صفحه اصلی / مجله پزشکی / جراحی بینی
۱۴ دقیقه

جراحی بینی

جراحی بینی

آنچه می خوانید...

جراحی بینی یکی از پرطرفدارترین عمل های زیبایی در ایران است. بیشترین افرادی که به مطب جراحان زیبایی در ایران مراجعه می‌کنند برای عمل بینی است. هدف از این عمل جراحی، تغییر شکل بینی است که با انگیزه های مختلفی انجام می‌شود. بیشتر افراد برای زیبایی و افزایش اعتماد به نفس، این عمل را انجام می‌دهند اما ممکن است برای بهبود فرایند تنفس نیز، انجام شود. بهتر است قبل از هرگونه اقدام برای عمل بینی، اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشید. ما اینجا هستیم تا شما را در رابطه با این عمل جراحی، آگاه کنیم

هدف از جراحی بینی بینی

افراد برای ترمیم بینی خود پس از تصادف، اصلاح مشکلات تنفسی، نقص مادرزادی، یا به دلیل نارضایتی از ظاهر بینی خود، جراحی زیبایی بینی انجام می دهند.

تغییرات احتمالی که جراح شما می تواند از طریق جراحی در بینی شما ایجاد کند عبارتند از:

تغییر در اندازه و زاویه تیغه بینی

صاف کردن تیغه بینی

تغییر شکل نوک بینی

باریک کردن سوراخ های بینی

ساختار بینی

اگــر جراحی بینی شما به دلیل مشــکلات پزشــکی نیست و فقط به منظور زیبـــــا شدن ظاهر بینی این جراحــی انجام می شود، باید صبر کنید تا استخوان بینی شما به طور کامل رشد کند. برای دختران، این حدود ۱۵ سال است. پسـرها ممکن است تا زمانی که کمی بزرگتر شوند هنوز در حال رشد هستند. با این حال، اگر به دلیل اختلال تنفسی تحت عمل جراحی قرار می گیرید، جراحی بینی را می توان در سنین پایین تر انجام داد.

ساختار بینی از استخوان و غضروف و پوست تشکیل شده است. قسمت فوقانی جنس استخوانی دارد و بخش پایینی آن از غضروف تشکیل شده. جراحی بینی ممکن است شامل ایجاد تغییر در هر یک از این ساختارها یعنی استخوان یا غضروف باشد. برای دانستن اینکه کدام یک از انواع جراحی برای شما مناسب است، بهترین کار، مشورت با پزشک جراح است.

عمل جراحی بینی

جراحی بینی چه کاری انجام می‌دهد؟

جراحی بینی یا رینوپلاستی می‌تواند سایز، شکل و جزئیات بینی را تغییر دهد. البته تغییر شکل و اندازه، تنها کاربرد عمل بینی نیست. بلکه این عمل ممکن است برای اصلاح بدفرمی های بینی که در اثر تصادفات و حوادث به وجود آمده اند یا مادرزادی هستند، انجام شود.

بیشتر بخوانید: اصلاح فرم بینی بدون جراحی

جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی

بینی ممکن است در شرایطی بشکند، چه در اثر ورزش، زمین خوردن، دعوا یا تصادف. تشخیص این که آیا بینی به دلیل مقدار تورم اولیه کج به نظر می رسد یا واقعا شکسته است، دشوار است. وقتی تورم کم شود، مشخص می شود که بینی واقعا کج شده و شکسته است یا خیر.

بهترین کاندید جراحی بینی

رشد جسمانی کسی که کاندید جراحی بینی است باید کامل باشد. مثلا، رشد صورت در نوجوانان و جوانان ظاهر و عملکرد بینی را در طول زمان تغییر می دهد. البته روی اطفالی که نقص مادرزادی مانند شکاف کام دارند را جراحی انجام می شود.

علاوه بر این، بیماران باید از سلامت کلی خوبی برخوردار باشند و نباید سیگار بکشند زیرا سیگار کشیدن می تواند منجر به کاهش نبض و افزایش خطر آسیب بافتی شود. در حالت ایده آل، دختران باید حداقل ۱۵ یا ۱۶ ساله باشند و پسران نیز باید حداقل ۱۷ یا ۱۸ ساله باشند. اگر با سپتوپلاستی (صاف کردن تیغه بینی) با جراحی بینی همزمان انجام شود، علاوه بر افزایش اعتماد به نفس فرد تنفس او نیز بهتر می شود.

کسانی که دارای مشکلات زیر می باشند می توانند نسبت به عمل زیبایی بینی اقدام نمایند:

  • افرادی که به سختی نفس می کشند و یا با دهان باز می خوابند
  • شکستگی تیغه بینی
  • افرادی که به بصورت ژنتیکی بینی بزرگی دارند
  • آسیب دیدن بینی فرد در اثر تصادف یا سانحه
  • افرادی که بینی آنها در مرکز صورت قرار ندارد
  • نوک بینی بیرون زده یا ضخیم
  • قوز بینی در ناحیه پل
  • افرادی با بینی های پهن
  • بینی های غضروفی

ریسک های جراحی بینی

همه عمل های جراحی با مجموعه ای از عوارض همراه هستند. جراحی بینی عمل بسیار حساسی است و به علت حساسیت بالا، ممکن است عوارضی داشته باشد. این عوارض که تحت عنوان ریسک های عمل شناخته می‌شوند، عبارتند از:

  • خونریزی پس از عمل
  • احتمال ایجاد عفونت
  • احتمال رخ دادن واکنش های نامطلوب به بیهوشی

سایر خطرات احتمالی عمل بینی شامل موارد زیر است:

  • مشکلات احتمالی در تنفس از راه بینی
  • احساس بی حسی دائمی در داخل و اطراف بینی
  • احتمال ایجاد شکل ناموزون بینی
  • درد، تورم و تغییر رنگ
  • احتمال سوراخ شدن تیغه بینی
  • احتمال نیاز به جراحی مجدد

جراحی بینی برای چه افرادی خطرناک می باشد؟

جراحی بینی از جمله عمل های زیبایی و اختیاری می باشد که در برخی مواقع پزشکان به بعضی از متقاضیان توصیه نمی کنند و یا در صورتیکه این افراد متقاضی عمل می باشند، مسئولیت و عواقب احتمالی آن را باید متقبل شوند. این افراد شامل گروه های زیر می باشند:

افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی: از آنجاییکه برای جراحی بینی از داروی بیهوشی عمومی استفاده می شود، احتمال واکنش آلرژی به این داروها وجود داشته و اگر فردی به بیماری قلبی مبتلا باشد، ممکن است در اثر این عوامل جان خود را از دست بدهد. در صورت ابتلا به بیماری های قلبی و یا حساسیت به داروهای بیهوشی حتما با پزشک خود مشورت نمایید.

اختلالات تنفسی: افرادی که با مشکلات ریوی درگیر هستند، ممکن است بعد از جراحی بینی و تنفس از راه دهان در روزهای اولیه، دچار مشکلات جدی شده و نیاز به مشورت با پزشک خود دارند.

بیماران دیابتی: افراد مبتلا به دیابت مستعد به بیماری های قلبی و کلیوی نیز می باشند. در مواقعی که این افراد به بیماری قلبی و کلیوی نیز دچار نباشند نیز برای جراحی بینی مناسب نبوده، زیرا روند بهبود زخم در این افراد به کندی بوده و احتمال ایجاد عفونت را در آنها بالا می برد.

ابتلا به کم خونی حاد: از سری مشکلات در حین جراحی بینی، خونریزی می باشد که افرادی که به کم خونی مبتلا می باشند، در اثر ایجاد این مشکل دچار واکنش های شدیدی می شوند. بنابر این انجام آزمایشات لازم برای بررسی مشکلات کم خونی بسیار مهم است.

کسانی که دخانیات یا مشروبات الکلی مصرف می کنند: از آنجاییکه مصرف سیگار و الکل تاثیرات منفی و مخرب زیادی بر سیستم ایمنی دارد، بهتر است قبل از انجام عمل بینی تا دو ماه پیش از آن، از مصرف هر کدام از این مواد دوری نمایید. همانطور که پیش تر ذکر شد در حین عمل بینی احتمال خونریزی وجود داشته و برای افراد سیگاری یا الکلی افزایش احتمال خونریزی شدید وجود دارد.

اولین قدم برای جراحی بینی

ابتدایی ترین قدم برای جراحی بینی، انتخاب پزشک جراح است. در جلسه مشاوره تمامی انتظارات و مشکلاتتان را بینی به دکتر اطلاع دهیــد جراح پس از مشــاوره، سابقه پزشــکی بیمار را بررسی می کند و در مورد داروهــا و شرایط جسـمی فعلی اش سوالاتـی می بپرسـد. افراد مبتلا به هموفیــلی باید از هرگونه جراحی زیبایی که نیـاز مبرمی به آن ها ندارند، اجتناب کنند.

جراح با یک معاینه فیزیکی، پوست داخل و خارج بینی بیمار را به دقت بررسی می کند تا مشخص کند چه نوع تغییراتی می تواند ایجاد کند. جراح آزمایش خون یا سایر آزمایشاتی که نیاز دارد را قبل از عمل از بیمار می گیرد.

عوارض جراحی بینی

بیشتر بخوانید: تزریق بوتاکس

انواع مدل های بینی

بینی ها انواع مختلفی دارند که در انتخاب نوع عمل موثر است. در ادامه مقاله انواع بینی را برایتان شرح داده ایم:

مدل بینی استخوانی

ویژگی های ظاهری بینی استخوانی شامل : پوست نازک ، بافت استخوانی محکم ،استخوان و غضروف زیادی زیر پوست است

اکثریت افرادی که بینی استخوانی دارند یک قوز کوچکی در تیغه بینی دیده می شود و هدف از عمل این افراد برداشتن این قوز است. این افراد دلایل دیگری نیز برای انجام عمل رینوپلاستی میتوانند داشته باشند : انحراف تیغه ی بینی، بزرگ شدن شاخک های بینی، پولیپ بینی، شکستگی بینی و …

جراحی بینی استخوانی از جراحی بینی گوشتی بسیار آسان تر است و عموما نتیجه بهتری دریافت می کنند.

مدل بینی گوشتی

ویژگی های ظاهری بینی گوشتی  شامل : پوست ضخیم ، چربی پوست ، غضروف نرم و انعطاف پذیر ، پهن تر هستند.

در این حالت اصطلاحا می توان گفت پوست بینی بر غضروف بینی قالب است. یکی از مهمترین تفاوت هایی که جراحی بینی گوشتی دارد این است که این عمل باید توسط یک جراح بینی با تجربه انجام شود.

مدل بینی زینی شکل

یکی از شایعترین دفرمی بینی مربوط به این مدل است. ، سپتوم استخوانی، یا غضروفی و یا هردوی آن ها به صورت نزدیکتر بوده و پایین تر از خط نیم رخ طبیعی قرار می گیرد. عوامل متعددی در این دفرمی میتوانند موثر باشند. این عوامل به شرح زیر است :

نژاد یا فرم مادرزادی بینی

به علت ضربه وارده به صورت و درگیری سپتوم غضروفی

برداشتن بیش از حد سپتوم غضروفی در عمل سیتوپلاستی و درگیری آن

برخی از بیماری ها مانند : سالک ، جزام و …

مصرف کوکایین

و…

آمادگی قبل از جراحی بینی

قبل از انجام عمل بینی، شما بارها با جراح خود ملاقات می‌کنید تا تمام موارد لازم در رابطه با شما را بررسی کند و بهترین تصمیم برای انتخاب نوع عمل بینی شما اخذ شود. جلساتی که قبل از جراحی بینی برگزار می‌شود، موارد زیر را بررسی می‌کند:

غذا و دارو

شاید به نظر مهم نباشد اما رژیم غذایی و لیست داروهای مصرفی قبل و بعد از جراحی بینی، اهمیت زیادی دارد و در روند بهبودی، تاثیرگذار است. لازم است که به موارد زیر، توجه شود:

  • به مدت حداقل دو هفته قبل و بعد از عمل از مصرف داروهایی مانند آسپرین و ایبوپروفن خودداری کنید. در این مدت، تنها مجاز به مصرف آن دسته از داروهایی هستید که جراح بینی برای شما تجویز کرده است.
  • اگر سیگاری هستید، باید به مدت دو هفته قبل و بعد از جراحی بینی، از سیگار کشیدن اجتناب کنید. سیگار کشیدن روند بهبودی را پس از عمل کند می‌کند و ممکن است به عفونت منجر شود.
  • معاینه فیزیک

در جلسه معاینه، پزشک به شما توصیه می‌کند آزمایشات لازم قبل از عمل را انجام دهید و وی را از نتیجه آزمایش‌ها مطلع کنید. همچنین ویژگی های صورت شما و داخل و خارج بینی به خوبی مورد بررسی قرار می‌گیرد. ویژگی های بدنی شما از جمله ضخامت پوست، قدرت غضروف و فرم بینی، تاثیر زیادی در انتخاب روش جراحی بینی دارد.

  • سابقه پزشکی

برای صحبت در رابطه با سابقه پزشکی، ابتدا در مورد انگیزه شما از عمل بینی سوال می‌شود. سپس پرونده پزشکی شما بررسی می‌شود تا وجود یا عدم وجود سابقه انسداد بینی، سابقه جراحی و تمام داروهای مصرفی شما، ارزیابی شود. اگر بیماری هایی مانند هموفیلی داشته باشید، به احتمال زیاد ناچار هستید از این عمل صرف نظر کنید.

  • عکسبرداری

در جلسات مراجعه قبل از عمل، فردی در اتاق معاینه، از زوایای مختلف بینی شما عکس می‌گیرد. این عکس ها هم برای جراحی به پزشک کمک می‌کند و هم برای مقایسه با بینی بعد از عمل، بسیار کاربردی است.

انواع عمل جراحی بینی

هر مدل عمل با هر مدل صورت سازگار نیست از همین رو عمل های جراحی مختلفی برای بینی وجود دارد. همچنین عوامل مختلفی در تعیین نوع عمل جراحی موثر است مانند نوع فرم بینی و …

عمل بینی طبیعی

در عمل بینی طبیعی ، جراحی به صورتی است که بینی با چهره متناسب است. این عمل از طرف اکثریت مورد پسند و صرفا جهت رفع مشکلات بینی میباشد.

عمل بینی نیمه فانتزی

در این نوع عمل، تناسب و تعادل در صورت حفظش میشود فقط نوک بینی رو به بالا است و بینی قوس بیشتری دارد.

عمل بینی غیر طبیعی

در این نوع عمل همانطور که از اسمش پیداس بینی حالتی خارج از حالت نرمال خود دارد. به گونه ای که سایز بینی بیش از حد کوچک است ، نوک بینی بسیار بالا و قوس بیش از حد در پشت بینی وجود دارد که در این مدل عموما مشکلات تنفسی به وجود می اید.

جراحی بینی ترمیمی

از آنجایی که بینی مهمترین عضو بدن برای هویت و ظاهر چهره است، انتخاب جراح بینی ترمیمی صورت با تجربه زیاد در بازسازی بینی بسیار مهم است. جراحی بینی ترمیمی و صورت جراحی است که ظاهر و عملکرد بینی را طبیعی کند. پوست، غضروف یا استخوان و یا غشای مخاطی ممکن است در هر ناحیه ای از صورت یا بینی وجود حین جراحی اول از بین بروند.


علائم و نشانه های شکستگی بینی چیست؟

درد و تورم بینی

ظاهــــــــــــر خمیـــــده یا کج شدگی در بینی

کبودی اطراف بینی و چشم

آبریزش بینی یا خونریزی

مسدود شدن راه های بینی

تغییر در حس بویایی

دشواری در تنفس

عفونت بینی با مقدار زیادی خون در تیغه بینی


حین جراحی بینی چه اتفاقی می‌افتد؟

با توجه به وضعیت شما و نوع عمل بینی ممکن است از روش های مختلف بیهوشی استفاده شود. اگر بینی شما به جراحی جزئی نیاز داشته باشد، از بی حسی موضعی همراه با آرام بخش استفاده می‌شود و عمل شما به صورت سرپایی انجام خواهد شد. این نوع بیهوشی باعث می‌شود بخش هایی از بدن شما از جمله صورتتان بی حس شود اما کاملا بیهوش نخواهید شد. در اکثر موارد، جراحان برای جراحی بینی از بیهوشی عمومی کمک می‌گیرند. بیهوشی عمومی با استنشاق یا از طریق تزریق وریدی انجام می‌شود. این نوع بیهوشی بر کل بدن تاثیر می‌گذارد.

پس از بیهوش شدن، جراح با یک برش کوچک، قسمت پایینی بینی شما، بین دو سوراخ را باز می‌کند. بسته به نیاز شما، قسمتی از غضروف یا استخوان بینی برداشته می‌شود و در جای بهتری قرار داده می‌شود. برای تغییرات کوچک، جراح از غضروف موجود در خود بینی استفاده می‌کند. اما برای ایجاد تغییرات اساسی ممکن است از غضروف دنده یا ایمپلنت استفاده شود. پس از ایجاد همه تغییرات لازم، پوست بینی به عقب رانده می‌شود و قسمت های لازم بخیه می‌خورد.

پس از عمل جراحی در اتاق ریکاوری می‌مانید تا وضعیت شما تحت کنترل باشد. در صورتی که در زمان طبیعی به هوش بیایید و مشکلی نداشته باشید در همان روز مرخص خواهید شد. اما اگر مشکلی داشته باشید باید در بیمارستان بمانید تا وضعیتتان همچنان تحت کنترل بماند.

عمل بینی

 تغییراتی که حین جراحی بینی ایجاد می‌شود بسیار جزئی است و تغییر سایزها در آن به شکل میلیمتری می‌باشد. اما همین تغییرات میلیمتری، تاثیر فوق العاده زیادی در ظاهر بینی شما خواهد داشت. اگر پس از عمل احساس کنید نیاز به تغییرات بیشتری دارید می‌توانید با پزشک خود مشورت کنید. اگر او نیز موافق باشد، ممکن است توصیه کند مجددا بینی خود را عمل کنید. البته عمل دوم باید حداقل یک سال پس از جراحی اول انجام شود. علت این امر، این است که در طول یک سال، بینی شما دچار تغییرات تدریجی خواهد شد و پس از این مدت به ثبات می‌رسد.

آیا جراحی بینی بی خطر است؟

همه جراحی ها خطراتی را به همراه خواهند داشت. جراحی بینی نیز با خطراتی همراه خواهد بود. از جمله خطرات این جراحی  می توان به خونریزی، واکنش به بیهوشی، مشکلات تنفسی و … اشاره کرد

عمل بینی محبوب ترین جراحی در ایران

ایرانی ها عموما بینی گوشتی یا استخوانی قوزدار دارند و با همه گیر شدن فاکتورهای زیبایی و مثلث طلایی صورت، عمل جراحی بینی از محبوب ترین جراحی ها در ایران شد. حتی برخی از افراد غیر ایرانی برای انجام عمل بینی به ایـران می آیند تا با کمک تبحر و تجربه پزشکان ایرانی به نتیجه مطلوبشان برسند.

سوالات متداول

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rhinoplasty/about/pac-20384532

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *