صفحه اصلی / مجله پزشکی / هر آنچه نیاز است درباره پولیپ روده بدانیم
۶ دقیقه
[ratemypost]

هر آنچه نیاز است درباره پولیپ روده بدانیم

آنچه می خوانید...

پولیپ روده بزرگ یکی از بیماری های شایع در دستگاه گوارش است که بافتی اضافی و خوش خیم می باشد. در این مطلب قصد داریم درباره علائم، انواع و راه های پیشگیری از پولیپ روده توضیح دهیم:

آیا پولیپ در روده خطرناک است؟

بیشتر پولیپ ها ضرری برای انسان نداشته اما ممکن است با گذر زمان به سرطان روده تبدیل شود. پولیپ ها در واقع دسته ای از سلول های کوچک می باشد که بر روی روده بزرگ ایجاد شده و دلیل ایجاد این سلول ها، تغییر در مواد ژنتیکی موجود در روده می باشد. پولیپ ها نیز مانند سایر بیماری ها علائم مختلفی را در بدن افراد ایجاد می کند که در این مقاله به بررسی این علائم می پردازیم. مصرف بعضی از مواد غذایی برای درمان و پیشگیری از ابتلا به پولیپ روده موثر می باشد که از جمله این مواد غذایی، سیر و زردچوبه است. پولیپ روده بصورت یک غده یا زائده بر روی لایه داخلی روده بزرگ تشکیل می شود و این غده ها دسته کوچکی از سلول ها می باشند. پولیپ روده در بیشتر مواقع بی خطر بوده و گاهی ممکن است به سرطان روده بزرگ منجر شود که در صورتی که اقدام به درمان نشود، منجر به مرگ فرد می شود.

شکل پولیپ

علائم پولیپ در روده

پولیپ ها در بیشتر مواقع دارای علائم نمی باشد و در هنگام معاینه و یا بطور اتفاقی تشخیص داده می شود. با این حال دارای نشانه هایی می باشد که در صورت تجربه هر کدام از موارد زیر به پزشک مراجعه نمایید:

  • تغییر در رنگ مدفوع: رنگ مدفوع افراد دارای پولیپ تیره شده و یا در مدفوع آنها خون با رگه های قرمز دیده می شود.
  • درد: وجود پولیپ در بدن منجر به مسدود شدن روده و در نهایت دردهای شکمی می شود.
  • کمبود آهن: زمانیکه پولیپ با خونریزی همراه می باشد، در نهایت منجر به کم خونی یا آنمی در بدن شخص  می شود.
  • خونریزی از رکتوم: بطور معمول خونریزی نشانه ای از وجود پولیپ در روده، سرطان یا نشانه ابتلا به همروئید و شقاق در مقعد می باشد.
  • تغییر در عادات روده: یکی از نشانه های پولیپ ایجاد یبوست یا اسهال بیش از یک هفته می باشد.

تمامی این علائم برای افراد بالای ۵۰ سال و یا کسانی که در خانواده خود سابقه ابتلا به سرطان را دارند، دارای اهمیت بوده و نیاز است برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه نمایید.

نشانه های پولیپ روده در بدن
علائم پولیپ روده
علائم پولیپ روده در بدن

انواع پولیپ در روده بزرگ

پولیپ ها در روده دو دسته می باشد:

  • نئوپلاستیک
  • غیر نئوپلاستیک

پولیپ های غیر نئوپلاستیک فرد را به بیماری سرطان مبتلا نکرده اما می توان به عنوان زمینه سرطان آنها را در نظر گرفت. اگر پولیپ ها برداشته نشوند، رشد خود را ادامه داده و می توانند سرطانی شده و خطر مرگ را افزایش می دهند. پولیپ های بیشتر از ۱ سانتی متر خطر بیشتری برای سرطانی شدن دارند.

پولیپ غیر نئوپلاستیک معمولا در قسمت راست روده بزرگ پدیدار می گردد و این پولیپ ها شامل پولیپ های التهابی، لنفوئیدی و هامارتوماتوز می باشد. این پولیپ ها معمولا سرطانی نشده و در دسته پولیپ های غیر سرطانی تقسیم بندی می شوند.

عوامل ایجاد پولیپ چیست؟

عواملی که در ایجاد پولیپ روده موثر می باشد شامل موارد زیر است:

  • سن: در افراد بالای ۵۰ سال پولیپ روده شایع تر می باشد.
  • شرایط التهابی روده: بیماری کرون و کولیت احتمال پولیپ روده را افزایش می دهد.
  • جهش ژنتیکی: در مواقع نادر جهش ژنتیکی نیز منجر به ایجاد پولیپ در روده می شود.
  • کم تحرکی و چاقی
  • سابقه خانوادگی
  • دیابت نوع ۲ کنترل نشده
  • مصرف الکل و دخانیات

بیشتر بدانید: علائم، نشانه ها و راه های درمان سنگ کلیه چیست؟

روش تشخیص آزمایشگاهی

آزمایش های مختلفی برای تشخیص پولیپ وجود داشته که هر کدام از آنها را بررسی می کنیم:

کولونوسکوپی: در این روش با کمک یک لوله باریک و انعطاف پذیر که به یک دوربین متصل می باشد، پزشک می تواند داخل کولون و رکتوم را به راحتی مشاهده کرده و در صورت وجود پولیپ، بلافاصله نمونه برداری انجام داده و برای آزمایش آن را جمع آوری نماید.

سیگمونیدوسکوپی: این روش نیز بسیار شبیه به کولونوسکوپی می باشد، تنها با این تفاوت که برای قسمت پایین روده و رکتوم بکار برده می شود. در این روش امکان نمونه برداری یا بایوپسی نیز وجود داشته که چنانچه پزشک متوجه وجود پولیپ روده شود، برای برداشتن آن باید فرد تحت کولونوسکوپی قرار گیرد.

کولونوگرافی سی تی: در این روش با کمک تصویر دو بعدی یا سه بعدی پزشک می تواند تصاویر کنتراست از رکتوم و کولون با کمک سی تی اسکن داشته باشد. این تصاویر توسط کامپیوتر ترکیب شده و تصویر دو بعدی و سه بعدی را ایجاد می کند. در این تصاویر زخم ها، بافت ها، پولیپ ها و توده ها مشخص می شود.

تنقیه باریوم: پزشک در این روش اقدام به تزریق ماده باریوم در رکتوم بیمار نموده و در مرحله بعد با کمک اشعه ایکس می تواند از کولون بیمار عکسبرداری نماید. در هنگام تزریق باریوم، رنگ کولون در عکس سفید نمایش داده شده و پولیپ ها تیره تر از حالت عادی دیده می شوند. 

آزمایش مدفوع: از آنجاییکه که یکی از علائم پولیپ روده وجود خون در مدفوع می باشد، در آزمایش مدفوع فرد می تواند با جمع آوری مدفوع در کیت آزمایش و انجام آزمایشات میکروسکوپی، از وجود خون در مدفوع و احتمال پولیپ روده آگاه شود.

کولونوسکوپی برای تشخیص پولیپ

برای داشتن اطلاعات بیشتر درباره اسپاسم معده و نشانه های آن، پیشنهاد می کنیم این مقاله را مطالعه فرمایید.

راه های پیشگیری

عوامل مختلفی منجر به بروز پولیپ در روده افراد شده و یا احتمال بروز آن را تشدید می کند که از جمله آنها موارد زیر می باشد:

اضافه وزن: داشتن وزن زیاد احتمال ابتلا به بیماری پولیپ روده را افزایش داده و بدین منظور می توانید با رعایت رژیم غذایی مناسب و داشتن برنامه درست غذایی، اقدام به کاهش وزن نمایید.

دود سیگار: اگر در معرض دود سیگار قرار گرفته و یا خودتان سیگار استعمال می کنید، به مرور زمان اقدام به ترک آن نمایید.

مصرف الکل: از دیگر مواردی که احتمال ایجاد پولیپ را افزایش می دهد مصرف الکل می باشد که علاوه بر اینکه بر روی مغز اثر می گذارد، در ایجاد پولیپ روده نیز نقش مهمی را ایفا می کند.

مصرف برخی از داروها: مصرف خودسرانه برخی از داروها ممکن است باعث افزایش احتمال پولیپ روده شده و نیاز است قبل از مصرف آنها حتما با پزشک مشورت نمایید. مواردی مانند داروهای غیر استروئیدی، داروهای ضد التهابی، مکمل های غذایی و قرص های کلسیم، از جمله این داروها می باشد. با رعایت هریک از موارد فوق می توانید در پیشگیری و احتمال ایجاد این بیماری در خود و اعضای خانوادتان موثر باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *