صفحه اصلی / مجله پزشکی / گیاه خواری | مزایا و معایب رژیم گیاه خواری چیست؟
۶ دقیقه
[ratemypost]

گیاه خواری | مزایا و معایب رژیم گیاه خواری چیست؟

آنچه می خوانید...

گیاه خواری یک نوع رژیم غذایی می باشد که امروزه طرفداران زیادی داشته و به افراد پیرو این رژیم، وجترین نیز گفته می شود. در این سبک زندگی افراد محصولات حیوانی را از رژیم غذایی خود کنار می گذارند. برای مرحله اول حذف مواد غذایی حیوانی از رژیم غذایی ممکن است پیچیده و غیر ممکن به نظر آید و جایگزین کردن این مواد با مواد گیاهی سخت و پر چالش باشد، اما این نکته را در نظر داشته باشید که بسیاری از افراد سالها با استفاده از این رژیم زندگی کرده و دچار مشکل نشده اند. در این مقاله قصد داریم تا به مزایا و معایب این سبک زندگی پرداخته و باید ها و نبایدهای آن را بررسی نماییم.

تعریف گیاه خواری

تعریف گیاه خواری

گیاه خواری به نوعی رژیم غذایی گفته شده که بر پایه محصولات گیاهی می باشد و در شاخه های مختلفی است. در مدل اولیه آن تنها از خوردن مواد گوشتی پرهیز کرده و در مدل های دیگر، از خوردن گوشت، تخم مرغ و در بعضی از مدل های آن از لبنیات نیز پرهیز می شود و هر فرآورده ای که با منشا حیوانی باشد، مورد استفاده قرار نمی گیرد.
این شیوه زندگی باعث می شود تا از هرگونه ظلم و آسیب به حیوانات جلوگیری شده و این افراد از حیوانات برای دستیابی به غذا، لباس و یا هر چیز دیگری پرهیز می کنند.
رژیم غذایی وجترین دارای انواع مختلفی بوده و در برخی از انواع آن مانند وگانیسم، فراتر از رژیم غذایی مبتنی بر گیاهان می باشد. بطور مثال این افراد علاوه بر مصرف نکردن هرگونه گوشت، لبنیات و تخم مرغ، از لوازم آرایشی، تفریحات و لباس هایی که از حیوانات استفاده شده نیز، پرهیز می کنند.

بیشتر بدانید: بهترین راهکار درمان خانگی اسپاسم معده

مزایای رژیم گیاه خواری

مزایای این رژیم در سه دسته مختلف بررسی می شود که هر کدام از آنها را به تفصیل توضیح می دهیم، این موارد شامل اخلاقیات، سلامتی، حفظ و اهمیت به محیط زیست می باشد.

اخلاقیات: از موارد مهم و حائز اهمیت برای گیاه خواران حق زندگی و جلوگیری از درد و رنج برای حیوانات می باشد. این افراد معتقدند که هر موجود زنده ای مانند انسان دارای حق زندگی بوده و ما با کشتن حیوانات به منظور تامین نیازهای غذایی و یا پوشاکی خود، این حق را از آنها مختل می کنیم. از دیگر موارد حائز اهمیت برای این افراد، ایجاد استرس روانی و فیزیکی به حیوانات می باشد که در نتیجه شیوه های کشاورزی به آنها تحمیل شده و یا در مواقع استفاده از آغل یا قفس برای حیوان ایجاد می شود. در واقع حیوان ممکن است در طول زندگی خود، از تولد تا ذبح، رها نشود.
گیاه خواران با مصرف محصولات گیاهی و جایگزینی آن با نمونه های حیوانی، از این موارد پرهیز می کنند.

سلامتی: از دیگر موارد مهم در رژیم گیاه خواری، مزیت های آن در تامین سلامتی فرد می باشد. رژیم های غذایی دارای گوشت، مخصوصا گوشت قرمز، با سرطان، بیماری های قلبی و دیابت نوع ۲ ارتباط مستقیم دارد. این رژیم غذایی منجر به کاهش عوارضی که مرتبط با آنتی بیوتیک ها و هورمون های مورد استفاده برای حیوانات است، می شود.
از دیگر موارد کمک کننده رژیم گیاه خواری، کمک کردن به کاهش وزن افراد بصورت ناخواسته بوده و همچنین خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش می دهد.
کاهش فشار خون و کاهش اوره نیز از دیگر مزایای استفاده از رژیم گیاه خواری در برابر رژیم های مبتنی بر فرآورده های گوشتی می باشد. غذاهای دارای گوشت منجر به بالا رفتن فشار خون و افزایش اوره و اسید اوریک در بدن فرد می شود.
از دیگر مزایای مهم در افراد دارای رژیم گیاه خواری، افزایش طول عمر و زندگی سالم تر در آنها می باشد و مواد غذایی گیاهی فاقد انواع چربی اشباع و کلسترول است که این مواد به واسطه استفاده از تخم مرغ و گوشت در بدن افزایش یافته و در سلامتی و کاهش طول عمر فرد موثر است.

حفظ و اهمیت به محیط زیست: یکی از مهمترین موارد در رژیم گیاه خواری، حفظ محیط زیست بوده که اثرات زیست محیطی را محدود کرده و در کاهش گازهای گلخانه ای موثر است. در واقع حیواناتی مانند گاو، گوسفند و بز دارای بیشتری میزان تولید گازهای گلخانه ای به ازای هر گرم پروتئینی که تحویل می دهند، هستند. همچنین تولید پروتئین حیوانی به ۲ تا ۳ برابر آب بیشتری نیاز داشته که البته این میزان بسته به فصل ها و نوسانات سالانه بارندگی متفاوت می باشد. در مواقعی پرورش حیوانات با تخریب جنگل ها همراه بوده و باعث شده تا برای چرای بهتر حیوانات، نواحی از جنگل سوزانده شده که منجر به تخریب گونه های مختلف حیوانی نیز می شود.

معایب استفاده از رژیم گیاه خواری

تامین نشدن کافی مواد مغذی در بدن: گیاه خواران برای تامین بعضی از مواد غذایی مورد نیاز خود، نیاز به برنامه غذایی کاملی می باشند تا بتوانند مواد مغذی و مهمی که کمتر دریافت می کنند را جبران نمایند. اگر تصمیم به این گرفته اید که وجترین شوید، بهتر است در ابتدا با یک متخصص تغذیه مشورت کرده و با یک برنامه غذایی گیاهی و مغذی پیش روید. افراد گیاه خوار گاهی نیاز دارند تا برای تامین مواد غذایی مورد نیازشان، از مکمل های غذایی استفاده نمایند.

از جمله مواد غذایی که در رژیم افراد گیاه خوار باید تامین شود:

  • ویتامین D
  • کلسیم
  • ویتامین B12
  • ید
  • زینک و روی
  • سلنیوم

محدودیت در انتخاب: در این رژیم شما از تنوع غذایی کمی برخوردار بوده و در هنگام رفتن به رستوران، دچار محدودیت در منوی رستوران خواهید شد و همین موضوع در بعضی مواقع برای فرد چالش بر انگیز می شود.

کاهش تراکم استخوان: این موضوع بیشتر مربوط به عوارض گیاه خواری در دوران کودکی و نوجوانی می باشد، زیرا جذب مواد مغذی در بدن کاهش یافته و ممکن است فرد در دوران بزرگسالی دچار کمبود تراکم استخوان شود. علاوه بر این بهتر است که زنان باردار، بانوان در دوران شیردهی و همچنین ورزشکاران از رژیم گیاه خواری پیروی نکرده یا در صورت تمایل حتما با پزشک خود مشورت نمایند.

احتمال سرطان کولورکتال: این تصور وجود دارد که سرطان کولورکتال در اثر مصرف زیاد مواد غذایی حیوانی می باشد، اما امروزه ریسک ابتلا به این سرطان در افرادی که رژیم گیاه خواری دارند، بیشتر است.

بیشتر بخوانید: رژیم لاغری سریع با چه روشی می باشد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *