادگی خانم برای برقراری رابطه جنسی بستگی دارد.

بایدها و نبایدهای پرده بکارت

  • از وارد کردن شی خارجی به داخل واژن خودداری کنید
  • استفاده از تامپون، کاپ قاعدگی و … باعث پارگی پرده بکارت می شود.
  • در هنگام فعالیت ورزشی مراقب باشید
  • اجسام سنگین بلند نکنید
  • پیش از برقراری اولین رابطه جنسی حتما پیشنوازی داشته باشید
  • تا تحریک نشدید و آمادگی نداشتید رابطه جنسی برقرار نکنید
  • برای روانسازی از ژل و لوسیون های مخصوص استفاده کنید
  • پس از اولین آمیزش به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید و مشاوره انجام دهید

پرسش های متداول

8 پاسخ

  1. سلام لطفا جواب بدین زندگیم در خطر هس من دختری ۱۶ ساله هستم با نامزدم رابطه داشتم نه خونی اومد نه دردی و میگفت خیلی راحت رفت الان بینمون دعوا هس که چرا خون نیومده؟ ولی من از خودم متمعم و میگم بریم دکتر ولی باز میترس قانع نشه چون اون میخواد دکتر بگه که کی زده شده مدلش چیه چرا خون نیومده و. ــ این ممکنه که هر چیز رو بکه دکتر
    و اگه حلقوی بود باید تو کنار هاش باز پرده می موند ولی من که خودم با دستم کنترل میکنم هیچ چیزی نیس بنظرتون میشه مادر زاد نداشته باشم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *